HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

U pet zemalja članica EU hrvatski radnici još (ni)su dobro došli

(LIDER) – Dan prije druge obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, Komisija je do sada primila od pet zemalja članica službene obavjesti da će zadržati ograničenja za hrvatske radnike a još se nisu izjasnile Francuska i Cipar. U Komisiji se u utorak doznaje da su do sada službene obavijesti poslale Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija i Malta. Nakon ulaska Hrvaske u EU-u, 13 zemalja iskoristilo je mogućnost da privremeno ograniči hrvatskim radnicima pristup svojem tržištu rada. Ograničenja su moguća na dvije, pet ili sedam godina. Danas u ponoć istječe dvogodišnje prijelazno razdoblje koje je za hrvatske državljane na svojem tržištu rada uvelo 13 zemalja članica EU koje nakon tog datuma donose pojedinačnu odluku o produljenju prijelaznog razdoblja na još tri godine do 30. lipnja 2018. godine (s mogućnošću produljenja na još dvije, zaključno s 30. lipnja 2020. godine) ili o potpunoj otvorenosti svojeg tržišta rada za hrvatske državljane.
Do sada Komisiju još nisu obavjestile Francuska i Cipar. Ako takva obavijest ne stigne, javljaju mediji, to automatski znači da i te zemlje ukidaju ograničenja.

Od 1. srpnja 2013. ograničenja za hrvatske radnike uvele su Francuska, Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija, Malta i Grčka.Njemačka, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija i Grčka već su donijele odluke da neće produljavati ograničenja.