POST INFO 866 – MATERIJALNA PRAVA RADNIKA – ZATRAŽILI SMO HITAN SASTANAK S UPRAVOM!

Upravi HP-a jučer smo uputili dopis u kojem tražimo sastanak vezan uz poboljšanje materijalnih prava radnika. Dopis prenosimo u cijelosti i očekujemo žuran odgovor i termin. „Poštovani, vezano uz pregovore za poboljšanje materijalnih prava radnika Hrvatske pošte, koje vodimo već duže vremensko razdoblje, predlažemo vam da najkasnije do sredine idućeg tjedna zajednički dogovorimo održavanje radnog sastanka na ovu temu. Radi se o problemu koji je od najvećeg značaja za sve radnike Hrvatske pošte, za sindikate koji zastupaju svoje članove i za poslodavca u cjelini. Na sastanku od strane Hrvatskog sindikata pošte sudjelovat će Mario Vrček, zamjenik predsjednika HSP-a, Lidija Pulišić i Željko Miljak, članovi Predsjedništva HSP-a. Predlažemo vam da dostavite svoj prijedlog termina za održavanje sastanka“.

OBAVIJEST ČLANOVIMA PODRUŽNICE 2, PODRUČJA KOPRIVNICA

Članove Podružnice 2, područja Koprivnica, obavještavamo da je sukladno Statutu HSP-a te Odluci Vijeća povjerenika Podružnice 2, proveden postupak zamjene sindikalnog povjerenika HSP-a za područje Koprivničko-križevačke županije. Vašim novim sindikalnim povjerenikom imenovan je kolega Dražen Horvat, mehaničar za vozila iz PU 48260 Križevci. Za sva pitanja vezana uz prava, pozajmice i ostale članske pogodnosti, kolegu Horvata možete kontaktirati putem e-maila drazen.horvat@sindikat-hsp.hr, na broj mobitela 098 298 827 te na adresu HP d.d., Trg svetog Florijana 2, 48260 Križevci. Kolegi Draženu čestitamo na imenovanju te mu želimo puno uspjeha u sindikalnom radu!

PRIVREMENI PREMJEŠTAJI U DIVIZIJU MREŽA – RM ŠALTER

Dio radnika iz administracije proteklih je dana od svojih nadređenih dobio obavijest o upućivanju na privremeni premještaj na radno mjesto operatera u poštanskom uredu, što je izazvalo zbunjenost, ali i zabrinutost dijela radnika. Naime, s obzirom da je argument za takvu odluku bio nedostatak radnika u operativi, nije nam jasno kako su izabrani radnici koji nikada nisu radili na šalteru i ne poznaju šaltersko poslovanje?! Također, očito, nije se uzimao u obzir ni kriterij starosne dobi jer su među odabranim radnicima i oni stariji od 50 godina. Budući da je puno nejasnoća oko kriterija i načina na koji se ovako nešto izvelo, od poslodavca smo zatražili hitno pojašnjenje koje ćemo, kada ga dobijemo, objaviti u našem glasilu.

CVETAN KOVAČ IMENOVAN ČLANOM NACIONALNOG VIJEĆA ZA ZAŠTITU NA RADU

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti na radu, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. ožujka 2023. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, kojom je za člana tog vijeća u svojstvu predstavnika radnika imenovan Cvetan Kovač, koordinator Središnjeg povjereništva radnika za zaštitu na radu u Hrvatskoj pošti d.d. Nacionalno vijeće za zaštitu na radu je savjetodavno tijelo Vlade RH, a imenovanje kolege Cvetana priznanje je za njegov dugogodišnji rad i aktivno sudjelovanje u brojnim stručnim raspravama i djelovanjima u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Nacionalno vijeće ima sedam članova, a čine ga predstavnici Vlade RH (3), predstavnici udruge poslodavaca (2) i predstavnici udruga radnika (2). Članovi se imenuju na vrijeme od četiri godine i mogu biti ponovno imenovani. Kolegi Cvetanu, kao našem članu i koordinatoru za zaštitu na radu iz redova Hrvatskog sindikata pošte od srca čestitamo i želimo uspješan rad!

ISTRAŽIVANJE: NISKE PLAĆE UZROKUJU NEDOSTATAK RADNE SNAGE

ETUC – Rekordni nedostatak radne snage u Europi uzrokovan je niskim plaćama i radnim uvjetima, pokazuje novo istraživanje. Stopa slobodnih radnih mjesta u Europi trenutačno je rekordno visoka, a više od četvrtine poduzeća u EU prijavilo je probleme s proizvodnjom kao rezultat manjka radne snage prošle godine. Čelnici EU-a i predstavnici poslodavaca za nedostatak su okrivili isključivo jaz u vještinama među europskim radnicima. Osposobljavanje većeg broja radnika vještinama potrebnim za rad u industrijama budućnosti ključni je dio socijalno pravednog prijelaza na zeleno gospodarstvo. Ali istraživanje koje je objavio Europski sindikalni institut (ETUI) pokazuje da:

• Oni sektori u kojima se nedostatak radne snage najviše povećao od 2019. godine do 2022. godine obično su nudili općenito lošije uvjete rada.

• Manjak radne snage očito se više povećao među poslovima s relativno nižom plaćom, čak i kada se uspoređuju inače slični radnici.

• Manjak radne snage najveći je u sektorima i profilima koji ne zahtijevaju nužno više vještine.

Nalazi su dokaz potrebe za povećanjem kolektivnog pregovaranja i povećanja plaća i uvjeta rada, kao i vještina, ako Europa želi okončati nedostatak radne snage. Obično bi ograničeno tržište rada rezultiralo većom pregovaračkom moći za radnike i stoga povećanjem plaća i radnih uvjeta. No, u polovici članica EU prošle su godine realne plaće pale unatoč činjenici da su realni profiti porasli. Europska konfederacija sindikata poziva EU na osiguranje financiranja industrije kroz Green Deal Industry Plan temeljem kojeg primatelji moraju osigurati učenje vještina i poboljšavanje plaća i radnih uvjeta svoje radne snage putem kolektivnih ugovora. “Poslodavci ne mogu pronaći dovoljno radnika jer ne nude dovoljno dobre plaće ili uvjete rada. Kao što je rekao Joe Biden, odgovor je jednostavan: platite im više“, izjavila je glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch, te je dodala kako je „vrijeme da europski političari prestanu vrludati oko razloga našeg nedostatka radne snage i pošalju jednako jasnu poruku ovdašnjim poslodavcima. EU bi također trebala slijediti SAD u ovisnosti o javnom financiranju tvrtki s obvezama isplate pristojnih plaća, pružanju pravednih uvjeta i usavršavanju radnika uz jasnu obvezu u pogledu poštivanja kolektivnog pregovaranja. Europa bi se trebala prestati pokušavati natjecati niskom plaćom i uvjetima rada i umjesto toga trebala bi povećati proizvodnost ulaganjem u visokokvalificirane, visokotehnološke i visokokvalitetne poslove.

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o Fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2023. svojim članovima ukupno isplatio 37.752,00 eura.