HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 452 – Kolektivno pregovaranje – stigao poziv Uprave

Obavještavamo vas da nam je stigao poziv Uprave vezan uz pokretanje pregovora o izmjeni odnosno dopuni Kolektivnog ugovora HP-Hrvatske pošte d.d. te za imenovanjem pregovaračkih timova. Nažalost, dogodilo se ono čega smo se svi pribojavali, no želimo jasno istaknuti da bez dogovora sa svojim članstvom, dakle svima vama, nećemo donositi nikakve odluke vezane uz ovo vrlo osjetljivo pitanje. S obzirom da su i naši kolege iz drugih sindikata koji djeluju unutar javnih i državnih tvrtki također dobili pozive svojih uprava o kolektivnom pregovaranju, jučer smo se sastali s njima kao i s našom središnjicom Nezavisni hrvatski sindikati kako bismo zauzeli stav. Na sastanku je dogovoreno da svaki sindikat sam procijeni kako će i s čim će ići u pregovore s poslodavcem. Ništa drugo, osim činjenice da nas čeka izuzetno mukotrpan i nimalo ugodan posao, ne možemo reći, jer osim poziva Uprave, drugih informacija nemamo. Ponovno napominjemo da Hrvatski sindikat pošte neće donositi odluke mimo svojih članova te ćemo s vama komunicirati bilo putem vaših povjerenika bilo putem referenduma. Sve priče koje kolaju po medijima ili priče „rekla-kazala“ nećemo komentirati, jer nemaju veze s istinom. Kako budemo dobivali službene informacije tako ćemo vas i obavještavati o daljnjim potezima ili akcijama. Zasad je poziv Uprave jedino što imamo, pregovori još nisu ni počeli, i jedino što možemo ovoga trenutka reći jesti to da ćemo mi kao sindikat koji zastupa oko sedam tisuća članova poduzeti sve moguće akcije i mjere kako bi se zaštitilo dostojanstvo i prava radnika za koje smo se (pre)teško borili svih proteklih godina. Tijekom pregovora očekujemo i vašu punu podršku bez koje nećemo moći puno učiniti. Svaki prijedlog svakog člana i radnika HP-a bit će nam dragocjen.
Redoviti mjesečni sastanak u Diviziji Hpekspres
Nakon ljetne stanke i godišnjih odmora, s 3. rujnom, ponovno su se počeli održavati redoviti mjesečni sastanci s direktorima divizija. Prvi sastanak održan je spomenutog 3. rujna (ponedjeljak) i to s predstavnicima poslodavca iz Divizije Hpekspres. Sastanak je vodio izvršni direktor Divizije Hpekspres Marko Jukić, a u ime Poslodavca bio je prisutan i Jasenko Palekčić iz Ureda za upravljanje ljudskim resursima. Na sastanku smo se dotakli nekoliko tema, pa idemo redom. Vezano uz problem koji se pojavio na dubrovačkom području početkom ljeta, koji se odnosio na manjak radnika na dostavi, dobili smo informaciju da se isto riješilo prijemom četvorice novih dostavljača. Problem, pak, prostora u Dubrovniku riješit će se adaptacijom i rekonstrukcijom postojećih prostora, dakle, neće se ići u pronalazak nove (zamjenske) lokacije kao što je bio prvobitan plan. Nadalje, dobili smo informaciju o uvođenju novog radnog vremena u Pozivnom centru, pa s obzirom da je najavljeno i uvođenje nove usluge – digitalne televizije čije će poslove dijelom obavljati i radnici Pozivnog centra, radnici bi radili u petodnevnom radnom tjednu. Pozivni centar bi i dalje radio od ponedjeljka do nedjelje, s tim da bi radno vrijeme umjesto od 06 do 22 sata, trajalo od 06 do 24 sata. Upozorili smo Poslodavca da se mora voditi briga o radnim vremenima radnika vezano uz prijevoz radnika kući. Također, obaviješteni smo da se od RV-a neće tražiti produženje šestodnevnog radnog tjedna u GP1 za Sektor Dostave. Dotakli smo se i teme poplave u Zadru gdje je došlo do određenih problema, no rečeno nam je da su isti u kratkom roku riješeni.
Sa strane Hrvatskog sindikata pošte upućena je primjedba na dupliciranje ukucavanja odnosno povrata paketa korisnika Studio Moderna, na što je odgovoreno da se radi na novom Ugovoru, a time bi se i pojednostavnili tehnološki postupci vraćanja. Rade se analize isplativosti uvođenja noćne smjene u Zagrebu na zaduženju Hpekspresa radi bržeg izlaska dostavljača na teren. Isto tako, uvodi se i analiza praćenja broja usluga, tako da se lakše prati poslovanje po područjima. Uzet je u obzir i naš prijedlog da se razmotri mogućnost smanjenja dupliciranja vožnje redovnih i ekspres linija.
Ovim vas putem podsjećamo na raspored sastanaka s direktorima divizija te vas molimo da svom glavnom povjereniku podružnice dojavite sve svoje probleme kako bismo o istima raspravili s Poslodavcem i zatražili rješenje. Divizija hpekspres – svakog prvog ponedjeljka u mjesecu; Divizija pošta – svakog drugog ponedjeljka u mjesecu; Divizija mreža – svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu; Divizija podrška – svake četvrte srijede u mjesecu.
Sindikalne povratne pozajmice – novi obrasci
Sve naše članove obavještavamo da od rujna pa nadalje zahtjeve za isplatu sindikalne povratne pozajmice moraju ispunjavati na novim obrascima, koji podrazumijevaju ZAHTJEV, SUGLASNOST i UGOVOR. Kao i do sada, uz ove je dokumente potrebno priložiti i listu od plaće zadnjeg mjeseca ili potvrdu likvidatora za plaće o kreditnoj sposobnosti. Nove obrasce možete pronaći na našoj Internet stranici www.sindikat-hsp.hr, odakle ih možete isprintati te ih popunjene i potpisane poslati u svoju podružnicu ili predati glavnom povjereniku podružnice.
Odbojkaški turnir u Sukošanu
U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte, 1. rujna (subota) u Sukošanu se održao Odbojkaški turnir članova sindikata, radnika Hrvatske pošte. Turnir se održao u sportskoj dvorani, a 120 sudionika bilo je smješteno u odmaralištu Hrvatske pošte u Sukošanu. Osim sudionika iz deset hrvatskih gradova na turniru smo ugostili i ekipu iz Mađarske pošte sa 16 članova. Iako nas vrijeme i nije baš poslužilo, dobre zabave i odlične atmosfere nije nedostajalo. Prvo mjesto na Turniru osvojila je ekipa iz Slavonskog Broda, drugo mjesto ekipa iz Šibenika, a treće mjesto osvojili su Splićani. Svim sudionicima čestitamo na fair play ponašanju i odličnim rezultatima.
Visine naknada i otpremnina koje se primjenjuju za rujan 2012.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u rujnu iznosi 25.496 kuna neto. Jubilarna nagrada za godine radnog staža u Hrvatskoj pošti isplaćuje se radniku prema slijedećim iznosima;
– Za 10 godina rada (1.500 kuna neoporezivo) – 2.040 kuna neto
– Za 15 godina rada (2.000 kuna neoporezivo) – 2.550 kuna neto
– Za 20 godina rada (2.500 kuna neoporezivo) – 3.314 kuna neto
– Za 25 godina rada (3.000 kuna neoporezivo) – 3.824 kuna neto
– Za 30 godina rada (3.500 kuna neoporezivo) – 4.589 kuna neto
– Za 35 godina rada (4.000 kuna neoporezivo) – 6.119 kuna neto
– Za 40 godina rada (5.000 kuna neoporezivo) – 7.649 kuna neto
Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna. Regres za godišnji odmor iznosi 2.000 kuna neto. Prosječna neto plaća za mjesec srpanj 2012. iznosila je 5.099 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec srpanj 2012. iznosila je 6.924.