HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 598 – PRVOSVIBANJSKI PROSVJED

Poručujemo Vladi, Europskoj komisiji, poslodavcima i njihovim udrugama – u zemlji socijalne pravde i demokracije nema mjesta za korporativnu pohlepu, nema mjesta za izrabljivanje radnika.  Pravednija Hrvatska je moguća, ona je odgovornost i obveza svih nas. Stavimo napokon LJUDE ISPRED PROFITA, jer bez ljudi, nema ni profita. U izostanku socijalnog dijaloga, iz medija saznajemo o planovima „reformi“ koje idu samo u korist onih koji na račun svih radnika i građana ostvaruju profit, a sve nas guraju u daljnje osiromašenje. Temelji našeg društva, ljudske slobode, demokracija i rezultati dosadašnje sindikalne borbe ozbiljno su ugroženi. Hrvatska danas nije društvo kakvo želimo i zaslužujemo!  Hrvatska danas zemlja je za koju vrijedi: • zdravlje samo za bogate • s posla na groblje • život i rad od danas do sutra • odlazak trbuhom za kruhom  RECIMO DOSTA!  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozivaju vas da se PRIDRUŽITE prosvjednoj povorci!

SASTANAK S RADNICIMA HPEKSPRESA GP5

Na inicijativu povjerenika Hrvatskog sindikata pošte, 8.travnja održan je sastanak radnika odjela ekspres dostave i izvršnog direktora DE GP5 Igora Badrova. Na sastanku su bili prisutni i stručni suradnik te voditelj područja. Radnici su iznijeli niz problema koji se odnose na svakodnevni rad i koji su svojstveni svim radnicima iste divizije – nedostatak vozila, mali kapaciteti istih, loši uvjeti rada, problemi sa sitnim novcem i sravnjivanjem otpremnica, pošiljkama HT-a i ostalo. Radnici su upozorili i na izostanak informatičkog napretka u radu odnosno primjene novih tehnologija. Smatraju da izostaje i oglašavanje usluga koje nudi Hrvatska pošta putem Divizije ekspres. Također nužnim smatraju promijeniti odnos prema svim pravnim licima, tvrtkama, budući da isti ostvaruju veći promet, no smatraju da im Hrvatska pošta ne daje nikakve prednosti. Kao konačno, radnici uz gore navedene probleme više nisu u mogućnosti ostvariti od njih traženo. Opseg posla se povećao, no isti nije pratio napredak u sredstvima rada, kao niti u organizaciji. Za očekivati je od odgovornih da će navedeni problemi biti riješeni u što skorije vrijeme, naročito kako izvršni direktor kaže, skorom isporukom novih, kapacitetima primjerenih vozila. Smatramo da slični sastanci imaju svoju svrhu. Naravno, uz nadu da će se sve teškoće i otkloniti. Istovremeno upućujemo poziv radnicima da zatraže povremene sastanke sa svojim nadređenima, na kojima će povjerenici HSP vrlo rado biti prisutni.

UPRAVI HRVATSKE POŠTE ISTEKAO MANDAT

Nakon što je u ponedjeljak 25. travnja, dosadašnjoj Upravi Hrvatske pošte (I. Kranjčić, R. Marinović) istekao mandat, HP će do daljnjega biti bez uprave. Ovo bi moglo potrajati neko vrijeme (spominje se mjesec – dva), do završetka javnog natječaja, imenovanja novog Nadzornog odbora i novog vodstva tvrtke. Kako navode mediji, do okončanja ovog postupka tvrtku će zastupati i voditi osoba imenovana od strane Trgovačkog suda. Dobro obaviješteni krugovi tvrde da će tu ulogu preuzeti dosadašnji izvršni direktor Divizije Pošta g. Josip Udiljak.

EU RADIONICA – „KOMUNIKACIJSKI ALATI ZA RJEŠAVANJE SUKOBA U DIJALOGU“

U projektu „3R“ koji realiziramo zahvaljujući sredstvima EU stigli smo u završnu fazu edukacijskog dijela aktivnosti u kojoj, prema našem planu, trebamo realizirati sedam dvodnevnih radionica na temu „Komunikacijski alati za rješavanje sukoba u dijalogu“. Od planiranih radionica možemo vas izvijestiti da smo upravo završili prve tri grupe na kojima su sudjelovali članovi RV, PZNR i sindikalni povjerenici iz HSP, RSRH kao i naši gosti iz drugih sindikata. Ostale četiri grupe planiramo realizirati do 6. svibnja 2016. Sve radionice održavamo u Puntu na otoku Krku i tako smo naše odmaralište pretvorili u ugodno mjesto zajedničkog rada, upoznavanja, razmjene iskustava i ugodnog druženja. Prava prezentacija uspješnog socijalnog dijaloga na sindikalnoj sceni. Kako vam u ovom trenutku ne možemo otkriti što sve učimo i kroz koje vježbe prolazimo, jer to ne bi bilo korektno prema članovima sindikata koji će tek doći na našu edukaciju, dovoljno je da vas obavijestimo da su sve tri grupe bile spremne na ostanak u Puntu i ponavljanje trening radionice kroz koju su upravo prošli. Bilo je tu učenja, vježbanja, glumljenja uloga, lobiranja, zabavljanja, druženja, a ono što posebno cijenimo je zajedništvo koje je vladalo među svim sudionicima trening radionica. Sa izabranim fotografijama želimo vam dočarati samo dio atmosfere u kojoj smo radili i družili se, a sve ostale pojedinosti najbolje ćete saznati na temelju osobnog iskustva. Stoga, svi koji dolazite na edukaciju nemojte dozvoliti da vam nešto stane na put i očekujemo vas u Puntu na otoku Krku.

KAD OD STABLA NE VIDIŠ ŠUMU

Sektor sortiranja više je puta upozoren na loše uvjete rada u sortirnici Osijek, no… Naime, nakon prošlogodišnjeg premještaja po prostorima sortirnice i višekratnog upozoravanja na loša rješenja, Sektoru sortiranja upućen je dopis od strane povjerenika zaštite na radu (ZNR). Prethodno je zatražen izvid stručnjaka ZNR HP d.d., koji također, ne vide šumu problema, a sve zbog jednog stabla/hladnjaka. Sektor sortiranja se naime, uhvatio fotografija koje pokazuju stanje u trenutcima prije otklanjanja određenih propusta, no kažu da jedna slika govori više od tisuću riječi. Tako jedna od njih, ne da pokazuje samo nedostatak rasvjetnih tijela koja su postavljena na usmeni prigovor povjerenika HSP-a, nego pokazuje i raspadnuti namještaj koji daje lošu sliku HP-a. Ista slika prikazuje „fantastično“ rješenje koje je i dovelo do potrebe postavljanja rasvjete, a to je „kako zakloniti dnevno svjetlo sa oronulim ormarom“. Jedna od fotografija, dala je Sektoru sortiranja priliku da se okuša i u poslovima inspektora. Tako utvrđuju po odjeći radnika da se radi o staroj fotografiji, jer je, zamislite, radnik u majici kratkih rukava!? Da gospodo, radnici rade, pa im je vruće i u majici kratkih rukava. Dakako da u Sektoru sortiranja ne brinu što je hodnik zakrčen pošiljkama velikih korisnika, kao niti to da nisu propisno zbrinute, nego kažu da eto pošiljke nisu otpremljene u sortirnicu!? Ipak, priznaju da „nije problem u veličini prostora, nego u načinu organizacije rada što je u postupku promjene“, za što se pitamo – koliko vam za to treba vremena? Pitamo se, bi li Sektor sortiranja uopće do sada išta poduzeo, a da ih se nije upozorilo na propuste? Je li normalno, preseliti odjele bez da su stvoreni prihvatljivi uvjeti za rad? Iako ne priznaju propuste, kažu „u tijeku su promjene u načinu rada za koje smatramo da će dovesti do rasterećenja prostornog opterećenja“. Živi bili, pa vidjeli!