HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 712 – Prethodni rezultati izbora za RV i PZNR

Liste HSP-a odnijele veliku izbornu pobjedu u svim GP-ima! Hvala vam na ukazanom povjerenju!

Liste Hrvatskog sindikata pošte u svim grupama područja, prema prethodnim rezultatima izbora za radnička vijeća i povjereništva radnika za zaštitu na radu u Hrvatskoj pošti, odnijele su izbornu pobjedu te nadmoćnom većinom pomele konkurenciju!

Izbori za RV i PZNR održani su jučer, 13. prosinca 2018., u svim GP-ima, osim u GP 6 gdje su izbori održani 5. prosinca i gdje je lista HSP-a također ostvarila pobjedu.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 1 Željko Šešerin, dobila je 1169 glasova, dok je lista SRHP-a dobila 503 glasa. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 1171 glas, dok je lista SRHP-a dobila 501 glas.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 2 Miljenko Gorup, dobila je 488 glasova, dok je lista RSRH-a dobila 269 glasova. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 492 glasa, dok je lista RSRH-a dobila 250 glasova.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 3 Željko Miljak, dobila je 422 glasa, dok je lista SRHP-a dobila 182 glasa. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 448 glasova, dok je lista SRHP-a dobila 137 glasova.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 4 Lidija Šušić, dobila je 447 glasova, dok je lista SRHP dobila 83 glasa. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 457 glasova, dok je lista SRHP dobila 80 glasova.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 5 Mario Vrček, dobila je 769 glasova, dok je lista RSRH-a dobila 181 glas. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 766 glasova, dok je lista RSRH-a dobila 181 glas.

Prema prethodnim rezultatima izbora za Radničko vijeće, lista HSP-a koju je predvodio naš glavni povjerenik u GP 6 Damir Jurišić, dobila je 461 glas, dok je lista RSRH-a dobila 187 glasova. Na izborima za Povjereništvo radnika za zaštitu na radu, lista HSP-a dobila je 467 glasova, dok je lista RSRH-a dobila 184 glasa.

Ovom prilikom, zahvaljujemo svim radnicima koji su izašli na izbore i birali svoje radničke predstavnike, a posebno onima koji prepoznali naš kvalitetan rad i brigu za svakog poštanskog radnika i koji su zbog toga glasovali za našu pobjedničku listu. Čestitamo i svim našim kolegicama i kolegama koji su bili kandidati na ovim izborima ili koji su svojim svakodnevnim radom i aktivnostima doprinijeli ovom našem velikom izbornom uspjehu. Da bismo mogli zaštitili radnička prava i interese potrebno nam je zajedništvo i radnička solidarnost. Ukazano povjerenje nastojat ćemo opravdati našim predanim svakodnevnim radom i borbom!

HRVATSKA POŠTA NASTAVLJA DOBRO POSLOVATI

Dobar trend poslovanja HP iz prethodnih godina nastavlja se i u tekućoj godini. U prvih devet mjeseci ostvarena je dobit u poslovanju u iznosu od 48,7 milijuna kuna (19,2 mil. kn više nego lani u istom razdoblju). Troškovi osoblja, bez troškova otpremnina, veći su za 32,9 mil. kn (4,9%) kao posljedica povećanja plaća za pojedina operativna radna mjesta i povećanog broja radnika. Naravno da nemamo ništa protiv navedenih trendova, posebice ne na povećanje troškova osoblja koje bi mi radije zvali investiranjem u radnike i budućnost. Pače, sigurni smo da na tom polju još ima prostora pa ne treba gubiti vrijeme već odmah, bez odlaganja, krenuti u ozbiljnu „investiciju“.

… TE, KOL’KO NAS IMA!

Krajem rujna ove godine HP je imala 10.095 radnika (394 više nego lani u isto vrijeme). Kontinuirani porast broja radnika bilježi se još od prvog kvartala 2017. godine. Potreba za povećanim brojem radnika obrazlaže se porastom obujma prometa (većim brojem usluga) te uvođenjem novih tehnologija. Neka nama novih tehnologija, neka nama porasta prometa, i svakako, neka nama porasta plaće!

ODLEPRŠALA EvoTv

Stvorena kao svojevrsni supstitut za sve manji broj poštanskih pošiljaka što se kao neminovnost nadvila nad poštanske operatere diljem planete, pa tako i na nas u HP, poštansko „čedo“ EvoTv nije opravdala očekivanja. Uzdanica lansirana na hrvatsko pay TV tržište prije šest godina, uz nekoliko pokušaja, početaka i neslavnih završetaka iznalaženja modela za jačanje konkurentnosti, nažalost nije uspjela. Što je, kad i zašto krenulo po zlu (pre)teško je pitanje. No, kad je to tako i drugačije nije, preostalo je naći način kako što bolje „udati“ to naše „čedo“. U tom smislu je Nadzorni odbor HP dao suglasnost na Odluku Uprave Društva o kupoprodaji, te će EvoTv u vrlo bliskoj budućnosti nastaviti živjeti u okviru moćnog Hrvatskog telekoma.

RAST MINIMALNE PLAĆE DOBRODOŠAO, ALI PREMALEN

Minimalna plaća, prema prošlotjednim najavama Vlade RH, trebala bi porasti za 248 kuna. To znači da bi neto minimalna plaća umjesto dosadašnjih 2752 kune trebala iznositi punih 3000 kuna. Povećanje plaće kao neki općeniti pojam spada u kategoriju dobrih, pozitivnih vijesti. No, je li tako i u ovom slučaju? Djelomično. Da je išta bolje nego ništa, stoji. No, je li dovoljno – nije. Sasvim sigurno, jer život s plaćom od 3000 kuna ne može se nazvati životom, nego preživljavanjem ili grublje rečeno robovanjem. Pretpostavljamo da se Vlada hvali kada kaže da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine. Zamislite, 2008. godine!? Stvarno, to je jedan od onih trenutaka kada gotovo ostanete bez teksta. Hvaliti se, ili napominjati sramotnu činjenicu da cijelo jedno desetljeće razne vlade u Lijepoj našoj nisu pronašle načina ili bolje rečeno nisu imale volje “znatnije” povećati ovu sramotno malu crkavicu, u najmanju je ruku licemjerno. Jer jasno je svima da netko mora imati premalo kako bi istovremeno netko imao previše. To tako prolazi i već više od deset godina, ali onda bi bar bilo pošteno da se građane više ne pravi budalama. Jer novaca ima, to je neupitna istina. Ono što je upitno jest njegova raspodjela. I pustih priča o tome kako se nema je jadno i besramno i nikome se to više ne da slušati. Svi znamo da je i prosječna plaća (koja se usput budi rečeno iz mjeseca u mjesec pumpa zbog onih menadžerskih) nedostatna za bezbrižan život, tako da o minimalnoj onda ne treba previše ni trošiti riječi. Cijelih 3000 kuna sasvim sigurno nikoga neće nagovoriti da ostane u Hrvatskoj. Ako želite da ljudi ostanu i privređuju u svojoj domovini, drastično povećajte ne samo minimalne nego i prosječne plaće. Možda ćete tada spriječiti egzodus, nadajmo se samo da neće biti prekasno…