HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Vlada će lošim poslodavcima blokirati račune

NISU PLAĆENI DOPRINOSI – NEMA PLAĆE
Autor:Gabrijela Galić – Već od travnja poslovne banke koje zaprime nalog za isplatu plaća morat će ga odbiti provesti ukoliko nisu predani i nalozi za uplatu obaveznih doprinosa
(Novilist.hr) – Vlada priprema Uredbu kojom će se zaustaviti isplata plaća bez uplate obaveznih doprinosa, a »lošim poslodavcima« prijeti zabrana raspolaganja sredstvima na žiroračunu ili drugim računima. Tako bi već plaće za ožujak koje se isplaćuju u travnju mogle biti pod paskom.
Naime, banke koje zaprime nalog za isplatu plaća morat će ga odbiti provesti ukoliko nisu predani i nalozi za uplatu doprinosa te ukoliko se nalozi za uplatu doprinosa ne mogu u cijelosti provesti.
Poslovne banke bit će obavezne dnevno izvještavati Financijsku agenciju (FINA) o neprovedenim nalozima za isplatu plaća poslodavaca koji ne uplaćuje doprinose, kao i o provedenim nalozima za isplatu plaće ostalih poslodavaca. FINA je, pak, dužna prikupljene podatke od poslovnih banaka proslijediti Poreznoj upravi. Poslodavac koji ne uplaćuje obavezne doprinose, u konačnici, od poreznika će dobiti zabranu raspolaganja sredstvima na žiroračunu ili na drugim poslovnim računima.
Dobri i loši poslodavci
»Nema isplate plaće bez plaćanja doprinosa«– cilj je donošenja Uredbe koja, zapravo, treba ukinuti praksu nepoštovanja postojećeg zakonodavstva koje je jasno u odredbi da se plaća ne može isplatiti bez uplaćenih doprinosa. Konkretnije, obveza je poslodavaca da isplaćuju doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec. No, to se ne poštuje. Ministar financija već je prije više od mjesec dana najavio kako se od 1. veljače uvodi sustav u kojem nema isplate plaće bez uplate obaveznih doprinosa, a banke su u tome ključan igrač. »Ne zanima nas kako će se organizirati, mi možemo sjesti s njima i pomoći im. Ali platni promet ne može isplatiti plaću bez doprinosa«, poručivao je Slavko Linić, ministar financija na samom isteku siječnja. No, bankari su se pobunili navodeći kako posao provjere isplata poslodavaca ne mogu tehnički provesti. Međutim, Ministarstvo financija očito je smislilo plan iz kojeg se banke ne mogu izvući.
Bankarima izbijeni svi argumenti
Uvođenjem Porezne uprave i Fine u sustav kontrole isplate plaća, Ministarstvo financija bankarima je iz ruku izbilo sve argumente kojima su objašnjavali kako oni ne mogu kontrolirati što poslodavci isplaćuju, između ostalog i zbog toga što banke nemaju mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate jer se na platnim nalozima ne mora navoditi kao obvezni podatak vrsta uplate ili isplate, niti se kao takav podatak prenosi kroz sustav. Sada će Vlada Uredbom regulirati to područje pa će se na nalozima jasno vidjeti što se uplaćuje.
Porezna uprava će tako do 1. travnja bankama i Fini dostaviti podatke o poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose, temeljem podnesenih ID obrazaca za veljaču, kao i popis poslodavaca koji obrazac ID (izvješće o primicima od nesamostalnog rada) nisu predali. Nakon toga, izvještaji će se predavati dvomjesečno, pa će tako primjerice ti izvještaji za ožujak i travanj biti predani do početka lipnja. U dijelu Uredbe koja se odnosi na sadržaj naloga za uplatu doprinosa i sadržaj naloga za isplatu plaće nadgledat će se svi poslodavci ili, kako to vlada navodi, »dobri i loši«. Loši poslodavci, dakle oni za koje je na temelju podataka Porezne uprave evidentno da »zaboravljaju« na neke svoje obveze, ubuduće će biti obavezni banci preko koje isplaćuju plaće dostaviti »nalog za isplatu plaće i uplatu doprinosa«. Naravno, izradit će se lista »loših poslodavaca« čiji će se nalozi za isplatu plaća provjeravati.
Poseban nalog
Platni nalozi poslodavaca koji nisu na listi »loših«, provodit će se kao i do sada. Dakle, »dobri poslodavci« neće imati ograničenja u platnom prometu te će i dalje moći isplaćivati plaće i plaćati doprinose putem računa otvorenih kod razičitih banaka. Oni neće trebati podnositi poseban nalog za uplatu doprinosa.
Oštrim provjerama i zaustavljanjem naloga za isplate plaća Vlada tako želi stati na kraj dugogodišnjoj praksi dijela poslovnog svijeta koji je radnicima isplaćivao neto plaće. Istovremeno su i država i radnici bili zakinuti zbog neuplaćenih obveznih doprinosa. U praksi se znalo događati da poslodavac koji je uredno isplaćivao plaću radnicima, nije plaćao doprinose i po godinu dana. Samo lani, prema procjenama Instituta za javne financije, država je ostala uskraćena za oko dvije milijarde neplaćenih doprinosa na plaće.
Mehanizam blokade »loših poslodavaca«
1. banke odbijaju provesti nalog za isplatu plaća ako nema naplativih naloga za uplatu doprinosa
2. o provedenim i neprovedenim nalozima banke dnevno izvješćuju Finu
3. Fina prikupljene podatke šalje Poreznoj upravi
4. Poreznici u konačnici poslodavcu koji ne uplaćuje doprinose zabranjuju raspolaganje sredstvima na žiroračunu ili drugim poslovnim računima