HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 571 – U IŠČEKIVANJU NOVIH KOLEKTIVNIH PREGOVORA

Ovim putem želimo informirati naše članove da bi uskoro trebali započeti novi kolektivni pregovori. Naime, važeći Kolektivni ugovor HP-Hrvatske pošte d.d. sklopljen je na određeno vrijeme, točnije do 31. prosinca 2015. godine. S obzirom na ugovorenu obvezu prema kojoj postupak pregovaranja za sklapanje novog KU započinje najkasnije 3 mjeseca prije njegovog isteka, Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske, kao dva najbrojnija sindikata u HP-u, sukladno članku 7. stavak 4. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, još su krajem kolovoza pokrenuli postupak utvrđivanja reprezentativnosti pred Povjerenstvom koje djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Reprezentativni sindikati su oni koji imaju pravo sudjelovati u procesu kolektivnog pregovaranja. Budući da iz Ministarstva još uvijek nismo dobili odgovor, odnosno Rješenje, pregovori ne mogu započeti. Očekujemo da će Rješenje stići u najkraćem mogućem roku.

NAJAVA PRVE RADIONICE EU PROJEKTA:  „SNAGA I ULOGA PRZNR“

Pod nazivom „Snaga i uloga Povjereništva za zaštitu na radu“, u ponedjeljak, 5. listopada 2015., u Tuheljskim Toplicama održat će se prva radionica u sklopu EU projekta Hrvatskog sindikata pošte. Kao što sam naziv govori, radionica je namijenjena članovima povjereništva za zaštitu na radu te sindikalnim povjerenicima. Uz njih na radionici će sudjelovati i predstavnik Poslodavca te kolege iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Hrvatskog sindikata šumarstva. Očekujemo da će na prvoj radionici biti oko 70 sudionika. Kako je protekla radionica, moći ćete pročitati u idućem broju Post infa. Da podsjetimo, Hrvatski sindikat pošte je 27.07.2015. s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava zaključio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007. – 2013. – “Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II“. Sklapanje Ugovora rezultat je projekta koji je izradio Hrvatski sindikat pošte pod nazivom ¨3R¨ (razgovor-razumijevanje-rezultat) i koji je prihvaćen od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava te se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci, a svrha mu je da kroz razgovor svih sudionika socijalnog dijaloga, boljim razumijevanjem njegovih obilježja i fokusom na rezultate, poboljšamo informiranost, povećamo znanja, vještine i motivaciju sindikalnih povjerenika te članova RV i PZNR.

POŠTA RAZMATRA UVOĐENJE PAKETOMATA

Kako piše Poslovni dnevnik, u HP – Hrvatskoj pošti su proveli analize uvođenja paketomata, usluge koju je najavio glavni konkurent Tisak. U priopćenju se navodi da su provedene sve potrebne analize, i prije nego što se odluči proširiti takvu uslugu, potrebno je provesti i pilot-projekt, što je u planu. Prema podacima HAKOM-a, lani je domaće tržište dostave paketa premašilo 400 milijuna kuna u vrijednosti, čime je činilo trećinu vrijednosti cjelokupnog tržišta i donosilo gotovo cjelokupnu dobit ostvarenu u branši.

NOVOSTI IZ HŽ-a

U skladu s poslovnom odlukom HŽ Putničkog prijevoza, od 1.10.2015. mijenja se opseg popusta za pojedinačna putovanja temeljem iskaznice K-50.  Naime, za pojedinačna putovanja, umjesto dosadašnjih 50% popusta primjenjivat će se popust od 40% od redovite cijene u 1. i 2. razredu svih vrsta vlakova, ali samo na udaljenostima većima od 25 kilometara. Napominjemo da je navedena odluka isključivo u nadležnosti HŽ-a.

GODIŠNJE NAGRADE HRVATSKE POŠTE

Godišnja nagrada (priznanje i 1.000,00 kuna) dodijelit će se kolegicama i kolegama čiji su trud, znanje, zalaganje i ostvareni rezultati bitno pridonijeli dobrom poslovanju i ugledu tvrtke, a prema prijedlogu njihovih direktora temeljenim na poslovnim kriterijima. Također, nagradu za kvalitetan rad, suradnju, uspješnu komunikaciju i razvijanje timskog duha u svojoj okolini (priznanje i 1.000 kuna) dodijelit će se i radnicima na temelju prijedloga i broja glasova njihovih kolegica i kolega. Ovogodišnja dodjela održat će se u petak, 9. listopada 2015. godine u Zagrebu. Time je nagrađivanje najboljih radnika povezano s obilježavanjem Dana Hrvatske pošte te Svjetskog dana pošte, što daje posebnu notu ovom svečanom događaju.