U dužničkoj krizi 22 zemlje, Hrvatska među njima

Britanski Jubilee Debt Campaign je u suradnji s EU proveo istraživanje zaduženosti zemalja i smjestio Hrvatsku među zemlje koje se već nalaze u dužničkoj krizi

(Banka.hr) – Hrvatska je u grupi 22 prezaduženih zemalja kojima prijeti bankrot, objavio je Jutarnji list pozivajući se na istraživanje koje je britanski Jubilee Debt Campaign proveo u suradnji s Europskom unijom i objavio na svojim mrežnim stranicama. Prema tom istraživanju, globalna razina zaduženosti snažno raste, nakon što je pala u razdoblju od 2008. do 2011. godine, i u ovoj bi godini mogla dosegnuti 14,7 tisuća milijardi dolara. Jubilee Debt Campaign svrstala je zemlje u četiri kategorije prema stupnju rizika, a Hrvatsku je smjestila u prvu, najrizičniju, kategoriju zemalja koje su prema provedenom istraživanju već u dužničkoj krizi. Te zemlje karakterizira visoka razina državnih dugova i visoki neto vanjski dug. Ostale zemlje u istraživanju su podijeljene na još tri skupine: one s visokim rizikom krize državnih dugova, s umjerenim rizikom državnih dugova te na one u kojima postoji opasnost od dužničke krize privatnog sektora. Ukupni neto dug zemalja neto dužnica u četiri je godine porastao 30 posto i prema predviđanjima Jubilee Debt Campaign-a još 71 zemlja uskoro bi se mogla naći u prvoj, najrizičnijoj skupini prezaduženih zemalja.