POST INFO 718 – Pravilnik o upravljanju radnim učinkom, održan drugi sastanak

Drugi sastanak socijalnih partnera vezan uz Pravilnik o upravljanju radnim učinkom održan je u četvrtak, 7. veljače. Većinu primjedbi koje je Hrvatski sindikat pošte uputio na prvom sastanku, Poslodavac je uvažio, odnosno pokazao dobru volju za korekcijom postojećih uredbi. Na taj način ublažene su odrednice Pravilnika, pa i članak 40., koji, iako izmijenjen, i dalje ostaje sporan, a koji ocjenu 1 (jedan) definira kao povredu obveza iz radnog odnosa. Važno je napomenuti da će se sljedeće ocjenjivanje (za prošlu godinu) provesti po izmijenjenom Pravilniku. Izmijenjeni Pravilnik Poslodavac će uputiti Glavnom radničkom vijeću na savjetovanje. Da podsjetimo, Hrvatski sindikat pošte pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune Pravilnika o upravljanju radnim učinkom koji je u Hrvatskoj pošti na snazi od početka prošle godine. Navedeni Pravilnik, podsjećamo, propisuje postupke i procedure postavljanja godišnjih ciljeva, polugodišnjih razgovora, godišnjih ocjena i eventualnih žalbi radnika na svaki od navedenih „koraka“ u upravljanju radnim učinkom. Od samog početka primjene ovog Pravilnika ukazujemo Poslodavcu na njegove brojne nedostatke koji su izazvali veliko nezadovoljstvo i opravdano negodovanje radnika. Umjesto da bude motivirajući, što bi mu i trebala biti svrha, Pravilnik je u praksi postigao upravo suprotan efekt. Na prvom sastanku s predstavnicima Poslodavca, koji je održan 8. studenog 2018., predstavnici Hrvatskog sindikata pošte dali su prijedloge za izmjene i upozorili na članke koji se ne primjenjuju ili se potpuno pogrešno primjenjuju. Čak toliko da su pojedini nadobudni voditelji, prijeteći otkazima, znakovito mahali s Pravilnikom i kopirali famozni članak 40., ostavljajući kopiju radnicima kao trajni podsjetnik da im je upravo taj članak Damoklov mač nad glavom.

U PROSINCU EVIDENTIRANO 148.919 NEZAPOSLENIH

Potkraj prosinca 2018. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 148.919 nezaposlenih osoba, što je za 2.007 osoba više nego prethodnoga mjeseca te za 38.444 osobe manje nego u prosincu 2017. Dakle, u prosincu 2018. godine nezaposlenost je povećana za 1,4 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, a smanjena za 20,5 posto u usporedbi s istim mjesecom 2017. godine. Od ukupnoga broja nezaposlenih u prosincu 2018. bilo je 65.512 nezaposlenih muškaraca (44,0 posto) i 83.407 nezaposlenih žena (56,0 posto). Broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 18,5 posto, a žena za 22,0 posto u odnosu na prosinac 2017. godine. Udio muškaraca u evidentiranoj se nezaposlenosti u promatranome razdoblju povećao, a žena smanjio za 1,1 postotni bod. U izvještajnome mjesecu nezaposlenost je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, smanjena u svim dobnim skupinama. Najveće smanjenje nezaposlenosti evidentirano je u skupini osoba od 50 do 54 godine (za 24,8 posto), a najmanje u skupini od 60 i više godina (za 12,1 posto). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, broj nezaposlenih smanjen je u svim obrazovnim skupinama. Najveće smanjenje nezaposlenosti evidentirano je u skupini osoba sa završenom osnovnom školom (za 24,4 posto), a najmanje u skupini osoba sa završenim fakultetom i akademijom (za 17,0 posto). Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u prosincu 2018. imali su Splitsko-dalmatinska županija (18,0 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Osječko-baranjska županija (11,9 posto) i Grad Zagreb (11,7 posto), a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji (1,4 posto). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim županijama. Najveći pad evidentiran je u Koprivničko-križevačkoj (za 31,9 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (za 31,7 posto). Najmanje smanjenje broja nezaposlenih zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj (za 3,6 posto) i Šibensko-kninskoj županiji (za 7,4 posto).

”OSNAŽIMO ZNANJA I VJEŠTINE POVJERENIKA RADNIKA ZA ZAŠTITU NA RADU”

U organizaciji „Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića“ u Kutjevu je 31. siječnja i 1. veljače 2019., održana Edukacijska radionica ”Osnažimo znanja i vještine povjerenika radnika za zaštitu na radu”. Ciljevi edukacije su; osnažiti i unaprijediti stručna znanja i praktične vještine dionika za kvalitetan socijalni dijalog u području zaštite na radu; ovladati odredbama Zakona o zaštiti na radu i provedbenih propisa te ih primjenjivati u svojem svakodnevnom radu; osnaživanjem internih kapaciteta dionika stvoriti stručne kapacitete nužne za pokretanje Škole socijalnog dijaloga. Teme edukacije su; Zakon o zaštiti na radu, Obveze poslodavca u provođenju zaštite na radu, Osposobljavanje za rad na siguran način, Obveze i prava radnika, Odbor za zaštitu na radu, Procjena rizika, Pravo na izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu, Prava i obveze povjerenika radnika za zaštitu na radu, Djelovanje povjerenika radnika za zaštitu na radu te Postupci povjerenika radnika za zaštitu na radu. Edukatori radionice bili su Ana Šijaković i Cvetan Kovač, ESSE – Europsko društvo inženjera sigurnosti. Edukaciji su nazočili Socijalni partneri – predstavnici sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave, a ispred Hrvatskog sindikata pošte edukaciji je prisustvovao Željko Ivanović. Edukacijska radionica u narednom će se periodu nastaviti i u drugim županijama Slavonije.

NEZABORAVNO LJETOVANJE I ODMOR U PLAVOJ VALI
TURISTIČKA SEZONA 2019. (u razdoblju od 16.06. do 15.09.2019.)
PRIJAVE SE PRIMAJU do 15. veljače 2019.

PODSJEĆAMO VAS DA SU U TIJEKU PRIJAVE ZA LJETOVANJE I ODMOR U TURISTIČKIM OBJEKTIMA PLAVE VALE na Puntu (Krk), u Rogoznici, na Bolu (Brač), u Vrboskoj (Hvar) i u Mlinima (blizina Dubrovnika). Nudimo Vam vrhunski smještaj uz najpovoljnije cijene na hrvatskom turističkom tržištu, uz iznimno prihvatljive cijene i uvjete plaćanja. Cijene turističkog smještaja po apartmanu kreću se u rasponu od 200 do najviše 350 kn dnevno. *Plaćanje je moguće jednokratno uz popust od 5% ili u ratama od 5-10 mjesečnih rata bez kamata. Popunite obrazac za prijavu, koji možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, dostavite poštom na adresu PLAVA VALA HSP d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb, fax-porukom na broj 01/4929676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr. Sve dodatne informacije na možete dobiti na telefone 01 4686-087 i 01 4686-088. Nemojte propustiti ljetovati i uživati u najljepšem moru i top turističkim odredištima na Jadranu VRHUNSKI SMJEŠTAJ – POVOLJNE CIJENE – TOP TURISTIČKE DESTINACIJE PLAVA VALA HSP d.o.o.