HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 701 – Izbori za povjerenike HSP-a

Redoviti izbori za povjerenike u podružnicama Hrvatskog sindikata pošte (HSP) održat će se 17. listopada. Ovi se izbori održavaju svakih pet godina, a glasovanje će biti neposredno i tajno. Pravo glasa imaju svi članovi HSP-a, koji će dobiti glasačke listiće s imenima kandidata najmanje 5 radnih dana prije datuma provođenja izbora. Sukladno Odluci o provođenju izbora za povjerenike u podružnicama HSP-a, koja je objavljena na oglasnim pločama Sindikata u srijedu 19. rujna 2018., pravo kandidiranja ima svaki član Podružnice koji ima najmanje dvije godine članstva u Sindikatu i koji se osobito ističe svojim sindikalnim djelovanjem u Sindikatu ili neposrednoj radnoj sredini. Kandidati za povjerenike ne mogu biti članovi drugih sindikata osim HSP-a. Kandidaturu za pojedinu izbornu jedinicu mogu podnijeti samo oni kandidati koji su članovi Podružnice. Kandidacijski obrazac može se podići kod glavnog povjerenika ili povjerenika područja. Popunjeni kandidacijski obrazac i životopis koji sadrži opis dosadašnjih sindikalnih i radnih aktivnosti kandidata, podnosi se Izbornom odboru najkasnije do 25.09.2018. Prihvaćaju se kandidature podnesene putem pošte koje pristignu Izbornom povjerenstvu zaključno sa 27.09.2018., sa žigom slanja pošiljke do 25.09.2018.

SPORTSKI SUSRETI
PRIJAVLJENO OKO 300 SUDIONIKA

Na šeste sportske susrete članova HSP-a, koji će se i ove godine održati u Biogradu na moru od 05. do 07. listopada 2018., prijavilo se oko 300 članova. Discipline u kojima će se odmjeravati snage su mali nogomet, odbojka, pikado, povlačenje konopa, utrka u vrećama, boćanje i kuglanje. Troškovi smještaja i prehrane iznose 580 kuna po osobi, plativo na pet rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za rujan (15.10.2018.). Nadamo se lijepom, toplom i sunčanom vremenu te veselom raspoloženju. Vidimo se u Biogradu!

OZBILJAN I OPASAN PROBLEM

Nedavno smo u Post infu pisali o problemu pretovara vozila, koji u GP2 prelazi svaku mjeru. I to traje već neko vrijeme. Radnici su očajni i traže hitno pronalaženje rješenja, tim više što su pred vratima jesen, kiše i lošiji uvjeti na cesti. Koliko je situacija ozbiljna, a to smo i ranije spomenuli, potvrđuje i informacija da je jedan kolega već stradao u prometu upravo zbog pretovara kombija kojeg je vozio. Nažalost, on je stradao, a kombi je slupan… Pitamo – tko će snositi odgovornost i koliko radnika još treba stradati da bi se nešto poduzelo? Da stvar bude nevjerojatnija, problem nisu „samo“ pretovarena vozila nego i način na koji se pretovar robe vrši. Neka nam netko mjerodavan objasni zašto se ista roba pretovaruje čak pet puta? Ovako to izgleda, pa tko uspije pohvatat – kombi vozilo kreće iz točke A do točke B gdje se teret (teški paketi) utovari i vozi do točke C gdje se iskrca, važe, skenira i opet utovaruje u spomenuti kombi te opet prevozi do točke A da bi se to sve opet istovarilo i čekalo da se ponovo utovari, konačno u kamion, konačno dovoljne nosivosti, i konačno preveze do točke D (Zagreb)!!! Dakle, tri utovara i dva istovara! Pa dajte molimo vas, objasnite radnicima zašto se ovo radi i za čije interese?

OD 2031. RAD DO 67. GODINE. SINDIKATI PRIJETE PROSVJEDOM!

Na sastanku zatvorenom za medije, Ministarstvo rada i mirovinskog su- stava predstavilo je u ponedjeljak, 17. rujna 2018., svoj prijedlog mirovinske reforme sindikatima i poslodavcima, no sindikati su nakon ne- punih sat vremena razgovora napustili skup jer ih je, kažu, ministar stavio pred gotov čin.

Kazne za prijevremeni odlazak

Najavljuju prosvjede, odnosno borbu za prava građana na ulici. A što Vlada zapravo hoće? Predlaže, naime, da se do 2031. godine radni vijek povisi na 67 godina života i o tome, kako su rekli sindikatima, nema pregovora! Nema pregovora niti o iznosu penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu. Tako bi, umjesto od 0,1 do 0,34 posto umanjenja za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, od iduće godine umanjenje bilo isto za sve – 0,34 posto za mjesec, oko 4 posto za godinu i 20 posto za pet godina! Pred građane, u javnoj raspravi, Vlada izlazi s većinom dosadašnjih prijedloga; radni će se vijek od iduće godine ženama povećavati za četiri mjeseca godišnje dok se 2027. ne izjednače s muškarcima, a od 2028. svima će se radni vijek povećavati za šest mjeseci godišnje dok 2031. godine ne dođemo do radnog vijeka do 67. godine. Automatski će se povećavati i dob za prijevremenu mirovinu na 62 godine, uz umanjenje od 4,08 posto mirovine po godini. Ovako velike i nagle promjene mirovinskog sustava gotovo su nevjerojatne. Činjenica da se sindikate (koji ne zaboravimo, predstavljaju radnike), ignorira, kao i to da Vlada ultimativno odbija razgovarati o određenim stavkama, više nalikuje tiranskim i autokratskim sustavima nego demokratskim, kakvim se valjda smatra hrvatsko društvo. A možda je, a ako je, onda je stvarno žalosno, zaista Vlada RH samo u službi Europske komisije (EK) i njihovih prohtjeva. Posljedice, i to one negativne, su neizbježne i čudno je da to vide samo građani, radnici i sindikati.

Formalna javna rasprava

Ovu Vladu to očito nije briga. Jer, doći će neki drugi koji će se kasnije, iza njih, baviti kaosom u mirovinskom sustavu. Stvarno se čini nestvarnim da će ovakva reforma, koja se tiče svakog pojedinog čovjeka u ovoj zemlji, bez ikakve stvarne javne rasprave i bez pregovora sa stručnom i zainteresiranom javnošću te uz ignoriranje onih koji ne podržavaju istu, proći kroz neku formalnu javnu raspravu. Što se penalizacije tiče, neki očito misle da Hrvati nisu dovoljno kažnjavani (samo ne znamo zbog čega i koga bi trebali uopće biti), pa će i prijevremeno umirovljenje biti itekako naplaćeno. Strašno! Sve su to zahtjevi Europske komisije i žalosno je da ne postoji netko tko bi se tome jasno suprotstavio i zaštitio hrvatski živalj. S druge pak strane, koliko je sebičnih interesa i licemjerja, pokazuje i činjenica da je ista ta EK tražila i da se obuzdaju povlaštene mirovine u Hrvatskoj, a vlast je svojim potezima omogućila njihovo dodatno bujanje! Jedno prolazi, drugo se ignorira, a sve skupa se prelama na građanima, stvarnim radnicima. O poslodavcima nećemo trošiti previše riječi. Oni su pak posebna kategorija i u najmanju je ruku čudno da njima ovakva reforma odgovara. Njima, kojima stariji radnici najčešće smetaju i žele ih se što prije riješiti! S druge pak strane, gdje su mladi u cijeloj ovoj priči, kad ni sada za njih nema mjesta na tržištu rada? Stvarno ne treba biti stručnjak da bi shvatio kako je sve ovo rađeno aljkavo i bez ikakve volje da običnim malim ljudima bude bolje.

Mladi odustaju

Pravo je pitanje stoga tko nam zapravo kreira mirovinsku reformu i u čije ime! I sve to pred očima napaćenog i osiromašenog naroda. Ne čudi stoga što mladi odustaju od borbe, od nadanja, od zemlje u kojoj su rođeni i u kojoj su željeli stvarati za buduće naraštaje. Bojimo se da nakon ovakvih i sličnih reformi novih naraštaja neće ni biti.

SISTEMATSKI PREGLEDI U IDUĆE DVIJE GODINE

U Tjednoj pošti broj 397, od 14. rujna 2018. objavljena je detaljna informacija o sistematskim pregledima za radnike Pošte u iduće dvije godine. Naime, između Hrvatske pošte i Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje, sklopljen je ugovor o nabavi usluge sistematskih liječničkih pregleda radnika u razdoblju od 30. kolovoza 2018. do 30. kolovoza 2020. Svaki radnik ima pravo na jedan sistematski pregled u razdoblju za koje je sklopljen ugovor, a pregledi su podijeljeni u dvije grupe: 1) pregledi za žene i 2) pregledi za muškarce. Radnicima je osiguran popust na dodatne preglede. Popust ovisi o poliklinici u kojoj radnik obavlja sistematski pregled. Detaljne informacije o sistematskim pregledima možete pronaći u Okružnici 157/18 te na intranetskim stranicama Pošte.