HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada gasi vatru benzinom

HRT – Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić vladinu odluku o ukidanju famozne uredbe 3 -5 -7 i 9 nazvao je klasičnim potezom gašenja vatre benzinom. Istaknuo je da će ta odluka znatno smanjiti plaće u osnovnim i srednjim školama. Sindikat smatra kako je u vođenju pregovora učinjeno pet ključnih pogrešaka koje su izravno odgovorne za sadašnju šah-mat poziciju, zbog čega bi se premijer Zoran Milanović trebao zapitati nije li možda problem u njegovim pregovaračima, dodao je.
Govoreći o tim pogreškama, u prvome se redu osvrnuo na činjenicu da nema zakonito formiranog pregovaračkog odbora, koji bi posebnim protokolima uredio tijek odvijanja pregovaračkog procesa i utvrdio međusindikalne odnose. Ministra obrazovanja Željka Jovanovića Stipić je podsjetio na obećanje da će dati ostavku budu li se plaće u obrazovanju smanjile. Nije pitanje treba li ministar dati ostavku, pitanje je hoće li to napraviti danas ili idući tjedan, ili kako već njemu najbolje odgovara, rekao je Stipić.
Naime, od 1. kolovoza 2012. nema isplate uvećanja koeficijenta složenosti poslova ovisno o godinama staža jer Uredba o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu više nije valjana. Premijer Milanović se ispričao učiteljima i profesorima što nema novca za dodatke. Ustvrdio da se sve lomi preko njih, i da oni rade najpodcjenjeniji intelektualni posao.
Vlada je imenovala potpredsjednika vlade Nevena Mimicu i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića predstavnicima u Arbitražnom vijeću za provođenje postupka arbitraže o Prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.