HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada otkazala Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

(Novilist.hr) ZAGREB Vlada Republike Hrvatske danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, priopćeno je iz Vlade. Otkazni rok je tri mjeseca od dana stupanja na snagu odluke, istekom kojih TKU za službenike i namještenike u javnim službama prestaje važiti, navodi se u samoj odluci koja stupa na snagu danas, odnosno danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama.
Otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama bilo je najavljeno nakon što je propao proces mirenja s četiri sindikata javnih službi, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom ugovoru.
Mrsić se, naime, danas sastao sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene TKU-a, a ti su sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi najavili da su spremni sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama – smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.
Ti sindikati očekuju da Vlada neće kažnjavati njihove članove smanjenjem plaća zato što su sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara odbili Vladinu ponudu inzistirajući da im se sva ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno.
Vladini pregovarači su, nakon propasti procesa mirenja u subotu, 15. rujna, najavili da će Vlada iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, ali pritom nisu htjeli reći znači li to da će zaposlenima u javnim službama biti smanjene plaće za 10 posto, kao što je to ranije najavljeno.
Vlada, naime, može svima zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi linearno smanjiti plaće za 10 posto, no može i preko koeficijenata smanjiti plaće samo »neposlušnim« djelatnostima, a ne dirati ih onima koji su pristali odreći se materijalnih prava.
Po ranijim najavama vladinih pregovarača, u novom TKU-u sindikatima javnih službi bit će ponuđeno isto što su potpisali sindikati državnih službi, da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća, četverogodišnji TKU i mogućnost pregovora o povećanju materijalnih prava kada Hrvatska izađe iz krize