HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Žena radi cijelu godinu za plaću koju muškarac zaradi za deset mjeseci

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za 10 mjeseci i tri tjedna…

AUTOR: Dijana Jurasić

(VEČERNJI LIST) Blago patrijarhalnom društvu u kojem su žene svedene na domaćice, majke, njegovateljice starih i bolesnih, a ako su zaposlene zarade za godinu dana koliko muškarac zaradi za10 mjeseci i tri tjedna. Kad odu u mirovinu, godišnje prime tri prosječne mirovine manje od muškaraca. Ni obrazovanje im nije jamstvo za bolji život jer je na burzi sve više visokoobrazovanih žena. Diskriminirajućeg položaja žena tu i tamo se sjetimo uz konstataciju da se stvari sporo mijenjaju nabolje, pa se ne može očekivati da će bolje proći i Izvješće o radu za2013. pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,Višnje Ljubičić, koje je uputilaSaboru. U uredu pravobraniteljice lani su radili na2133predmeta.

Najviše pritužbi bilo je nadiskriminaciju(njih 60,8 posto) u područjurada, zapošljavanja, socijalne sigurnosti, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a u66 postoslučajeva na diskriminaciju su se žalile žene. Za društvo bi trebalo biti krajnje problematično što je oko 60 posto radno sposobnih žena posve izvan tržišta rada, nisu zaposlene i ne pokušavaju se aktivno u njega ni uključiti. Zabrinjava što je među novoprijavljenim nezaposlenima, avisokoobrazovanim radnicimalani bilo67,3 posto žena. A i kad žene rade, manje zarađuju, pa je2011. prosječna neto plaća žena bila5130 kn, a muškarcima je prosječna plaća bila5675 kn.

– Dok god uglavnom muškarci odlučuju, teško će se popraviti položaj žena. U nas se smatra da žena nije hraniteljica obitelji, pa kad postoji problem s pronalaskom posla, bolje je da radi muškarac. Žene koje su same najpoželjnija su radna snaga, a poslije pedesete i žene i muškarci postaju nepoželjni. Frustrira me ta tema kad vidim koliko ljudi danas rade i koliko ih se izrabljuje, a onda ih se izmoždene ispljune – kaže psihologinjaDubravka Miljković. A kad radnici dočekaju zasluženu mirovinu, žene znaju da ih čeka manja jer je lani prosječna muška mirovina bila2709 kuna, a ženska2106 kuna.