HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 550 – OČITOVANJE GRV-a – „NE“ PRIJEDLOZIMA NOVIH PRAVILNIKA

Nakon detaljne analize i višesatne rasprave, Glavno radničko vijeće (GRV) u ponedjeljak, 2. ožujka, NEGATIVNO SE OČITOVALO na prijedlog novog Pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta HP-Hrvatske pošte d.d. te na prijedlog novog Pravilnika o plaćama.  „Razloge za protivljenje namjeri Poslodavca Glavno radničko vijeće nalazi u činjenici da bi predloženom izmjenom i primjenom ovih akata, za radnike Hrvatske pošte nastupili učinci izravne ili neizravne diskriminacije na području rada i uvjeta rada, koji su zabranjeni člankom 7. Zakona o radu i posebnim zakonima“, stoji u očitovanju. Nadalje, u očitovanju je istaknuto da Poslodavac GRV-u nije dostavio potpune podatke o učincima predloženih izmjena propisa na sve kategorije radnika. “Primjera radi, izostali su podaci o smanjenjima i povećanjima mase bodova za VI. platni razred, što je očito ispušteno s namjerom, a sve kako Glavno radničko vijeće ne bi imalo relevantne podatke o povećanjima mase bodova za pojedince koji se nalaze u najvišem platnom razredu.“ U GRV-u smatraju da je predloženi sustav plaća nepravedan i diskriminacijski za različite kategorije radnika, gdje materijalna prava radnika koji pripadaju kategorijama I.-III. platnog razreda, znatno zaostaju za pravima iz ostalih platnih razreda. „GRV se protivi modelu određivanja radnih mjesta prema kojem se u Hrvatskoj pošti definira 363 radna mjesta, koja su razvrstana u VI. platnih razreda, unutar kojih se kreću bodovi osnovnih plaća radnika. Ovakav ekstenzivan pristup definiranju radnih mjesta korak je natrag u odnosu na postojeći model, ali i u odnosu na modernu teoriju i praksu radnog zakonodavstva. Naime, ocjenjujemo da takvo ekstremno povećanje broja radnih mjesta ima za cilj jedino bržu i jednostavniju proceduru vezanu uz smanjenja radničkih prava, proglašenja radnika kolektivnim viškom i generalno sve veću nesigurnost radnog mjesta svakog pojedinog radnika. Zbog svega navedenoga, Glavno radničko vijeće ne može prihvatiti prijedlog novog Pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta HP- Hrvatske pošte d.d. i prijedlog novog Pravilnika o plaćama te predlaže Poslodavcu da odustane od njihovog donošenja, kao i da se zajedničkim naporima iznađu rješenja koja će biti na korist svih radnika“, zaključeno je u  očitovanju GRV-a.

SITNE VAZELIN DUŠE

U nekim će područjima, kako sada stvari stoje, uskoro ponestati vazelina. Nevjerojatno je kako sveznajući proroci već sada znaju rezultate budućih parlamentarnih izbora. Znaju ti nostradamusi da će se vlast promijeniti, a promjena će se svakako, kako to već biva, dogoditi i u poslovodstvu pošte. Isto tako, neupitno je, znaju to korisnici vazelina, da je već vrijeme za „uvlačenje“ budućima. Naravno, sve se mora obaviti u tajnosti, ne bi se valjalo zamjeriti sadašnjima jer, znamo svi, „umiljato janje dvije majke siše“.  U aktualnom kadrovskom preslagivanju i produbljivanju tzv. plitke poštanske organizacije, dobro bi bilo zaraditi kakav poenčić za budućnost. To se može na više načina. Recimo, jedan od njih je takozvani posredni način, istina malo kompliciran, učinkovitost je dosta upitna ali gotovo ništa ne košta. Ovako to otprilike ide. Novom sistematizacijom, u cilju produbljivanja poštanske plitkosti, otvaraju se neka nova radna mjesta. Na jedno od njih će onaj tko o tomu odlučuje, iz sasvim prozaičnog razloga, instalirati osobu A. Dobro, rekli bi, svatko bi to mogao biti, posebno ako je promaknuće zasluženo znanjem, kompetencijama, vještinama i iskustvom. Ali ne, u ovom slučaju to nipošto nije najvažnije. Najveća preporuka osobi A je činjenica da je dobra sa osobom B, a ona je, misli to naručitelj veće količine vazelina, odlična sa osobom C, koja je u stvari cilj. Izgleda malo zamršeno al’ nije. Naime, kad (ako) osoba C dođe na vlast, u što sitna vazelin duša uopće ne sumnja, znati će honorirati evidentni trud. Ako se to i ne dogodi, vrijedilo je pokušati. Pri tom uopće nije važno to što „budući izborni pobjednik“ uopće ne poznaje osobu A, osobu B je jednom, možda dvaput, sasvim slučajno sreo na ulici, a ovoga uvlakača uopće ne doživljava.

POTVRĐENO PRAVO NA ŠTRAJK U MEĐUNARODNOJ ORGANIZACIJI RADA

Nakon dvogodišnje borbe, kao i prošlomjesečne globalne akcije usmjerene prema obrani prava na štrajk, iz Međunarodne organizacije rada (MOR) konačno su stigle dobre vijesti za sindikate i radnička prava. Naime, predstavnici radnika i poslodavaca postigli su sporazum na posebnom sastanku MOR-a, koji je zasnovan na priznanju prava na poduzimanje industrijske akcije, što su svojim priznanjem prava na štrajk poduprle i vlade. O spomenutoj globalnoj akciji za obranu prava na štrajk pisali smo u prošlom broju Post infa, a u istoj su sudjelovali i NHS i SSSH (dvije najveće hrvatske sindikalne središnjice), punopravne članice Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC). NHS i SSSH javno su, od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske udruge poslodavaca, zatražile da na nacionalnoj i međunarodnoj razini djeluju odgovorno, podrže MOR i njegove nadzorne mehanizme te se zauzmu za pravo na štrajk kao temeljno pravo i temelj pravednosti i demokracije. Podsjetimo, više od šezdeset godina predstavnici poslodavaca prihvaćali su činjenicu da konvencije MOR-a sadrže i jamče pravo na štrajk; međutim pod pritiskom male, ali utjecajne skupine antisindikalnih pravnika unutar Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE), poslodavci su odlučili obrušiti se na pravo na štrajk. Srećom, takav, za radnike i sindikate poražavajući, diskriminirajući i rekli bismo, bahati i vrlo opasan plan, nije uspio te se nadamo da nikad ni neće.

SVIM ŽENAMA OD SRCA ČESTITAMO DAN ŽENA

Kao što nam je svima poznato, svake godine 8. ožujka diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena. Budući da je i taj dan povezan s borbom za radnička prava, par redaka posvetit ćemo njegovim povijesnim začetcima. Naime, ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često uzrokovala loše, pa i opasne uvjete rada. Tako su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku upravo zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, a najpoznatiji od njih bio je 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Sljedeće godine 28. veljače obilježen je prvi „Dan žena“. Dvije godine poslije Dan žena obilježilo je preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s velikim požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon kojeg su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava (poginulo preko 140 žena). Dana 8. ožujka 1913. (vrijeme Prvog svjetskog rata) žene diljem Europe održale su demonstracije za mir. U zapadnom svijetu Međunarodni dan žena uglavnom se prestao obilježavati 1930-ih, djelomično i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, nakon što je 1977., Generalna skupština UN-a donijela odluku da se 8. ožujka redovito obilježava kao Međunarodni dan žena, taj se dan i danas slavi diljem svijeta.

OBILJEŽENA 16. GODIŠNJICA NHS-a

Prije 16 godina, točnije 19. veljače 1999., osnovani su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), najveća i najbrojnija sindikalna središnjica u RH, čiji je član i Hrvatski sindikat pošte. Uz zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu i razvoju središnjice (suradnja, kritike, akcije, prosvjedi, druženja), iz NHS-a posebno naglašavaju da središnjicu u prvom redu čine svi članovi sindikata udruženih u NHS (time i članovi Hrvatskog sindikata pošte). S obzirom da je vrijeme u kojem živimo izuzetno teško za radnike, na sindikatima je velika odgovornost kao i „obveza da svoj rad i djelovanje nastavimo još predanije i sa zauzetošću, bez rezervi imajući pred očima čovjeka, radnika kao pojedinca, sa svim onim što ga obilježava i što mu po naravi njegovog rada pripada“, stoji u čestitki NHS-a.