HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Upitna prava u državnim službama: Kolektivni ugovori ističu u kolovozu, a pregovora još nema

NEFUNKCIONALNA VLAST
Autor: Gabrijela Galić

Više je nego očito da Vlada kao poslodavac neće sjesti s pregovaračima u ime državnih službi, odnosno službenika i namještenika u tijelima uprave, policajaca, carinika, vatrogasaca, zaposlenih u vojsci… Ukupno je riječ o 60-tak tisuća službenika i namještenika, koji bi – u slučaju da se produlji rasulo u vladi – mogli ostati bez prava ugovorenih kolektivnim ugovorom, primjerice ugovorenog načina obračuna godišnjeg odmora, dodataka na plaću poput onih za prekovremeni rad, noćni rad, rad vikendom i blagdanima…

(Novilist.hr) ZAGREB – Kolektivni ugovor za državne službe ističe početkom kolovoza, a Vlada kao poslodavac upravo je u ovo vrijeme trebala započeti pregovore s Pregovaračkim odborom državnih službi o novom Kolektivnom ugovoru. Naime, u dokumentu koji ističe za nepuna dva mjeseca jasno stoji da se pregovori o novom Kolektivnom ugovoru trebaju započeti najkasnije dva mjeseca prije isteka važećeg dokumenta. Više je nego očito da Vlada kao poslodavac neće sjesti s pregovaračima u ime državnih službi, odnosno službenika i namještenika u tijelima uprave, policajaca, carinika, vatrogasaca, zaposlenih u vojsci… Ukupno je riječ o 60-tak tisuća službenika i namještenika, koji bi – u slučaju da se produlji rasulo u vladi – mogli ostati bez prava ugovorenih kolektivnim ugovorom, primjerice ugovorenog načina obračuna godišnjeg odmora, dodataka na plaću poput onih za prekovremeni rad, noćni rad, rad vikendom i blagdanima…
Državne službe svojim kolektivnim ugovorom nisu ugovorile produženu primjenu pravnih pravila u slučaju isteka kolektivnog ugovora. No, sve odredbe iz tog dokumenta primjenjivat će se tri mjeseca nakon njegova isteka, temeljem odredbi Zakona o radu, odnosno do studenog. Službenici već sada mogu računati na to da će se onima s 20, 30 i preko 35 godina staža isplaćivati dodatak od 7, 8, odnosno 10 posto na godine staža ostvarene u državnoj upravi. A sredstva za to, prema tvrdnjama iz vlade proračunom nisu osigurana.

Sindikati za sada ne paničare, jer i onako nemaju s kim pregovarati. Računaju kako će se u narednih pet mjeseci kriza u Vladi okončati te će imati s kime sjesti za stol i ispregovarati novi kolektivni ugovor. Međutim, u slučaju scenarija prema kojem bi izbori bili u rujnu, ta bi se matematika mogla poremetiti. U sindikatima ne vjeruju da bi u tom slučaju državni službenici ostali bez prava na koja sada mogu računati, jer bi se vjerojatno inercijom nastavila primjena ugovorenog. No, moguće je i da će se u slučaju da ostanu bez kolektivnog ugovora, ne svojom krivnjom, tužiti vladu i tražiti naknadu štete jer nije na vrijeme sjela sa sindikatima i postigla dogovor.

Sindikati su u razgovorima Vladu upozoravali na obveze koje joj slijede i kažu da se to nalazi u zapisnicima. »Bez obzira što su bili nestabilna vlada, mogli su s nama ispregovarati novi kolektivni ugovor«, veli nam jedan od sugovornika. Što se tiče Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe (TKU) kao i niza ugovora za djelatnosti, poput osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, oni ističu početkom prosinca i u njima je ugrađena odredba o produženoj primjeni od tri mjeseca.