HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada planira ukinuti božićnice i regres, a sindikati žele pregovore

PREMIJER PORUČUJE DA SU RAZGOVORI O SMANJENJU PRAVA U JAVNIM SLUŽBAMA NUŽNOST
Čačić vjeruje da će sindikati javnog sektora odustati od nekih prava
(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB – Premijer Zoran Milanović i s jučerašnje je sjednice Vlade poslao je poruku zaposlenima u javnom sektoru, što uključuje i javna poduzeća, da ih očekuju pregovori oko smanjenja prava. Poruke premijera, ali i ostalih članova Vlade, sindikati sada već redovito dočekuju s iznenađenjem, s obzirom na to da ih nitko nije pozvao na razgovor pa niti ne znaju što Vlada doista planira.
– Neke stvari morat će se mijenjati, a to uključuje i nas kao državu. Imamo visoku javnu potrošnju i moramo sačuvati svako radno mjesto u javnom sektoru. Da bismo sačuvali sve što je zdravo, morat ćemo redefinirati prava i obveze da bismo pomogli privatnom sektoru. Ne kažem da javni sektor ne stvara ništa, da ne stvaraju umjetnici i ostali… Nitko nikome nije podigao ni mali, ni srednji, ni neki treći prst. Rekao sam da ćemo morati razgovarati o pravima, ali i o obvezama, pojašnjavao je svoj stav Milanović. Kazao je i da cijela Vlada želi da svi radnici imaju plaće, regres, božićnicu, ali je pitanje koliko to hrvatsko društvo može platiti. “Trenutačno je cilj očuvati način života i u tome ćemo biti tvrdoglavi i uporni. Mi znamo da nemamo ljubimce i specijalne skupine, nego samo javni interes. Vjerujem da se svi tako osjećaju, pa i poslodavci i sindikati. Mi smo Vlada i politika i ljudi nas po tome i mjere. Svi bismo mi bili jako popularni i dali svima baš sve, ali mi nismo takvi da gledamo tko će za nas glasati na sljedećim izborima, nego gledamo isključivo javni interes”, kaže Milanović. Ova godina, priznaje, neće biti jako uspješna kad je rast u pitanju, ali je ona ionako godina konsolidacije, a sljedeća je godina rasta.
Nakon sjednice i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je kako će Vlada uskoro početi pregovarati sa sindikatima javnog sektora o izmjenama kolektivnih ugovora. Razlog je što država nema novca za prava poput božićnice i regresa. “Treba nam zadržavanje što više radnih mjesta, posebice onih koja su produktivna, a važna je i stabilnost plaća”, rekao je Čačić. Vjeruje da će sindikati javnog sektora odustati od nekih prava, jer su svjesni činjenice kako nema novca za sve beneficije iz kolektivnih ugovora.
Sindikati u državnim i javnim službama poručuju kako ih nitko nije zvao na razgovore, te da bi Vlada trebala znati kako postoje pregovarački odbori s kojima se o takvim pitanjima razgovara. Osim toga, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata ističe da Hrvatska “nema visoku javnu potrošnju, jer ona iznosi 41 posto BDP-a, dok je na razini EU ona 50 posto BDP-a”.
– Neistina je da imamo visoku javnu potrošnju i svima je promaklo krajnje opasno rješenje koje Vlada najavljuje u svojim ekonomskim smjernicama, a to je smanjenje javne potrošnje na 37 posto do 2014. godine – kaže Ribić.
Sindikati javnih i državnih službi pomalo su i zbunjeni, jer svaki dan čuju neku novu informaciju. “Kolektivni ugovor je dvostrani akt,” podsjeća Vladu Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a iako državnim službama kolektivni istječe krajem srpnja, još s Vladine strane nema naznake o početku pregovora.
Jagoda MARIĆ/Gabrijela GALIĆ