HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 407 – Radnicima na izaslanju Poslodavac obustavio mogućnost upotrebe osobnih vozila u službene svrhe!?

Da. Vjerovali ili ne, ali i to je nekome palo na pamet. Naime, osim što su mnogi radnici na izaslanju (dakle, oni koji su upućeni na privremeni raspored ili privremenu promjenu mjesta faktičnog rada) uskraćeni za isplatu terenskog dodatka, smještaja i povećanih troškova prijevoza, Poslodavac ih je nedavno neugodno iznenadio još jednom informacijom – da se osobna vozila u tom slučaju više ne mogu koristiti u službene svrhe!? Drugim riječima, Poslodavac više ne želi plaćati prijevoz za one radnike na izaslanju, koji se za potrebe putovanja od kuće do posla i obratno, koriste svojim osobnim vozilima. Kako takav nevjerojatan potez objasniti radnicima koji doista nemaju izbora, jer na njihovim relacijama nema javnog prijevoza ili taj javni prijevoz nije usklađen s njihovim radnim vremenom, a istovremeno im Poslodavac nije omogućio službeno vozilo?! Što drugo reći nego da se radi o neodgovornom potezu, koji ove radnike ostavlja na cjedilu. Iz tih razloga Poslodavcu smo uputili prigovor u kojem tražimo da se radnicima koji su privremeno premješteni osigura prijevoz ili da im se omogući korištenje osobnog vozila u službene svrhe, ako za dolazak nemaju mogućnost korištenja javnog prijevoza. Ako Poslodavac ne ispuni svoje dužnosti na koje ga obvezuje Kolektivni ugovor pozvat ćemo radnike da više o svom trošku ne odlaze na privremene premještaje sve dok im Poslodavac ne osigura prijevoz službenim automobilima ili ne uplati akontaciju troškova privremenog premještaja.
Ako se ne povuku nova interna radna vremena šaljemo inspekciju
Izmjene internih radnih vremena poštanskih ureda u primjeni su od 1. rujna ove godine. Hrvatski sindikat pošte te je izmjene dobio u kolovozu, nakon čega smo Poslodavca upozorili da su navedena radna vremena puna propusta i nelogičnosti, zatražili smo dodatne materijale te na dostavljeni prijedlog nismo dali svoju suglasnost. Unatoč tomu, Poslodavac je počeo s primjenom novih internih radnih vremena te nam je nakon 1. rujna poslao dodatne materijale, koji su zapravo identični onima koje smo dobili u kolovozu. Ni za to naš sindikat nije dao suglasnost, no Poslodavac je nastavio s primjenom radnih vremena poštanskih ureda. Iz tog razloga uputili smo prigovor prema Upravi HP d.d., u kojem tražimo da se u roku sedam dana od zaprimljenog prigovora obustavi navedena primjena. U suprotnom, o svemu ćemo obavijestiti Državni inspektorat.
Počeli Sportski susreti radnika Hrvatske pošte
Željno iščekivani Sportski susreti radnika Hrvatske pošte započeli su u četvrtak 29. rujna i trajat će do nedjelje 2. listopada 2011. Susreti se održavaju u Umagu, a sve sudionike igara očekuju brojna iznenađenja i bogat zabavni program. Logistički dio organizacije preuzeo je Poslodavac, a ove je godine proširen i Organizacijski odbor te je postavljen sustav odgovornosti na svim razinama kako bi sportski susreti bili što bolje i kvalitetnije odrađeni. Podsjećamo da su ovogodišnji sudionici susreta izabrani u velikoj konkurenciji te da će u Umagu predstavljati sve radnike Hrvatske pošte. Zato očekujemo da će se svi sudionici igara ponašati dostojanstveno te da će ovogodišnje susrete svi pamtiti po dobrim rezultatima i ugodnoj zabavi.
E moj narode, e moj narode…(III.)
Kako kažu kolege radnici sortirnice, „pritisak kakav se ne pamti“! Tko zna zbog čega, vodstva, uvjeta rada, nedostatnog kapaciteta klima uređaja, nedostatka ormara, stolova, MIPS-a, manjkave opreme…!? O MIPS-u možda ne treba ni govoriti, kao i o nedostacima koje nitko ne rješava! Ali samo ukratko. MIPS je svojim radom razočarao i ovdje, no za neodrastanje tog „čeda“ nisu krivi tvorci. Krivi su oni koji ne daju naputke za usavršavanje i otklanjanje nedostataka, pri čemu ne mislimo na neposredne izvršitelje-radnike, već na njihove neposredne rukovoditelje, budući da radnici svakodnevno upozoravaju na nedostatke, no nitko ne mari!
A tko bi to i očekivao od kadra koji samo neposredno zapaža, ali nebitne stvari?! Kod takvog kadra bitnije je tko s kim priča, tko je član kojeg „klana“, tko s kim „hoda“…To što radnici u nekih par kvadratnih metara obavljaju kartiranje, listovno kartiranje, po novom i tuzemnih preporuka, novčano kartiranje,…to se „neposrednog opažača“ ne tiče.
Nagrada radnicima za uloženi trud obično se rješava odrađivanjem nekih „neodrađenih“ sati, pojma jasnog samo „neposrednom opažaču“, a valjda i njegovom nadređenom. Radnici su zaslužili i ocjene, po kriteriju poznatom pogađate, opet samo „neposrednom opažaču“, a valjda i njegovom nadređenom.
O znanju i sposobnosti nadređenih, najbolje govore njihovi potezi. Nije nužno da radnici to ocjenjuju, budući da „veleumni“ potezi nadređenih svakodnevno oduševljavaju i razveseljavaju pomalo tmurnu atmosferu u sortirnici Osijek.
Pa zar „sitnoj raji“ oduzeti i to malo zadovoljstva!?
Sistematski pregledi na području Brodsko-posavske županije
Dana 1. rujna 2011.godine „Poliklinika Ćosić“ iz Slavonskog Broda, Petra Preradovića 4, dostavila je obavijest kako su ovlašteni za obavljanje sistematskih pregleda radnika HP d.d. na području Brodsko-posavske županije. Kako je kolegica Darija Krajina određena za koordiniranje i organizaciju pregleda, dana 2. rujna 2011. izvijestila je radnike o mogućnosti prijave za sistematski pregled. Prva grupa radnika (muškarci) obavila je pregled dana 10. rujna 2011., a za drugu grupu (žene) dogovoren je termin 17. Rujna 2011. Radnici koji žele pristupiti sistematskom pregledu u mjesecu listopadu mogu se javiti kolegici Dariji Krajina na telefon 223 500.
Održan IV. redovni Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata
Dana 28. rujna 2011., u Zagrebu je održan IV. redovni Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata. Sabor NHS-a održava se jednom u četiri godine kada se, između ostalog, provode i izbori. Ovogodišnji Sabor NHS-a održao se pod nazivom „Dosta pohlepe – radnik je iznad profita!“. Na Saboru je za predsjednika izabran Krešimir Sever, izabrana je i Statutarna komisija, u koju je kao član izabran i naš sindikalni povjerenik iz Osijeka Mario Vrček. Osim toga, izabran je i Nadzorni odbor te Sud časti. NHS je najveća sindikalna središnjica u Hrvatskoj te okuplja oko 124.000 članova. NHS-ov član je i Hrvatski sindikat pošte, koji u Saboru ima osam svojih delegata. Na ovogodišnjem Saboru NHS-a nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.