POST INFO 702 – Kol’ko košta da propadne pošta?

Oni malo bolje memorije će se sjetiti da smo u našem Post infu višekratno objavili tekstove s istim naslovom. Nije tome razlog pomanjkanje ideje nego smo s ovom sasvim ružnom rimom, svo vrijeme pokušavali ukazati na stanja i trendove u Hrvatskoj pošti (i oko nje) koja su „mirisala“ na to da tvrtka ne ide u dobrom smjeru. (Ne)skromno vjerujemo da smo na taj način, koliko-toliko, pripomogli da se ne ostvare crne prognoze koje naslov sugerira. Slijedom navedenog, i ovom ćemo prigodom o nečem što ne sluti na dobro i što bi svakako trebalo spriječiti i izbjeći. O brzojavima i njihovom „tihom umiranju“ je riječ. Hrvatska pošta kroz cijelu svoju povijest, korisnicima nudi uslugu prijema, prijenosa i uručenja brzojava. Sva čuda modernih tehnologija i elektroničkih komunikacija, nisu uspjela brzojav potisnuti u zaborav. Tako, među ostalim, čitko piše na mrežnim stranicama Hrvatske pošte. No, nažalost, čini se da ono što tehnološka komunikacijska čudovišta ne uspijevaju, moglo bi poći od ruke nama samima – Hrvatskoj pošti. Iz mnogih reakcija i pritužbi korisnika, a i iz iskustva unutar naše kuće, dalo bi se zaključiti kako je brzojav kao tradicionalna usluga poprilično zanemarena. Bez obzira što u ovom segmentu našeg poslovanja očito ima entuzijasta s dobrim i zanimljivim idejama, uključujući i one koji su se lijepo sjetili cvijeća kao poklon uz brzojav, bojimo se da to neće biti dovoljno. Jer, što vrijedi mirisna i cvjetna brzojavna čestitka mladencima ili rođendanskom slavljeniku koja na adresu ovih prvih prispije kad su oni već otišli na bračno putovanje, a ovi drugi već i zaboravili da im je bio rođendan? Koliko je profitabilna i isplativa brzojavna usluga, nije nam poznato. To najbolje znaju oni čiji je to posao. Znamo samo kako možemo očekivati lakonski odgovor mjerodavnih kako se pritužbe i prigovori korisnika „mjere u promilima“, a znamo i to da određena količina promila čini postotke. Teorija velikih brojeva će teško i nikako zadovoljiti one ranije spomenute mladence, slavljenike i sve druge nespomenute, koji, ne svojom krivicom, uletješe u naše promile. Oni su s pravom(!) nezadovoljni jer mi svoj posao nismo odradili. I Točka!

PREKLAPANJA??

Nova strategija upravljanja u Diviziji pošta je tzv. preklapanje! O čemu se radi? Za one koji nisu osjetili na svojoj koži, kratko pojašnjenje! Preklapanje je praktično ukidanje rajona, kako kažu privremeno. Radnika se šalje na godišnji odmor, kada „nema“ posla, a njegov rajon preuzimaju oni najbliži (iako se može čuti da nije baš ni tako). Pitanje odgovornima glasi: je li dozvoljeno radnika poslati na godišnji odmor bez izmjene Odluke o korištenju godišnjeg odmora, bez dostave Odluke u zakonom utvrđenom roku, bez radnikova pristanka da se odstupi od Odluke te kako se radi raspored rada radnika tjedan dana prije, ako se radniku kao „grom iz vedra neba“ priopći da je od jutros, baš od jutros(!) na godišnjem odmoru, jer eto nema baš puno posla? Isto dovodi do korištenja godišnjeg odmora na dan, dva, tri. Radnici kažu da ih po povratku sa, takozvanog godišnjega, dočekaju hrpe pošiljaka. Pritisak koji za sada radnici uspijevaju izdržati, no svakim danom sve teže. Pitamo odgovorne još nešto: je li ovo zakonito, je li korektno prema korisnicima, kao i jesu li upoznati s ovom praksom koja se provodi na terenu, te kad i kako misle stati na kraj ovoj nezakonitoj i nepropisnoj raboti velikih lokalnih „bossova“?

DOČEK SVJETSKOG BRONČANOG!

Naš dragi kolega i član HSP-a Josip Kuna, dočekan je ovih dana u svome Osijeku skromno, ali kako dolikuje osvajaču svjetske bronce. Dočekali su ga njegovi kolege iz Odjela prijevoza i članovi HSP-a, kojima je Josip zahvalio na svom dosadašnjem razumijevanju i podršci. Josip, hrvatski reprezentativac u gađanju puškom, osvojio je brončano odličje u disciplini 300 m – ležeći na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Changwonu, uspjeh za svaku pohvalu kojim je Josip izborio plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. U ozbiljnoj konkurenciji, kakvu je za očekivati na svjetskom prvenstvu, Josip je u duhu naših Vatrenih, Kauboja, tenisača, atletičara, veslača, promovirao Hrvatsku i u ovoj disciplini. Josipe, još jednom iskrene čestitke na uspjehu, uz želju da iduće bude Olimpijsko ili svjetsko zlato!

SINDIKATI NAJAVILI PROSVJED 20. LISTOPADA 2018.

„Ovakva mirovinska reforma jednostavno ne smije proći!“

Kako stvari stoje, pred radnicima i sindikatima je vruća i borbena jesen. Naime, priča oko mirovinske reforme došla je do usijanja, jer Vlada RH i sindikati nisu pronašli zajednički jezik.

Od djece do umirovljenika

Naglašavamo da se najavljena reforma mirovinskog sustava tiče gotovo svakog pojedinog čovjeka u ovoj zemlji, stoga je iznimno važno biti svjestan činjenice da ona može dovesti do nesagledivih posljedica koje ćemo plaćati svi mi, pa i naša djeca te mnoge buduće generacije. Donošenje zakonskih promjena očekuje se prije kraja ove godine, a izmjene bi trebale stupiti na snagu već od 1. siječnja 2019. godine! Ovim vam putem prenosimo dio poruke koju je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, čiji je član i Hrvatski sindikat pošte, uputio svima vama, članovima udruženih sindikata, te vas i vaše obitelji, prijatelje, susjede, rodbinu, ali i građane svih starosnih dobi, od djece do umirovljenika, pozvao na veliki prosvjed koji će se, u organizaciji triju sindikalnih središnjica, održati 20. listopada 2018. u 12 sati na Europskom trgu u Zagrebu. „Svi su dobrodošli, neovisno jesu li ili nisu članovi sindikata, vole li ili ne vole sindikate ili njihova vodstva. Ovo niti je reforma, a niti prosvjed koji se tiču samo sindikata. To je jedno od temeljnih pitanja na kojemu se prelama budućnost Hrvatske. Prođe li to bez nas i mimo nas, ne samo sadašnje, nego i buduće generacije to nam neće oprostiti. Kao što neće ni vladi koja ih predlaže i svima onima koji u Hrvatskom saboru za to dignu ruku“, kaže Sever u poruci. Dodaje kako ne treba posebno naglašavati kako je mirovinski sustav jedan od stožernih sustava socijalne sigurnosti svake zemlje pa tako i RH. „Najavljene promjene vezane i uz prijelazno razdoblje za produljenje radnoga vijeka, izjednačavanje žena s muškarcima za punu starosnu mirovinu, kažnjavanje (penalizaciju) umirovljenika za prijevremeno umirovljenje kao i one vezane za dugogodišnjeg osiguranika, težište su ove mirovinske reforme, a znače dodatno srozavanje cijelog mirovinskog sustava pod krinkom održivosti“, rekao je Sever.

Moguće i prikupljanje potpisa

Napomenuo je da je očito još samo ulica (kad već nisu argumenti) preostala za pritisak na vlast, kojoj je važnije od naroda i njegovih interesa, osigurati dovoljan broj koalicijskih ruku u Saboru i kakvu god potporu poslodavaca (koji su se i do sada lako rješavali starijih radnika, a sada će, prođe li ovakva reforma, to činiti još i žešće). Uz pripreme prosvjeda, predsjednik NHS-a najavio je i moguće prikupljanje potpisa za referendum građana protiv ovakvog zakona i njegovog preuređenja mirovinskog sustava. „Želi li Vlada služiti svom narodu, a ne interesima kapitala i neoliberalnim politikama koje u čovjeku vide samo trošak i sredstvo za stvaranje dobiti, a ne ljudsku osobu, odustat će na vrijeme od ovakve politike i takvih prijedloga vezanih za promjene u mirovinskom sustavu i napraviti ih po mjeri većine hrvatskih građana”, rekao je Sever.

Zadnja linija obrane

Dodaje da će Vladu sindikati i građani, ako ne prepozna taj trenutak, čekati u prosvjedu, baš kao i u mogućem prikupljanju potpisa čiji broj neće moći zanemariti niti više ignorirati tako izraženu volju građana. “Mi smo spremni na sve mogućnosti. Ovakva mirovinska reforma jednostavno ne smije proći. Ne smije. Mi i građani zadnja smo linija obrane pred „navalom“ takve politike ove vlasti. To zajedno moramo i možemo zaustaviti“, jasan je Sever, a mi još jednom apeliramo na sve vas članove da se odazovete najavljenom prosvjedu u što većem broju, jer kako čelnik NHS-a kaže „Ovo je jedan od onih jedinstvenih trenutaka u našim životima koje nemamo pravo propustiti jer se vrijeme ne može vratiti, niti ćemo moći ispraviti propušteno.“.