HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 708 – Izbori za radnička vijeća i povjereništva za zaštitu na radu

Dana 13. prosinca 2018. u Hrvatskoj pošti bit će održani 8. po redu izbori za radnička vijeća i povjereništva radnika za zaštitu na radu. Izbori će biti održani u šest izbornih jedinica, po grupama područja, prema teritorijalnom ustroju Hrvatske pošte. Treba naglasiti da će biračka mjesta biti organizirana u prostorijama Poslodavca kojima gravitira veći broj radnika, a da će za sve one radnike koji su dislocirani od biračkih mjesta, izbori biti provedeni putem pošte. Prema terminskom planu za provođenje izbora, radnička vijeća GP-a će na svojim današnjim sjednicama donijeti odluke o imenovanju izbornih odbora za pojedine izborne jedinice. Svi sindikati koji djeluju u Hrvatskoj pošti, a imaju namjeru na izborima sudjelovati sa svojom izbornom listom, do jučer (12.11.2018.) su bili dužni dostaviti ime svog kandidata za članstvo u izbornom odboru i njegovu zamjenu. Po svim informacijama koje dobivamo iz pojedinih radničkih vijeća, na ovim ćemo izborima imati do sada nezabilježenu situaciju prema kojoj se iz jednog te istog sindikata (RSRH), zastupanog od strane različitih osoba, u izborne odbore imenuju različiti kandidati. Za sve one koji koliko-toliko poznaju sindikalnu scenu u Hrvatskoj pošti, ovakav razvoj situacije se mogao i očekivati. Naime, evidentni ozbiljni sukob dviju (ili možda više) struja jednog te istog sindikata (RSRH) doveo je do toga da bi radnička vijeća morala donijeti odluku koji je od kandidata za člana Izbornog odbora pravovaljan i na taj način arbitrirati u situaciji koja je rezultat sukoba unutar tog sindikata. Međutim, kako arbitriranje takvog tipa nikako nije u nadležnosti i u „opisu poslova“ radničkog vijeća, Glavno radničko vijeće je radi razrješenja ove situacije zatražilo mišljenje i stav Poslodavca i nadležnog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te će na temelju toga, radnička vijeća organizacijskih jedinica donijeti odluke temeljem kojih će izbori biti provedeni u skladu sa Zakonom i propisima.

ISPLATA JEDNOKRATNE PRIGODNE NAGRADE RADNICIMA
HOĆEMO LI DOBITI VEĆU „BOŽIĆNICU“?

Već od idućeg mjeseca s primjenom će početi nova odluka Vlade RH o povećanju neoporezivog dijela naknada koje poslodavci mogu isplatiti radnicima. Radi se o iznosu do 7.500 kuna na godišnjoj razini. Hrvatski sindikat pošte odmah je reagirao te predsjedniku Uprave Hrvatske pošte uputio dopis u kojem traži povećanje iznosa jednokratne prigodne nagrade, odnosno nekadašnje boži- ćnice svim radnicima. Dopis prenosimo u cjelosti. „Poštovani predsjedniče Čulo, kao Sindikat koji okuplja najveći broj radnika u Hrvatskoj pošti i koji je jedan od najbrojnijih i najvećih sindikata u Republici Hrvatskoj, ovim putem iskazuje- mo svoje zadovoljstvo i pozdravljamo Odluku Vlade RH o povećanju neoporezivog dijela naknada koje poslodavci mogu isplatiti radnicima (na godišnjoj razini do 7.500 kuna). Vezano uz ovu Odluku koja će se primjenjivati već od idućeg mjeseca, posljednjih dana smo vrlo pažljivo pratili izjave koje su ovim povodom u medijima iznijeli predsjednik Vlade RH g. Andrej Plenković i ministar financija g. Zdravko Marić, a koje se mogu sažeti u namjeru Vlade da se pomogne hrvatskim radnicima. Tako je predsjednik Vlade g. Plenković u jednom intervju izjavio citiramo: “Prigoda je to za sve poslodavce koji žele u nekom obliku nagraditi svoje radnike… Mislim da je to jako dobra mjera… Mnogi su poslodavci upravo tako nešto priželjkivali i mislim da smo tu reagirali dobro in favorem poslodavaca i radnika”. Sigurni smo da Hrvatska pošta i njezini radnici u potpunosti ispunjavaju sve uvjete i razloge kojima su se premijer Plenković i njegova Vlada rukovodili kad su odlučili donijeti ovu Odluku. Hrvatska pošta je danas profitabilno poduzeće i lider je na našem tržištu pošta- nskih usluga, a tome su najviše doprinijeli vrijedni i marljivi poštanski radnici svojim radom, doprinosom i odricanjima, i to kako danas, tako i za vrijeme restrukturiranja kompanije, dakle onda kada je to bilo najpotrebnije. Ovom svojom Odlukom Vlada RH omogućila je Hrvatskoj pošti da svojim radnicima može neoporezivo isplatiti trinaestu plaću ili značajno povećanu jednokratnu prigodnu nagradu predviđenu čl.61., st.3. Kolektivnog ugovora, do maksimalno neo- porezivog iznosa. Gospodine predsjedniče Uprave Hrvatske pošte, pozivamo Vas i cijelu Upravu da donesete jedinu ispravnu odluku i da, primjenjujući navedenu Odluku Vlade RH, radnicima Hrvatske pošte isplatite značajno povećanu jednokratnu prigodnu nagradu, imajući u vidu visinu neoporezivog godišnjeg iznosa koji je s dosadašnjih 2.500,00 povećan na 7.500,00 kuna. To neće biti nagrada i pomoć samo njima i njihovim obiteljima, već će to biti svojevrsno priznanje svima onima koji su čitav radni vijek radili i doprinosili boljoj budućnosti Hrvatske pošte. To bi bio i poticaj svima onima koji će sutra doći raditi u Hrvatsku poštu koju će prepoznati kao poticajno okruženje koje na pravi način vrednuje doprinos svakog svojeg radnika. S pošto- vanjem, Milan Jukić, predsjednik.“.

PRAVILNIK O UPRAVLJANJU RADNIM UČINKOM
HRVATSKI SINDIKAT POŠTE INICIRAO IZMJENE SPORNIH ODREDNICA

Hrvatski sindikat pošte pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune Pravilnika o upravljanju radnim učinkom koji je u Hrvatskoj pošti na snazi od početka ove godine. Navedeni Pravilnik, podsjećamo, propisuje postupke i procedure postavljanja godišnjih ciljeva, polugodišnjih razgovora, godišnjih ocjena i eventualnih žalbi radnika na svaki od navedenih „koraka“ u upravljanju radnim učinkom. Od samog početka primjene ovog Pravilnika ukazujemo Poslodavcu na njegove brojne nedostatke koji su izazvali veliko nezadovoljstvo i opravdano negodovanje radnika. Umjesto da bude motivirajući, što mu i jest bila svrha, Pravilnik je u praksi postigao upravo suprotan efekt. Na prvom sastanku s predstavnicima Poslodavca, koji je održan u četvrtak, 8. studenog 2018., predstavnici Hrvatskog sindikata pošte dali su prijedloge za izmjene i upozorili na članke koji se ne primjenjuju ili se potpuno pogrešno primjenjuju. Toliko pogrešno da pojedini nadobudni voditelji, prijeteći otkazima, znakovito mašu s Pravilnikom čak toliko daleko i nepametno da kopiraju famozni članak 40-ti, ostavljajući kopiju radnicima kao trajni podsjetnik da im je upravo taj članak Damoklov mač nad glavom. Nemamo razloga ne vjerovati kako je dijalog pokrenut u dobroj vjeri te da je Poslodavac voljan pristupiti izmjenama Pravilnika jer je i sam uvidio većinu njegovih loših strana. Nastavak razgovora na ovu temu je najavljen za slijedećih dva do tri tjedna, do kada će Poslodavac dostaviti potrebne materijale kako bi uspješno proveli prijeko potrebne izmjene ovog Pravilnika. Nadamo se da će tako izmijenjeni Pravilnik o upravljanju radnim učinkom postići ono što trenutačni nije, a to je da bude kvalitetan i motivirajući, a ne demotivirajući i prijeteći za radnike Hrvatske pošte.

REZULTATI IZBORA ZA POVJERENIKE HRVATSKOG SINIDKATA POŠTE

Izbori za povjerenike HSP-a održani su 17. listopada 2018. U izbornoj utrci za 18 izbornih jedinica sudjelovalo je ukupno 55 kandidata, a izbornu pobjedu odnijelo je njih 29. Donosimo popis izabranih povjerenika prema podružnicama, odnosno područjima HSP-a.
PODRUŽNICA 1
Krapina: Ivan Topolovec
Zagreb: Željko Šešerin, Nenad Šlogar, Stjepan Rešetar, Lidija Cipek-Solenički, Renata Kranjčec, Goran Pranjić, Renata Mesec, Renata Spudić.
PODRUŽNICA 2
Bjelovar: Mile Marinac
Karlovac: Dubravko Kovačić
Koprivnica: Dejan Andrašić
Sisak: Miljenko Gorup
Varaždin: Dragutin Pisačić
PODRUŽNICA 3
Split: Željko Miljak, Jerka Sapunarić
PODRUŽNICA 4

Gospić: Mile Šarić
Šibenik: Milena Alač
Zadar: Lidija Šušić, Ivica Šljuka
PODRUŽNICA 5
Osijek: Mario Vrček, Jago Tomić
Požega: Željko Ivanović
Slavonski Brod: Darija Krajina
Virovitica: Alen Volenik
Vukovar: Marijan Periša
PODRUŽNICA 6
Pazin: Nevija Roce
Rijeka: Damir Jurišić, Melita Troha