HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada za 2 posto podigla osnovicu za izračun plaće zaposlenima u javnim i državnim službama

(HRT) – Premijer Andrej Plenković na početkudanašnje, posljednje ovogodišnje sjednice izvijestio je kako će se o Ini i odluci Arbitražnog suda detaljno govorti na zatvorenom djelu sjednice Vlade s obzirom na tajnost podataka. Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjenama zakona o obnovljivim izvorima energije. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona kojim ćemo spriječiti povećanje struje. To je politički dobra odluka, prijelazno rješenje, a tijekom sljedeće godine donijet ćemo jedno sustavno rješenje, istaknuo je premijer. Prijedlogom uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije odgađa se stupanje na snagu odredbi zakona, čime od 1. siječnja 2017. prestaje obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Umjesto toga, ta bi se energija prodavala na tržištu, objasnio jeministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Vlada je donijela odluku o visini osnovice zaposlenima u javnim službama. Ministar Ćorić izvijestio je kako u pregovorima sa sindikatima javnih službi tijekom studenog i prosinca nije postignut dogovor o nekim točkama kolektivnog ugovora te jeVlada donijela odluku u visini osnovice za obračun plaća. Ona će biti 2 posto viša od dosadašnje – u iznosu od 5211, 2 kuna.

Ovom odlukom želimo staviti u jednak položaj i javne i državne službenike te sindikatima šaljemo poruku za nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, naglasio je Plenković.

Ministar Pavo Barišić izvijestio je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja od siječnja do lipnja nastavlja program sufinanciranja javnih troškova prijevoza redovitim učenicima srednjih škola čija je udaljenost od škole do kuće više od 5 kilometara.

Vlada je odlučila i s liste strateških poduzeća koja moraju 60 posto dobiti uplatiti u državni proračun izuzeti dvije tvrtke – Odašiljači i veze te HŽ Infrastrukturu. Tako Odašiljači i veze neće morati uplatiti 11,7 milijuna kuna, a HŽ Infrastrukturu 6,6 milijuna kuna, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je donijela i odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju, prikupljenu u 2017. godini. Maksimalni iznos DPS-a bit će 165 kuna ili 3,3 posto od 5.000 kuna po štediši, što je maksimalni iznos koji se potiče.