HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vodič o umjetnoj inteligenciji na radnom mjestu

NHS – Vodič za umjetnu inteligenciju (AI) koji je osmislio sindikat? Da! Takva tehnologija je vrlo dojmljiva i sa svojim algoritmima sve više prodire u svijet rada, okupljajući niz tehnologija s kojima se radnici svakodnevno susreću: prepoznavanje lica ili glasa, prepoznavanje slike, predviđanje rizika i nagrada. U svemu tome AI pomaže u donošenju odluka, preporučuje izbore i rješenja. Radnička skupina u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru objavila je izvještaj “Vodič o umjetnoj inteligenciji na radnom mjestu”, koji je pripremila Franca Salis Madinier iz francuske sindikalne središnjice CFDT: Cadres.
Unatoč neospornim prednostima umjetne inteligencije u svim sektorima (pravosuđe, ljudski resursi, financijske usluge, promet, poljoprivreda, zdravstvo, javne usluge itd.), određene namjene mogu ugroziti naš privatni život, naše slobode, naša prava i naše demokracije.

Polako shvaćamo pune posljedice AI u poslovanju na globalnoj razini. Sivim zonama umjetne inteligencije pozabavio se i Europski sud za ljudska prava, koji je pojasnio da bi poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode pojedinca, jednakosti, nediskriminacije, solidarnosti, socijalnih i ekonomskih prava moglo biti ugroženo. U isto vrijeme, sindikati su širom Sjedinjenih Država počeli dovoditi u pitanje određene vidove uporabe i svrhe ove tehnologije posebice u tvrtkama u Silicijskoj dolini.

Ova knjiga, u partnerstvu s CFDT Cadres, predstavljena je kao pravni vodič za bolje ovladavanje umjetnom inteligencijom u našem neposrednom okruženju. Ako smo suočeni s prepoznavanjem lica tijekom zapošljavanja, korištenjem naših osobnih podataka bez našeg znanja, ako nas softver prati tijekom rada na daljinu, ovisimo o proizvoljnoj odluci algoritma ovaj nam vodič može pomoći postavljati prava pitanja i djelovati.

U vodiču se nalaze i intervjui s istraživačima, sociolozima, predstavnicima osoblja i radnika, tijelima koja su suočena s uvođenjem umjetne inteligencije u organizacije.

Vodič na engleskom jeziku – A guide to Artificial Intelligence at the workplace

Izvor: A guide to Artificial Intelligence at the workplace