HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

UNICEF Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima krizom

Hrvatsku je UNICEF loše rangirao i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S čak 8,5 posto više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41. mjesta na ljestvici promatranih zemalja

banka.hr/HRT – Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima su aktualnom gospodarskom krizom koja je od 2008. osiromašila dodatnih 2,6 milijuna djece u razvijenim zemljama, objavio je UNICEF. Ta je UN-ova agencija za zaštitu prava djece objavila izvješće o utjecaju gospodarske krize na djecu u razvijenim zemljama EU-a i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), javlja HRT. U analiziranoj 41 državi živi ukupno 76,6 milijuna siromašne djece, koliko je i stanovnika Turske, upozoravaju u UNICFU-u i kritiziraju vlade što su u krizi posegnule za “rezanjima” proračuna što je posebno pogodilo djecu. Siromaštvo se povećalo u 23 zemlje, najviše u Irskoj, Grčkoj, Latviji, Hrvatskoj i na Islandu. Broj djece koja žive u obiteljima s prihodima ispod granice siromaštva pao je u 18 država, najviše u Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Finskoj. Hrvatska je na 38. mjestu te ljestvice pošto je broj siromašne djece u odnosu na 2008. skočio za 11,8%.
Najveći porast bilježi Irska – 20,4%, a od susjednih zemalja više je siromašne djece u Mađarskoj (2,9%) te Sloveniji (1,8%). Porast siromašne djece bilježe i SAD (2,6%) te Velika Britanija (1,6%), pokazuju podaci UNICEF-a.

Hrvatska je rekorder i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S 8,5% više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41. mjesta na ljestvici promatranih zemalja. Najveći porast u toj su skupini bilježi Cipar (9%), Grčka (8,9%) te Italija i Rumunjska sa 5,6%, a susjedna Slovenija 2,7% i Mađarska 3,9%. Izostane li cjelovit odgovor, to bi moglo imati negativne dugoročne posljedice za cijela društva, zaključuju u UNICEF-u i upozoravaju na moguće usporavanje rasta stanovništva, jer mladi zbog ekonomskih uvjeta nisu motivirani zasnovati obitelj.

Vlade su u razdoblju rasta trebale raditi na smanjenju siromaštva kako bi se zaštitile od budućih šokova, navodi UN-ova agencija pozivajući vlasti da zajamče minimum socijalnih standarda.