HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada dogovorila telefonom – državni službenici neće dobiti božićnice i regres

Prazna kasa

(Danas.hr) Ograničava se niz materijalnih prava državnim službenicima i namještenicima, kao i zapošljavanje. Dva zaposlena moraju otići da bi jedan došao na njihovo mjesto. Nadalje, Vlada napominje i da se sve ovo može vratiti na staro, ali u uvjetima koji će se dogoditi…Tko zna kada. Nakon učitelja, na red su došli i državni službenici i namještenici. Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela zaključak o prihvaćanju Dodatka II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim se, za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora, neće isplaćivati božićnica i regres. Privremeno se ograničavaju i prava na dnevnicu, terenski dodatak i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada.

“Tijekom 2014. godine, u slučaju umirovljenja i novog zapošljavanja, primjenjivat će se klauzula 2 za 1, sukladno mogućnosti državnog proračuna”, navode u priopćenju s te sjednice.

Navode i da će im se vratiti sva prava tek “u slučaju pozitivnog rasta bruto domaćeg proizvoda u tri uzastopna tromjesečja i deficita proračuna Republike Hrvatske manjeg od tri posto za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora”. Vlada je ovlastila ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića za potpisivanje Dodatka II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, a njegovo će ministarstvo o ovom zaključku izvijestiti Pregovarački odbor sindikata