HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

U Francuskoj svaki radnik treba slobodno vrijeme zato u 2017., kada nisu na poslu, više ne moraju pregledavati službeni mail

PRAVO NA ODMOR
Ana Trcol

Pokušaj je to da se smanji stres i sve njegove negativne posljedice

(VIJESTI.hr) – Francuskoj je jasno: svaki radnik treba slobodno vrijeme. Zato u 2017. kad nisu na poslu ne trebaju pratiti službeni mail. Tu bi odluku rado dočekali i hrvatski radnici. Ne bi trebali misliti baš previše na posao. “Ne možete biti 24 sata koncentrirani na posao, od toga nema ama baš nikakvog efekta…Po cijeli dan si pod nekim stresom, stres, stres, stres. I onda dođete kući, pa morate imati neki sat za sebe”, reklo nam je nekoliko hrvatskih građana. Takozvano”pravo da se isključe”, kako je u Francuskoj nazvano, je tu da se izbjegne preveliko opterećenje i stres kod radnika. “Ako ste vi dugotrajno izloženi nekom stresu, onda to može imati posljedice po zdravlje, od probavnih smetnji, do nesanice i do različitih zdravstvenih problema. Na ovaj način mi sve poslove pretvaramo u stresne poslove”, kazala je Ljiljana Kaliterna Lipovčan sInstituta društvenih znanosti Ivo Pilar.
U Francuskoj, ali i ostatku Europe, radi se na smanjenju tog stresa. Radni tjedan sve je kraći – na Zapadu i manji od 30 sati. Jer najnovija istraživanja pokazuju da su zadovoljni radnici produktivniji kao pojedinci i tim. Ali Hrvatska će pravo na isključenje još pričekati.

“Znamo to i po često puta i žalbi nekih ljudi koji se boje gubitka posla, pa neće ići u pisanje žalbi ili nešto slično, ali nas upozoravaju da se to događa međutim mi nemamo prostora tu za reagiranje jer zakon to nije regulirao. A radnici se neželežaliti jer se boje da će ostati bez posla”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Veća radnička prava, bogatije zemlje. Zapadni trendovi jasno pokazuju kuda bismo trebali ići.