HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada: Iz drugoga u prvi mirovinski stup prelijeva se 1,8 milijardi kuna

Riječ o sredstvima djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i drugih koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima

banka.hr/Hina – Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja. Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijardi kuna. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima zbog tih izmjena neće biti na gubitku, jer ionako nisu mogli koristiti prava iz drugog stupa.

“Korisnici mirovine prema posebnom propisu i dalje će ostvarivati pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, samo što se više neće sredstva s osobnog računa prenositi u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu, što je gubitak za državni proračun”, obrazložio je Mrsić. Dodao je kako se time ispravljaju nelogičnosti i onemogućuju daljnji gubici za državni proračun.