HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 675 – BRAVO ZA VELIKO SRCE NAŠIH POŠTARICA I POŠTARA

Taman kad čovjek pomisli da u vremenima u kojima živi više da gotovo i nema razumijevanja, solidarnosti, ljubavi, ili jednostavno rečeno – humanosti, tko nas razuvjeri? Naše poštarice i poštari! Njihov prkos teškim vremenima, malim plaćama i nedostatku svega već navedenoga izbio je na površinu kroz nesebično pruženu pomoć jednom malenom i teškom bolesnom trogodišnjem dječaku. Iako su puni podaci o identitetu dječaka poznati uredništvu HSP-a, radi zaštite njega i obitelji, imena u ovom tekstu nećemo spominjati. Poanta leži u velikom srcu naših kolegica i kolega, radnika Hrvatske pošte, koji su nedavno pokazali kako bolji i sretniji život često čine „male“ stvari. Naime, trogodišnji je dječak sa svojim tatom došao u PU 10000 Zagreb i naravno, kao i svako dijete vidio nešto što je poželio imati – u ovom slučaju, to je bio tablet, koji bi mu ispunio i uljepšao dane za vrijeme bolničkog liječenja. No, otac mu to zbog vrlo teške materijalne situacije nije mogao priuštiti. Vidjevši i čuvši za priču ove obitelji (ranije spominjana i u medijima) naše su se poštarice i poštari u nekoliko minuta organizirali i složno prikupili potreban novac te kupili dječaku željeni tablet… Sreću malenoga dječaka ne moramo posebno opisivati, no možda nije na odmet spomenuti da nam svaki dan kao i situacije u kojima se nalazimo, poput ovdje opisane, nude mogućnost da izabiremo biti bolji ljudi i da nisu vremena, nego upravo mi ljudi, oni koji oblikuju i odlučuju o sudbini svijeta u kojem živimo. Zato, drage naše kolegice i kolege, hvala vam za ovaj čin iz kojega svi možemo nešto naučiti.

PLAVA VALA

TURISTIČKA SEZONA 2018.
PRIJAVE SE PRIMAJU JOŠ DANAS

Podsjećamo vas da se za ljetovanje i odmor u turističkim objektima Plave vale možete prijaviti još samo danas. Vrhunski smještaj u našim odmaralištima (Punat na Krku, Rogoznica, Bol na Braču, Vrboska na Hvaru i Mlini kod Dubrovnika) nudimo vam uz najpovoljnije cijene te iznimno prihvatljive uvjete plaćanja. Cijene se po apartmanu kreću od 200 do najviše 350 kuna dnevno. Plaćanje je moguće jednokratno uz popust od 5% ili u ratama od 5 do 10 mjesečnih rata bez kamata. Obrazac za prijavu možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod sindikalnog povjerenika HSP-a, te dostaviti poštom na adresu PLAVA VALA HSP d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb, fax-porukom na broj 01/4929676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr. Sve dodatne informacije možete dobiti na telefone 01 4686-087 i 01 4686-088.

IMAMO NAJVIŠE RADNIKA U NESTALNIM POSLOVIMA

Hrvatska je uvjerljivo zasjela na vrh ljestvice po zaposlenosti u nesigurnim poslovima. Poslove koji traju do tri mjeseca obavlja više od 8 posto radnika, što je gotovo dvostruko više od Francuske, koja je na drugom mjestu.

Hrvatska je u Europskoj uniji zauzela prvo mjesto kojim se baš i ne može pohvaliti. Imamo najviše radnika u nestalnim poslovima, i to onima koji traju do 3 mjeseca. Takvo zapošljavanje u Hrvatskoj iznosi 8,4 posto. Iza Hrvatske u nesigurnim poslovima koji traju 3 mjeseca slijedi Francuska s gotovo upola manjim postotkom – 4,8 posto. Na trećem mjestu je Španjolska s 4,7 posto. Ovakvi kratki ugovori rijetki su u Njemačkoj gdje ih je 0,5 posto, a najmanje ih je u Rumunjskoj, samo 0,2 posto. A kada se gledaju svi ugovori sklopljeni na određeno, sindikati upozoravaju da je stanje u Hrvatskoj još i gore. „2017. godinu smo završili s negdje oko 24 posto. Dakle, blizu četvrtine zaposlenih radi na određeno vrijeme ili u tom drugom nestalnom obliku rada“, govori Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. To znači i manja prava; nema božićnica, regresa, poslodavci ne moraju plaćati prijevoz. Pa tako i ne idu na bolovanje, rade blagdanima, nedjeljom, sve u nadi kako će na kraju doći do ugovora na neodređeno. (Izvor: Dnevnik.hr)

ULOGA POVJERENIKA ZA ZAŠTITU NA RADU

Povjerenik radnika za zaštitu na radu jedan je od radnika kojeg su ostali radnici izabrali da u njihovu interesu nadzire i prati primjenjuju li se kod poslodavca pravila zaštite na radu, odnosno provode li se propisane mjere zaštite na radu.
Temeljni zadatak povjerenika za zaštitu na radu je djelovanje u interesu radnika na području zaštite na radu. To zahtijeva poznavanje propisa o zaštiti na radu od strane povjerenika radnika za zaštitu na radu kako bi mogao pratiti provedbu propisa i potrebnih zaštitnih mjera te s tim u svezi cijeli niz aktivnosti potrebnih da bi se moglo usporediti propisano s postojećim. Stoga povjerenik radnika za zaštitu na radu ima sljedeće pojedinačne zadaće:
– sudjelovanje u planiranju promicanja uvjeta rada, uvođenja nove tehnologije, novih tvari, uz nastojanje da zaštita na radu uvijek bude u tome odgovarajuće zastupljena;
– primanje primjedaba radnika na primjenu propisa i provedenih mjera zaštite na radu;
– izvješćivanje inspekcije rada o svojim zapažanjima i zapažanjima radnika čiji je povjerenik, nazočnost inspekcijskim nadzorima i očitovanje glede činjeničnog stanja koje utvrdi inspektor;
– pozivanje inspektora rada kada ocijeni da su ugroženi život ili zdravlje radnika, a poslodavac to propusti učiniti;
– obrazovanje za obavljanje tih poslova, širenje svojeg znanja te praćenje obavijesti važnih za svoj rad;
– aktivno sudjelovanje u periodičnim sastancima organizacijske jedinice o zaštiti na radu;
– stavljanje prigovora na inspekcijski nalaz i mišljenje;
– poticanje svojim djelovanjem ostalih radnika na siguran rad;
– obavješćivanje radnika o mjerama koje poduzima poslodavac radi osiguranja zaštite na radu.
Znači, najvažniji je zadatak povjerenika djelovanje u interesu zaštite radničkih prava, u nastojanju da se ta prava ipak provedu ako poslodavac to nastoji izbjeći, a ako u svojim nastojanjima povjerenik u tome ne uspije, za pomoć se treba obratiti inspekciji rada.
Važno je napomenuti kako povjerenik radnika za zaštitu na radu nema izvršnu vlast, nego obavlja zastupničku funkciju između svog izbornog tijela i poslodavca.
Njegov je glavni zadatak praćenje zbivanja, upozoravanje i dogovaranje s onima koji na nezadovoljavajuća zbivanja trebaju i moraju djelovati, ali i pozivanje inspekcije rada u onim slučajevima kada ne uspiju postići dovoljnu razinu zaštite radnika na radu unatoč svojim nastojanjima.
Budući da je povjerenik radnika za zaštitu na radu član odbora za zaštitu na radu, Zakon o zaštiti na radu daje mu pravo i obvezu da potiče rad tog odbora.