HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada pokreće pregovore o izmjenama granskih kolektivnih ugovora u javnim službama

DLUKA BANSKIH DVORA
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je na Vladin zaključak od 2. kolovoza kojim se najavljuje otkazivanje TKU-a za javne službe zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti
(Novilist.hr) ZAGREB– Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama granskih kolektivnih ugovora (GKU) u javnim službama, kako bi se oni uskladili s izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je na Vladin zaključak od 2. kolovoza kojim se najavljuje otkazivanje TKU-a za javne službe zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, kao i da su sa sindikatima nastavljeni pregovori o izmjenama TKU-a.
Bez obzira hoće li se TKU na kraju otkazati ili se uspije postići dogovor o izmjenama, treba promijeniti GKU-e jer su u njih prepisana određena prava iz TKU-a.
– Time bi se izbjegla pravna nesigurnost do koje može doći zbog otkazivanja ili izmjena TKU-a, te ujednačila materijalna prava zaposlenika u javnim službama, pojasnio je Mrsić.
Stoga je Vlada imenovala svoje pregovaračke odbore za pregovore o izmjenama GKU-a za socijalnu skrb, zdravstvo, kulturu, osnovne škole, srednje škole, te znanost i visoko obrazovanje.
Vlada je danas također odlučila da se osobne iskaznice koje su izdane prije 1. siječnja 2003. od dana pristupanja Hrvatske EU neće moći koristiti za prelazak državne granice.
Kako je rekao zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, razlog za to je stajalište Europske komisije da zaštitni elementi u tim iskaznicama ne zadovoljavaju međunarodne standarde zaštite, pa su podesne za krivotvorenje.
Stoga osobe koje namjeravaju prelaziti granicu s osobnom iskaznicom i nakon pristupanje Hrvatske EU do tada moraju izvaditi nove iskaznice.