HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 613 – STRAH U HRVATSKOJ POŠTI

„Strah je intenzivan i neugodan negativni osjećaj koji čovjek doživljava kad vidi ili očekuje opasnost, bila ona realna ili nerealna (nestvarna, tj. opasnost zapravo ne postoji). Strah nastaje usred opažanja ili očekivanja stvarne ili zamišljene opasnosti, ili ozbiljne prijetnje. To je urođena, genetski programirana reakcija na prijeteći ili bolan podražaj. Strah je primarna emocija, kao i sreća, tuga, iznenađenje, ljutnja i gađenje, što znači da se u različitim kulturama izražava na isti ili sličan način, odnosno da izražavanje straha nije naučeno“ (Wikipedija) U Hrvatsku poštu se uvukao golemi strah. Da, istina je, ljudi se boje, imamo bezbroj primjera koji to dokazuju. Jedan od najboljih je činjenica da sve veći broj radnika koji od sindikata traže pomoć zbog problema na radnom mjestu, pomoć traže želeći ostati anonimni. Pomoć im treba, problem je više nego očit jer mali, nešto veći ili najveći poslovodni „bog“ pije mu krv na slamku, traži od njega nemoguće, fizički ga iscrpljuje, psihički tlači i ubija mu svu preostalu volju za rad pa čak i život. I sve tako, tako da gore ne može biti, a on želi ostati anoniman!? „Radimo od „ve do ve“, od mraka do mraka, dolazimo na posao puno prije početka radnog vremena, iznosimo gomile pošiljaka, A-B dostava se pretvorila u čudovište, zadužuju nas sa više od tristo preporuka, kući odlazimo u sumrak i onda još tvrde da nismo dovoljno produktivni“. Ili, „Dolazim na posao u četiri ujutro da bi uspio odraditi posao, zaduže me sa paketima koje treba razvesti na 80 adresa. Nemoguća misija, ja to više ne mogu. Puka’ sam“. Tako istinito zbore poštari. A onda kad im se kaže, nemojte tako, dođite na vrijeme, odradite pošteno svoj posao, vratite pošiljke koje je bilo nemoguće podijeliti u radnom vremenu, razdužite se i odite svojoj kući, oni najčešće kažu: Ne smijem, bojim se, strah me je!! Nemojte tako ljudi, ne dajte da vas tlače, ništa vam nitko ne može kad pošteno odradite svoj posao poštujući radno vrijeme. Što vam mogu ti mali i veliki tlačitelji, umišljeni prolazni „bogovi“ i gdje će naći 2.941 poštara, radnika boljih od vas?? Ionako već sada u nekim dijelovima Države ne mogu naći ljude voljne raditi u Pošti, a kad ih i nađu nerijetko bježe glavom bez obzira. Nije poznato jesu li se zapitali zašto je tomu tako ali za to pitanje i odgovor na njega će doći vrijeme puno brže nego li se nadaju i žele.

PISMO RADNIKA – „POMOZITE NAM DA NE POSTANEMO INVALIDI PRIJE VREMENA“

Već dulje vrijeme konstantno upozoravamo Poslodavca na nesnošljive probleme s kojima se radnici Hrvatske pošte bore iz dana u dan. A problema je sve više i više. Radnici jedva dišu, no ne preostaje nam drugo pomisliti nego da mjerodavne za to baš i nije previše briga. Jer reakcije jednostavno nema, problemi se čuju i na tome sve ostaje. Do kada tako?!? Reakcije i pisma članova sve su učestalija i situacija je vrlo ozbiljna. U nastavku prenosimo jedno pismo radnika iz Splita i očekujemo konkretnu reakciju Poslodavca kao i konačno pokretanje rješavanja problema koji bi mogli kulminirati. „Poštovani kolega, obraćam vam se u ime radnika HPexpresa iz Splita gdje je stanje zadnje neko vrijeme postalo neizdrživo… Naime svaki dan za dostavu imamo po minimum 70, 80 i više adresa za dostavu što se uz sav trud i dobru volju nikako i nemoguće stiže, a pomoći od nikud, a da ne govorim ljudskosti nadređenih kojih je samo briga da se sve iznese… A posebna je priča otkad se sortirnica premjestila u nesretni Jankomir, sad još jadne kolege dolaze u 4 ujutro da bi se stiglo izaći na vrijeme jer se vise ne odvaja u Zagrebu pošta za Split i okolicu nego sad sve miješano pristiže… Ovo je samo dio ledenoga brijega problema, pa vas molimo da nam probate pomoći bar koliko je u vašoj moći da ne dolazimo kao na klanje na posao svako jutro i da ovim tempom rada ne postanemo invalidi prije vremena… Unaprijed hvala, radnici HP Expresa Split.“

UNI EUROPA POST & LOGISTICS
BEZREZERVNA PODRŠKA IZVJEŠĆU O PRIMJENI DIREKTIVE ZA POŠTANSKE USLUGE

UNI Europa Post & Logistic, Europski sindikat poštanskih i logističkih usluga čiji je član i Hrvatski sindikat pošte, podržao je Izvješće o primjeni direktive za poštanske usluge, o kojem je plenarna rasprava Europske komisije vođena 14. i 15. rujna. Najvažniji aspekt Izvješća jest trend sve manjeg opsega obveza za obavljanje univerzalne poštanske usluge s naglaskom na potrebnu fleksibilnost njegove primjene. UNI Europa poziva sve države članice da podrže održavanje širokog i snažnog pružanja univerzalne usluge. Jednako tako, podržava i važnost osiguranja održivih temelja za kvalitetno pružanje univerzalne usluge kao i odredbe o minimalnoj petodnevnoj tjednoj dostavi pošiljaka na adresu svakog korisnika. UNI Europa u potpunosti podržava poziv za okončanje nepoštenog tržišnog natjecanja u sektoru te utvrđivanje minimalnih socijalnih i radnih standarda na temelju kojih bi se osiguralo pošteno tržišno natjecanje. UNI poziva države članice da osiguraju radne uvjete, uključujući sigurnost i zaštitu na radu za sve poštanske radnike, bez obzira na njihov radni status. U Izvještaju se s pravom ističe da liberalizacija poštanskih usluga ne smije stvarati utrku u pogledu uvjeta rada između radnika tradicionalnih operatera i radnika kod novih davatelja poštanskih usluga. U Izvješću se upozorava da je poštanska liberalizacija i posljedično tome, fleksibilnost rada, povećala učestalost rada na nepuno radno vrijeme, agencijski rad, rad na određeno kao i samozapošljavanje. UNI Europa pozdravlja poziv za provedbu novog modela radnog vremena koji će omogućiti usavršavanje i bolju ravnotežu između obiteljskog i radnog života. Fleksibilnost tržišta rada ne smije biti na štetu kvalitete radnih mjesta, niti uzrokovati povećanje broja nesigurnih radnih odnosa bez adekvatne zaštite za radnike.
Izvješće poziva da između natjecatelja na tržištu treba uspostaviti ravnotežu, da se prate zahtjevi potrošača, da se održi univerzalna usluga i njezino financiranje te da se očuvaju radna mjesta. UNI Europa smatra da je osiguranje dugoročne održivosti univerzalne usluge i njezino financiranje ključno, odnosno presudno za poštanski sektor. To nikako ne znači degradaciju standarda za zapošljavanje i radne uvjete. Konačno, UNI Europa Post & Logistics podržava rad Europskog Odbora za socijalni dijalog u poštanskom sektoru, te poziva na kolektivno pregovaranje na nacionalnoj razini kako bi se osiguralo društveno održiva transformacija sektora poštanskih usluga.

HZZO – KREĆE KONTROLA BOLOVANJA

Zbog stalnog rasta broja dana bolovanja u posljednje dvije godine što znatno opterećuje zdravstveni proračun, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz redovite, najavljuju i izvanredne kontrole, javlja HRT. Ukupna stopa bolovanja s 2,76 u 2014. popela se na 3,18 posto u prvih šest mjeseci ove godine, što znači da je na bolovanju prosječno gotovo 47.000 osoba. Kao jedan od mogućih razloga porasta bolovanja u HZZO-u navode zakonske izmjene iz 2013. kojima je sustav kontrole ostao bez njihovih ovlaštenih doktora. Ovlašteni doktori od 2009. do srpnja 2013. kontrolirali su ordinacije obiteljskih doktora i pregledavali medicinsku dokumentaciju. Mogli su pozvati na pregled osobu na bolovanju, kada je to bilo potrebno zbog produljenja ili zaključivanja bolovanja, a obavljali su i druge potrebne poslove i konzultacije u ordinaciji izabranog doktora. Njihovo uvođenje, kažu u HZZO-u, pokazalo je dobre rezultate, tako da se stopa bolovanja nekoliko godina uzastopno smanjivala. No po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju iz 2013. izabrani je doktor jedini ovlašten za određivanje trajanja bolovanja.

SPORTSKI SUSRETI
PRIJAVLJENO OKO 330 SUDIONIKA

Na sportsko druženje članova HSP-a, koje će se ove godine održati u Biogradu na moru od 30. rujna do 02. listopada, prijavilo se cca 330 sudionika (članovi i gosti sindikata). Discipline u kojima će se odmjeravati snage su mali nogomet, odbojka, pikado, povlačenje konopa, utrka u vrećama i boćanje. U tijeku su detaljne pripreme i raspored ekipa, o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni. Troškovi smještaja i prehrane (“all inclusive”), iznose 500 kuna po osobi, plativo na 5 rata po 100 kuna. Smještaj je osiguran u hotelu Adria. Vidimo se u Biogradu!