HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 535 – NAUKE NIKAD DOSTA

Kako smo već pisali, u zadnje vrijeme se problematizira zasipanje radnika službenim mailovima, SMS porukama ili telefonskim pozivima u neradno vrijeme. Štoviše, neki to žele zakonom zabraniti jer navedene radnje povezuju sa mobbingiranjem. U koju kategoriju spadaju pozivi na edukacije u neradno vrijeme, o tome se zasad manje zbori. Možda je razlog u tomu što je stvar riješena na svima prihvatljiv način. U svakom slučaju, educiranja i novih znanja nikad dosta, pače, osim što time profitira poslodavac, profitira i radnik, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što tako postaje kompetitivniji „na tržištu rada“ (mudro rečeno, zar ne?) . Međutim. Ne radi li se ovdje o neovlaštenom upravljanju privatnim vremenom i još privatnijim životom ljudi? Ne radi li se ovdje o dodatnim troškovima koje nitko ne podmiruje niti ima namjeru podmiriti. I naposljetku, jel’ ovdje riječ o prekovremeno radu(?) jer, budimo realni, ipak je poslodavac taj koji kudikamo više profitira, imajući educiranog, multi-praktičnog i multi-upotrebljivog radnika. I sve to za nedovoljno veliku, u biti, malu plaću.

ZBUNJOZA

Valja li biti brz i ažuran? Naravno da valja, samo ne uvijek i svugdje. Ako recimo radiš tu gdje radiš i k’o odgovoran i pravovremen, kakav već jesi, požuriš postupiti po okružnici od 23.09.2014. pod brojem 713/14, nisi dobro postupio! Naime, već sljedećeg dana slijedi dopuna rečenoj okružnici, koja te obavještava da bi bilo bolje da ništa nisi uradio jer sve što si radio i uradio, bilo je utaman, jednostavno gubljenje dragocjenog vremena. Ponovi radnju, samo ni sad ne žuri(!), možda će već sutra uslijediti dopuna dopunjene okružnice br. 713/14.

SA STOLICAMA NA POSAO

Nastavimo li ovako, postat će to jedinstveni trend HP-a – sa stolicom na posao. Mogli bi ga patentirati pa onda prodavati jer, originalno je, nema šta. Već smo i Bogu i čovjeku dosadili sa pisanjem o opasnim, nezdravim, potrganim, izlizanim i neispravnim stolicama s kojima radnici muku muče svaki dan, ali očito nemamo izbora! Možda ćemo bit te sreće pa će nam se pisanje isplatiti logikom Andy-ja iz Shawshanka, pa će netko popraviti ili nabaviti stolice, ako zbog ničeg drugog, a onda zbog toga da više ne dosađujemo. Žalosno, ali drugome se očito ne možemo nadati. Jer, mjerodavne smo upozoravali na ovaj problem nebrojeno puta i rezultata – jednostavno nema. Uopće je nevjerojatna činjenica da su pojedini radnici počeli stolice donositi od kuće, jer se sjedanjem na HP-ove riskiraju lomovi i ozljede…Najžalosnije od svega – svi koji trebaju znati, znaju za ovaj problem, ali nitko ništa ne poduzima, ili možda poduzima(?) ali  rezultata nema pa nema. I onda još šlag na tortu – pojavi se (pri)pametan netko pa radnicima, onako usput, pripomene da bi osam sati mogli stajati, zašto bi sjedili?!? Lijepo, nema što. Dovraga, nije to najgore što nam se može dogoditi jer dubljenje na glavi je puno, puuuno teže. I to bi mogla biti opcija za opće dobro, i za bolje sutra, zna se!

KLIME – SVAKE GODINE ISTA PRIČA

Sreća je, čudno je to, u nesretnom ljetu, koje je više nalikovalo jeseni, pa se klima uređaji nisu morali svakodnevno koristiti. Redovito upozoravamo, kumimo i molimo da se klime dovedu u red. Ponekad se molbama i usliši, češće baš i ne. Ako već uređaj kako-tako radi, eto novog (ne)rješivog problema – mjesto ugradnje. Tako je recimo, ovo ljeto, onih nekoliko vrućih ljetnih dana, klima u jednom PU na području GP3 umalo koštala zdravlja tamošnje radnike. Sreća da je, zahvaljujući ludim klimatskim promjenama, korištena samo nekoliko dana. Postavljena bijaše eto baš tako da je hladni zrak kako god si mu postavio smjer kretanja i koje god kemijanje upotrijebio, puhao direktno u leđa radnika! Naravno, ne treba posebno naglašavati niti objašnjavati koje to posljedice može ostaviti na zdravlje radnika. I sve bi bilo u redu da se odmah krenulo u posao premještanja klime. Ali ne, s istim se čeka(lo) dulje od dva mjeseca. A budući da ljeto ode, mo’š mislit kako će sad netko „gubiti vrijeme“ da bi premjestio tu nesretno pozicioniranu klimu. Često znamo reći kako se većina problema prebija preko radničkih leđa. Ovog puta je to doslovno da doslovnije ne može biti!

POKAZATELJI O RADU INSPEKCIJE RADA U 2013. GODINI

Inspektori rada bivšeg Državnog inspektorata obavili su tijekom 2013. godine ukupno 23.530 inspekcijskih nadzora. Od navedenog broja, 14.143 nadzora je bilo u području radnih odnosa, a 9.387 nadzora u području zaštite na radu. U području radnih odnosa otkriveno je i procesuirano 9.711 prekršaja. Većina prekršaja odnosila se na; zapošljavanje radnika bez sklapanja ugovora o radu u pisanom obliku prije početka rada; neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko ili zdravstveno osiguranje; neisplatu minimalne plaće ili neuručivanje u propisanim rokovima obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine propisanog sadržaja; radno vrijeme i odmore te vođenje evidencije o radnom vremenu; sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme protivno propisima; nezakonito zapošljavanje i rad stranaca. U području zaštite na radu tijekom protekle godine obavljeno je 9.387 nadzora kod poslodavaca na mjestima rada i to; 1568 nadzora povodom ozljeda na radu; 83 nadzora povodom profesionalnih bolesti; 2318 nadzora na gradilištima, šumarskim radilištima i radilištima u brodogradnji; 723 nadzor a povodom podnesaka i odbijanja rada radnika; 2660 nadzora u ostalim rizičnim djelatnostima; 2035 nadzora u manje rizičnim djelatnostima. U obavljenim nadzorima inspektori su najčešće utvrđivali slijedeće nezakonitosti; obavljanje radnih postupaka na način suprotan propisanim pravilima zaštite na radu; obavljanje rada na neispravnim, klizavim ili zakrčenim radnim površinama te korištenje neispravnih ili klizavih stepeništa ili prilaza; poremećaji u tehnološkim procesima rada; rad s neispravnim sredstvima rada; nerazrađena ili pogrešna organizacija rada; rad bez primjene odgovarajućih sredstava rada za rad na visini i zaštitne opreme za rad na visini.