HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ususret Nacionalnom danu zaštite na radu

Zaštita na radu je tvoje pravo!

ETUC/NHS – Dok jedna od tri osobe radi od kuće, a oni koji su na radnim mjestima moraju raditi pod posebnim uvjetima, pokazuje se životna važnost COVID-19 za zdravlje i sigurnost na radu. Među 530.00 smrti uzrokovanih COVID-19 u Europskoj uniji [1] nebrojene tisuće radnika zarazile su se na radnom mjestu.

Žalimo za njihovim odlaskom i izraze sućuti upućujemo njihovim voljenima. Također se sjećamo svih onih koji su u protekloj godini umrli od raka povezanog sa radom ili drugih bolesti i ozljeda na radu – više od 100.000 samo u Europi.

Dok cijepljenje pruža nadu, zdravlje i sigurnost na radu [2] moraju biti apsolutni prioritet u nadolazećim mjesecima i dalje. Zdravlje i sigurnost na radu nisu dar vlasti ili dobrog poslodavca: zdravlje i sigurnost na radu su TVOJE pravo. Pravo za koje se sindikat bori!

U Europskoj uniji „svaki radnik ima pravo na radne uvjete koji poštuju njegovo ili njezino zdravlje, sigurnost i dostojanstvo [3].“ Zakonodavstvo EU-a [4]:

– obvezuje poslodavca na osiguranje zdravih i sigurnih radnih mjesta,

– zahtijeva da svi radnici moraju biti zaštićeni zakonom o zaštiti zdravlja i sigurnosti i

– radnicima daje pravo na informiranje i savjetovanje o zdravlju i sigurnosti i imenovanje predstavnika za sigurnost

To znači da su poslodavci odgovorni za očigledne rizike poput izloženosti opasnim tvarima, rukovanja teškim predmetima ili ponavljajućih pokreta, kao i za druge rizike koji nisu široko priznati poput stresa povezanog s poslom, uznemiravanje i bullying.

Unatoč jasnim pravima, zdravlje i sigurnost su daleko od stvarnosti za sve radnike. Jedan od tri radnika u Bugarskoj, Slovačkoj i Španjolskoj i gotovo polovica u Češkoj i Grčkoj, koji na radu moraju nositi osobnu zaštitnu opremu (OZO), istu dobiju ponekad ili gotovo nikad. Za vrijeme COVID-19 krize puno nužnih radnika, među kojima su najviše zatupljene žene u sektoru skrbi i čišćenja, nema prikladnu OZO. Isto se odnosi na prekarne radnike, čija im ograničena socijalna zaštita ne daje izbor osim raditi dalje, čak i kad imaju simptome koronavirusa.

Puno radnika nije u mogućnosti održavati fizičku udaljenost. Rad od kuće nosi svoje rizike poput povećanog nasilja u kućanstvu (poraslo i za jednu trećinu u nekim EU zemljama za vrijeme zatvaranja gospodarstva), većeg broja radnih sati bez mogućnosti isključenja i nedostatka prikladne opreme kod kuće. Rast broja radnika zaposlenih putem digitalnih platformi ostavlja veliki broj radnika bez prikladne zaštitne opreme – samo 35% platformskih radnika kaže kako je njihova platforma poduzela mjere kako bi im pomogla za vrijeme pandemije.

Sindikati i povjerenici za zaštitu na radu imaju ključnu ulogu u osiguranju zdravlja i sigurnosti. Svaka bi se osoba koja radi i koja brine o svojem zdravlju i sigurnosti na radu trebala učlaniti u sindikat i provjeriti ima li povjerenika za zaštitu na radu. Sindikat može pomoći kako bi se osiguralo imenovanje povjerenika te njegovo uvažavanje od strane uprave.

Sindikati se bore za bolje zdravlje i sigurnosti na radnom mjestu i u zakonodavstvu. Sindikati su u EU izborili granične vrijednosti izloženosti za puno tvari koje uzrokuju rak i bore se za više granične vrijednosti, ali i za proširenje liste tvari. Sindikati traže snažnije pravne obveze za poslodavce kako bi se rješavao stres i bol u leđima (i druge mišićno-koštane poremećaje).

Također traže od Međunarodne organizacije rada (MOR) primjenu odluke sa stoljetne konferencije iz 2019. godine da zaštita na radu (sigurnost i zdravlje) postanu temeljnim pravom na radu.

Zdravlje i sigurnosti na radu su tvoje pravo!