HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 540 – RADITI ILI NE RADITI, PITANJE JE SAD

Svaka ozbiljna kompanija ima razrađenu politiku za upravljanje ljudskim resursima. Cilj je prepoznati vrijedne, kompetentne radnike, radnike na koje možeš računati u svakoj situaciji. Voditelji područja najbolje znaju o kojim se radnicima radi i obilato ih koriste u uredima s većim brojem ljudi. To su operateri II koji ne pitaju za veću plaću, ali uredno „ničim izazvani“ odrađuju sve pozadinske i ine poslove te pri tom sebe uvjeravaju kako je to privremena situacija i kako će sigurno netko nekad prepoznati i vrednovati njihov rad. Poslodavac osim što to ne prepoznaje, kao da se još dodatno trudi zagorčati im svaki radni dan. Tako da alat koji ti je trebao pomoći i ubrzati naručivanje robe, postane alat koji te dovodi do ludila. Alat ti lijepo, prema prošlomjesečnoj prodaji, izračuna kolike su ti potrebne količine za narudžbu. Tako ti naručiš 300 poštanskih uputnica, ali pošto je prošli mjesec prodano 140 uputnica (by the way, pola mjeseca u uredu uopće nije bilo uputnica), lijepo od depoa dobiješ samo 200 uputnica. Ali zato dobiješ 30 elektroničkih  lampaša, iako si na narudžbu uredno stavio 0 (nula), jer Dan mrtvih je jednom u godini. ‘Ko te pita što ti misliš, valjda netko tamo negdje izdaleka bolje zna koje su potrebe… Kad smo kod potreba, velika je potreba za papirima A6, koji se koriste za ispis računa, ZAŠTO ih nikad nema u dovoljnim količinama?! Hoće li netko staviti u izračun normi pravljenje papira formata A6 iz ostataka papira formata A4? A izvanredna narudžba? To je postao grijeh neviđenih razmjera, jer kako to nisi predvidio da će netko pokupovati toliko državnih biljega ili srednjih kuverata ili tražiti toliko povratnica?! Druge urede nemoj ni zvati jer svi imaju (ako imaju??) taman dovoljno za sebe…I sad ono iz naslova – raditi ili ne raditi, pitanje je sad? Zašto se nervirati oko svega i boriti se svaki dan s vjetrenjačama? Čime je nagrađen izvrstan rad? Dodatnim zaduženjima koja ti donose samo još veću muku i probleme i pitanje „Što je meni ovo trebalo, bolje da se pravim glup/a?!“.

JOŠ JEDAN, U NIZU BISERA

E, da. Taman kad pomislimo da gore ne može, shvatimo da smo se grdno prevarili. Pa evo još jednog u nizu bisera. Naime, u anketi o terminima za korištenje godišnjeg odmora za 2015. godinu, Poslodavac, konkretnije netko iz Sektora sortiranja, malo se, puno, zbunio. A možda se nije jadan ni zbunio, nego što je gore, živi i radi u neznanju. Citiramo sporan dio: „…zaposlenici će godišnji koristiti temeljem Pravilnika o radnom odnosu i Gradskom kolektivnom ugovoru…“. Bravo nema šta. „Pravilnik o radnom odnosu“?!? A da nije možda Pravilnik o radu? A „Gradski kolektivni ugovor“? A? Pa kakve to, za miloga Boga, veze ima s radnicima HP-a? Valjda je pjesnik mislio Kolektivni ugovor za radnike HP-a…, ma tko zna što on je mislio… biser je tu. I one koje nije razljutio, bar je ironično nasmijao.

HP USPJEŠNO PROVELA IZDANJE NOVIH KORPORATIVNIH OBVEZNICA

Hrvatska pošta je prošli tjedan uspješno provela izdanje novih korporativnih obveznica kojim su se osim produljenja ročnosti do kraja 2019. godine, odnosno refinanciranja obveza po obveznicama izdanima 2012., ostvarili i povoljniji uvjeti zaduženja za HP – Hrvatska pošta d.d. Dosadašnja kamatna stopa od 7,75 posto smanjenja je na 5,125 posto, čime su godišnji izdaci za kamatu smanjeni sa 31 milijuna kuna na 20,5 milijuna kuna, što predstavlja godišnju uštedu na kamatama od 10,5 milijuna kuna ili 52,5 milijuna kuna u narednih 5 godina. Ujedno je i proširena baza investitora u odnosu na proteklo izdanje, što posredno znači i lakši pristup financiranju u budućem razdoblju.

STRATEGIJA RAZVOJA POŠTANSKIH USLUGA U RH DO 2020. GODINE

Završen je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću povodom objave Prijedloga Strategije razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020. godine i Prijedloga Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020. u kojem se zainteresirana javnost aktivno uključila u procese odlučivanja i izražavanja svojih stavova, primjedbi i prijedloga. Naime, Strategija razvoja poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020. godine temeljni je dokument u funkciji unapređenja kakvoće, učinkovitosti i dostupnosti poštanskih usluga svim građanima RH. Poštanski sektor predstavlja važnu infrastrukturu koja osigurava pristup mrežama i uslugama koje su ključne za razvoj gospodarskih aktivnosti i sveukupnog funkcioniranja društva. Razgranatost i dostupnost nacionalne mreže, te njena integriranost u globalne poštanske mreže, kao i kvaliteta poštanske usluge, izravno potiču rast gospodarstva. Cilj Strategije je utvrditi smjernice razvoja tržišta poštanskih usluga u RH do 2020. godine. Donošenjem Strategije definiraju se ciljevi u kontekstu dostupnosti univerzalne usluge i zaštite slobode tržišnog natjecanja, promidžbe interesa gospodarstva, građana i ostalih korisnika poštanskih usluga te poticanja razvoja novih poštanskih usluga. Nova ključna područja koja izravno utječu na budući razvoj tržišta poštanskih usluga su e-trgovina, e-poštanske usluge, izravna pošta u multimedijskom okruženju te održivi razvoj okoliša. Budući da su ICT tehnologije znatno promijenile načine komunikacije i time utjecale na smanjenje količina tradicionalnih pismovnih pošiljaka, kao odgovor, davatelji poštanskih usluga nude krajnjim korisnicima nove e-poštanske usluge kao što su e-pošta, e-trgovina, e-financijske usluge i e-vlada. Sve su to načini na koji i HP može i mora biti u korak s vremenom u kojem živimo. Na takav ćemo način pokazati i dokazati da imamo sposobnost, perspektivu, budućnost. Pri svemu tome, u utrci za vremenom i profitom, ne smije se zaboraviti na radnike, uvjete rada i njihova prava, kao i činjenicu da su upravo oni ključ uspjeha svake ozbiljne i odgovorne tvrtke.

IMENOVANI SINDIKALNI POVJERENICI U FUNKCIJI RADNIČKOG VIJEĆA

Budući da je 8. studenog 2014. istekao mandat članovima Glavnog radničkog vijeća, svi sindikati koji djeluju u HP-u (njih sedam) potpisali su međusobni Sporazum o imenovanju sindikalnih povjerenika koji će preuzeti sva prava i obveze radničkih vijeća, sukladno čl. 153. st. 3 i 4. Zakona o radu (NN 93/14) do utemeljenja novih radničkih vijeća. Za sindikalne povjerenike (u funkciji radničkog vijeća) imenovani su: Davor Kršić (HSP), Željko Šešerin (HSP), Mario Vrček (HSP), Marija Jukić (RSRH), Siniša Seketin (RSRH), Krešimir Miletić, Dino Tomašić. Za koordinatora Sindikalnih povjerenika (u funkciji radničkog vijeća) imenovan je Davor Kršić, koji se ovlašćuje za potpisivanje zaključaka i očitovanja u odnosu na poslodavca HP-Hrvatsku poštu d.d., a za njegovog zamjenika imenovan je Siniša Seketin.

IZBORI ZA RADNIČKA VIJEĆA I POVJERENIŠTVA RADNIKA ZAŠTITE NA RADU

Dana 28. studenoga 2014. održat će se izbori za radnička vijeća i povjereništva radnika  zaštite na radu u Hrvatskoj pošti. Da bismo mogli utjecati na odluke o plaćama i drugim materijalnim pravima koje smo zaslužili našim poštenim radom. Kako ne bismo dopustili da o našoj budućnosti i socijalnoj sigurnosti nas i naših obitelji, odlučuju drugi bez nas. Kako bismo osigurali da radnici u Pošti imaju sigurne uvjete za rad i zdrav radni okoliš, jer propisi o zaštiti na radu nisu uvijek jamstvo za odvijanje rada na siguran način! Da bismo promijenili sliku Hrvatske pošte, moramo biti odlučni i spremni zaštititi naša radna mjesta, radnička prava i interese. U svemu tome posebno značajnu ulogu imaju radnička vijeća i povjereništva radnika za zaštitu na radu.   Sudjelujmo na izborima za radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu!  I Z A Đ I T E  N A  I Z B O R E i izaberite radničke predstavnike s liste  Hrvatskog sindikata pošte