HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Žene slabije plaćene i teže napreduju

Poslovni.hr/Hina – U Hrvatskoj su žene često slabije plaćene od muškarca za isti posao, otežano im je napredovanje pogotovo na višim upravljačkim razinama, dok je socijalno osviještenih poslodavaca, osobito u vremenu gospodarske krize izrazito malo, rečeno je u utorak na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova u području rada i socijalno osviještenim poslodavcima. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je kako je, kada je riječ o ravnopravnosti spolova zakonska regulativa jedno, a stvarnost drugo. Nerijetko se događa da žene u poslovnom svijetu teže napreduju na višim razinama i na tržištu rada se susreću s takozvanim “staklenim stropom”, kroz koji vide, ali im onemogućava daljnje napredovanje. Nadalje, uobičajeno je razmišljanje da će žena roditi pa će često i dugo izostajati s posla, a da će muškarci neki posao bolje obaviti. Postoji i gruba podjela da u tekstilnoj industriji rade uglavnom žene, dok se za neke druge unaprijed predoređuje da su to “muški poslovi”. Kad je riječ o plaćama također postoji razlika između žena i muškaraca, jer na nekim slabije plaćenim poslovima rade žene, a muškarci su bolje pozicionirani u tvrtkama i time dobivaju veća primanja, kazao je Sever.
Što se tiče socijalne osviještenosti poslodavaca u Hrvatskoj je najčešće situacija da poslodavac vrednuje zaposlenika samo toliko koliko može pridonijeti njegovoj zaradi, gleda na njega kao trošak, nastoji ga što više iskoristiti i što manje platiti. Socijalna osviještenost poslodavca bi trebala sadržavati širu društvenu odgovornost na području kojem djeluje, ne samo kroz neke donacije, nego i socijalni dijalog i poštivanje europskih vrednota, kolektivnih ugovora, plaćanje prekovremenog rada, prijavljivanje radnika, a ne “rad na crno”, zaštitu na radu, odnosno da poslovni proces pokuša prilagoditi potrebama radnika.

Socijalno osviještenih poslodavaca u Hrvatskoj je izuzetno malo, pogotovo u vrijeme gospodarske krize jer je najveći dio poslodavaca tražio prostor za uštede upravo preko leđa radnika. Nerijetko se surećemo sa situacijama u kojima tvrtke propadaju zbog nekvalitetnog menadžemnta čije su žrtve najčešće radnici, upozorio je, uz ostalo, Sever.

Savjetnica glavnog direktoraHrvatske udruge poslodavaca(HUP) za tržište rada Nataša Novaković kazala je kako je važno poticanje uravnotežene zastupljenosti žena, napomenuvši kako su istraživanja pokazala da su učinkovitije uprave u kojima su i muški i ženski članovi od onih u kojima su isključivo muškarci. Statistika također pokazuje da su žene načelno obrazovanije, ali zaostaju kada je riječ o obnašanju rukovodećih funkcija. Nadalje, 46 posto žena smatra kako nemaju mogućnost napredovanja u karijeri zbog nerazumijevanja okoline i dodatnih obaveza, kazala je.

Predsjednica Sindikata porezne uprave Gordana Jagar rekla je kako je ravnopravnost temeljno ljudsko pravo i vrednota, ali da su uzroci neravnopravnosti višestruki. Stoga je potrebno mijenjati percepciju i osigurati primjerenu zastupljenost žena u upravljačkim i političkim tijelima, rekla je Jagar dodavši kako je potrebna aktivnija uloga sindikata.

Luci Marin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje naglasila je važnost poticanja ravnopravnosti i suzbijanje diskriminacije na tržištu rada.

Skup je održan u sklopu projekta “Razvoj plus za jačanje socijalnog dijaloga, poboljšanjem među sindikalne i kvalitetnije suradnje s poslodavcima i tijelima državne i lokalne samouprave.