HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

U 2015. veći minimalac, a nitko neće moći početi raditi bez mirovinskog osiguranja

VLADA DONIJELA NIZ ODLUKA

(Danas.hr) – Mnistar rada Mirando Mrsić rekao je kako u Hrvatskoj nijedan radnik neće moći početi raditi bez da ima prijavljeno mirovinsko osiguranje. Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva. Vlada ja na današnjoj sjednici smanjila osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika. Vlada je na sjednici uredbom odgodila primjenu članka o mirovinskom osiguranju kojim se braniteljske mirovine razdvajaju na dio vezan za braniteljski i radni staž. Time se udovoljilo jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu, javljaHRT.
Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva

‘Samo razdvajanje mirovina neće dovesti do nikakvih promjena u visini mirovine, već ćemo samo priznati ljudima njihov radni staž koji su imali nego što su sudjelovali u Domovinskome ratu’, poručio je Mrsić te dodao kako u Hrvatskoj nijedan radnik neće moći početi raditi bez da ima prijavljeno mirovinsko osiguranje. Povećana je i minimalna plaća koja će 2015. godine iznositi 3.029,55 bruto i bit će neoporeziva, kazao je ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić.

Vlada smanjila osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika

Vlada je Na dnevnom redu Vladine sjednice je odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika kojom će se ta osnovica smanjiti kako se dužnosničke plaće ne bi povećale zbog stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga stečajnog zakona kojega je ministrima prestavio ministar pravosuđaOrsat Miljenić. Predstečajne nagodbe idu u Stečajni zakon, i za njih je nedležan Trgovački sud (ne kao i do sada Trgovački i Upravni sud). Fina ostaje u postupku, ali kao agent suda. Za odluku o pokretanju postupka stečaja sud ima rok od 8 dana, svaka odluka ide na internet. Stečaj i predstečaj će ići brže, troškovi će biti manji, a stečajna masa dobit će ‘OIB’. Stečajni upravitelji birat će se automatski, prema listi, kazao je Miljenić.

Uveden promjenjivi postotak poticajnih sredstava za stambenu štednju

Vlada je usvojila i izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima bi se uveo promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava.

“Tako bi Ministarstvo financija određivalo postotak državnih poticajnih sredstava po formuli koja bi u obzir uzimala prosječnu kamatnu stopu na nove devizne depozite stanovništva kod banaka oročenih na razdoblje od 1-2 godine, a drugi element bio bi faktor stabilizacije kamatne stope, koji bi bio određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina”, kazao je zamjenik ministra financijaIgor Rađenović.