Za mjere zapošljavanja iduće godine 750 milijuna kuna

Domaća + EU sredstva

Autor: Jagoda Marić (Novilist.hr) ZAGREB – Za mjere aktivne politike zapošljavanja proračunom za iduću godinu osigurava se 511,56 milijuna kuna što je za gotovo 80 tisuća kuna manje nego u ovoj godini u kojoj su proračunska sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja potrošena početkom studenog. Međutim, to je tek dio sredstava koja će biti iskorištena na tržištu rada. Tako se planira iskoristiti 24 milijuna kuna iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, a ta su sredstva namijenjena povećanju zapošljivosti radnika pružanjem pomoći u pronalaženju posla, profesionalnom savjetovanju, pružanju prilagođenog osposobavljanja i osposobljavanja za druge poslove. Za rješavanje problema nezaposlenosti mladih u idućoj godini povući će se 223,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Garancija za mlade EU članicama obaveznom postaje prvim danom iduće godine, a Hrvatska je već ulaskom u Uniju kreirala i počela primjenjivati mjere koje trebaju potaknuti zapošljavanje mladih. Prema proračunskim projekcijama, u 2015. godini, za rješavanje nezaposlenosti mladih, Hrvatska bi trebala povući 275,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Uključivanje osiguranih EU sredstava za provođenje politika na tržištu rada, ali i gašenje Državnog inspektorata te osnivanje Inspektorata rada pri ministarstvu rada i mirovinske skrbi, razlog su zbog kojeg tom ministarstvu proračun za iduću godinu raste gotovo devet puta u odnosu na ovogodišnji. Naime, ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u čijem su proračunu i mirovine kao velika stavka, ove godine raspolaže s 48,6 milijuna kuna dok će iduće godine kroz taj resor proći gotovo 422,9 milijuna kuna.