Zakon o beneficiranom radnom stažu uskoro na Saboru

Dosadašnje projekcije kazuju da balerine mogu raditi do 42, a baletani do 45 godine života

PROPAO NATJEČAJ: ANALIZA RADNIH MJESTA KOJA TREBAJU OSTATI NA LISTI OPASNIH NIJE NAPRAVLJENA, ALI MINISTARSTVO SE NE NERVIRA

(NOVI LIST) ZAGREB – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poništilo je javni poziv na iskaz interesa za izradu Analitičke studije o racionalizaciji zanimanja i radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem. Razlog poništenja natječaja je jednostavan – nitko u Hrvatskoj nije iskazao interes da bi se bavio takvom studijom koja bi trebala biti važna, posebice u svjetlu planiranih promjena u sustavu beneficiranog radnog staža. U resornom ministarstvu naglašavaju kako će ovih dana raspisati novi javni poziv te promjenom kriterija za sudjelovanje omogućiti da se na natječaj osim pravnih, jave i fizičke osobe. Cilja se na liječnike medicine rada i stručnjake zaštite na radu koji najbolje mogu procijeniti opasnost određenog radnog mjesta. No, odgađanje izrade studije koja bi trebala pokazati koja radna mjesta i zanimanja trebaju ostati na listi opasnih i za zdravlje štetnih radnih mjesta i zanimanja, odnosno procijeniti maksimalnu dobnu granicu za stjecanje prava na mirovinu osobe koja radi na takvim opasnim i štetnim poslovima, neće odgoditi sam postupak donošenja novog zakona o beneficiranom radnom stažu. Kako vele u resornom ministarstvu zakon je neovisan od procjene stručnjaka. Želja je resornog ministarstva da se taj propis na saborskim klupama nađe prije ljetne pauze kako bi bilo dovoljno vremena za »prepravke« do drugog čitanja pa i, moguće, uključivanja elementata iz analize stručnjaka.
Što se tiče zakonskog rješenja za sada je sigurno jedino da će se umjesto postojećeg sustava beneficiranog radnog staža u kojem se za određena zanimanja staž uvećavao za dva do šest mjeseci, uvesti profesionalna mirovina. Nju bi ostvarivali radnici koji ostvaruju beneficirani radni staž, ali ona ne bi značila da radnik izlazi iz svijeta rada. Ukoliko to budu željeli moći će nastaviti raditi u nekom drugom zanimanju i tako steći i dio mirovine prema općim propisima.
Na listi zanimanja za koja se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem sada je 87 zanimanja od kojih neka više niti ne postoje poput ložača parnih lokomotiva. Analitička studija trebala bi smanjiti tu listu zanimanja, a zasigurno će se mijenjati i dobna granica za odlazak u mirovinu radnika koji rade na opasnim poslovima s obzirom na razvoj tehnologije i sustava zaštite na radu. Dosadašnje projekcije kazuju, primjerice, da balerine mogu raditi do 42, a baletani do 45 godine života. Kod policajaca i vatrogasaca se ta dobna granca kreće od 52 do 55 godina života, a kod profesionalnih vojnika granica je na 40 godina života.

G. GALIĆ