HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada i sindikati o novom TKU: Sindikati čekaju odluku Općinskog suda

Autor: T.Š. (Dnevnik.hr) – Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi nastavili su danas pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi. Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić rekao je, nakon završetka današnjeg kruga pregovora, da se novi TKU želi potpisati do 20. prosinca kada istječe važenje sadašnjeg TKU-a.
Vlada je otkazala TKU jer četiri sindikata nisu pristala na njegove izmjene kojima bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.
Predstavnici tih četiriju sindikata, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, napustili su današnji sastanak tražeći da se kolektivno pregovaranje prekine sve dok Općinski sud u Zagrebu ne donese odluku o njihovoj tužbi protiv Vladinog otkazivanja TKU-a.
Predstavnike tih sindikata smeta što je Vlada izmjenama Zakona o reprezentativnosti omogućila da u pregovorima sudjeluju i manjinski sindikati te da novi TKU bude važeći ako ga prihvati samo jedan sindikat iz djelatnosti.
“Ovakav pregovarački odbor sindikata ne može funkcionirati, jer je dio sindikata na Vladinoj strani i spreman je bjanko potpisati sve što Vlada hoće”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.
Dodao je kako se sindikati udruženi u Maticu nadaju da će uspjeti srušiti takav Zakon o reprezentativnosti, koji je donesen isključivo da bi se rascjepkala sindikalna scena.
Predstavnici preostalih sedam sindikata iz pregovaračkog odbora nastavili su pregovore s Vladom te su, po riječima njihova predstavnika Željka Stipića, danas došli blizu rješenja u vezi naknade za prijevoz.
Očekujemo da Vlada pokaže dodatnu socijalnu osjetljivost za zaposlenike s najnižim primanjima, budući da se naknade za prijevoz više ne isplaćuju unaprijed nego unatrag, izjavio je Stipić. Ministar Mrsić ocijenio je da se pregovori razvijaju u konstruktivnom duhu i izrazio nadu da će se na idućem krugu pregovora za tjedan dana približiti konačnoj verziji TKU-a.
Nastojat ćemo poboljšati rješenje u vezi prijevoza, a do sad se na primjeru državnih službenika pokazalo da su postignute uštede od oko 40 posto na sredstvima za prijevoz, rekao je Mrsić. Dodao je kako će se nakon potpisivanja TKU-a nastaviti pregovori o granskim kolektivnim ugovorima kojima su regulirani brojni dodaci na plaće u javnim službama.
Upozorio je da u idućoj godini financijska situacija neće biti sjajna zbog čega svi trebaju podnijeti određene žrtve, budući da Vlada neće kupovati socijalni mir novim zaduživanjem. No, Stipić je upozorio da su u školstvu plaće i sada i sa svim dodacima za oko 500 kuna niže od prosječnih plaća u državi.
Više nema prostora za značajnije uštede na plaćama u osnovnom i srednjem školstvu, upozorio je Stipić. (Hina)