HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada poziva sindikate državnih službi na kolektivne pregovore

(SLOBODNA DALMACIJA) – Vlada je pozvala sindikate državnih službi da sastave pregovarački odbor kako bi uskoro počeli pregovore o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, objavljeno je danas na Vladinoj web stranici. Vlada je još na sjednici održanoj 27. travnja imenovala članove svojega pregovaračkog odbora kojivodipotpredsjednik Vlade Neven Mimica, a članovi su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar uprave Arsen Bauk, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar financija Slavko Linić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.
U pozivu upućenom predstavnicima 25 sindikata državnih službi Vlada moli sindikate da se međusobno dogovore o broju članova i sastavu pregovaračkog odbora te da o tome obavijeste Banske dvore u roku 15 dana.
Sindikati državnih službi se, međutim, nikada do sada nisu uspjeli dogovoriti o sastavu svojega pregovaračkog odbora već se svaki puta moralo pristupiti prebrojavanju, odnosno u odbor su ulazili predstavnici sindikata s najviše članova.
Pregovore o kolektivnim ugovorima u javnom sektoru, pa tako i državnim službama, proteklih su dana najavljivali najviši Vladini dužnosnici, a na jučerašnjoj Vladinoj sjednici premijer Zoran Milanović izravno je poručio da će se državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze kako bi se očuvala i otvorila radna mjesta u privatnom sektoru.
Izmjene postojećih kolektivnih ugovora jučer je najavio i Čačić ustvrdivši da država nemanovacaza prava poput božićnice i regresa, a trenutno je najvažnije očuvati radna mjesta. On vjeruje da su sindikati javnog sektora, unatoč drugačijoj retorici, ipak spremni odustati od nekih prava jer su svjesni činjenice da nema sredstava za sve beneficije iz kolektivnih ugovora.
Vlada očito želi izvršiti pritisak kako bi ukinula neka materijalna prava, poput regresa i božićnice, ali kako su ta prava ista u državnim i javnim službama nema smisla da o tome pregovara samo sa sindikatima državnih službi, jer mi ne možemo preuzeti na sebe odgovornost za rušenje postignute razine prava zaposlenih u državnim i javnim službama, izjavio je Hini glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Siniša Kuhar.
Vlada bi umjesto toga trebala sazvati pregovore na razini državnih i javnih službi, te se pokušati dogovoriti sa čelnicima sindikata koji predstavljaju većinu od oko 240.000 zaposlenih u tim službama, smatra Kuhar.
Više od dvije trećine zaposlenih s plaćom ispod državnog prosjeka
STANDARD Sve gore i gore
Oko tisuću radnika ima primanja između 7751 i 7761 kunu, dok preostalih 359.168 zaposlenih (točnije oko 33 posto od ukupnog broja prijavljenih) prima između spomenutog iznosa i 46.536 kuna. Riječ je o iznosu iznad kojega se ne zaračunava doprinos za mirovinsko osiguranje. Više od toga prima samo 2475 zaposlenih