HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Tema dana Trebamo li brinuti zbog svojih mirovina

(HRT) – Potpuno je jasno da s izrazito nepovoljnim omjerom zaposlenih i umirovljenih te s rupom od 17 milijardi kuna godišnje za postojeće umirovljenike, koja će i dalje rasti, problemi postoje. Predstavljene konture najavljene mirovinske reforme već su izazvale mnogobrojne reakcije. Postavlja se i pitanje hoće li štediše u drugom stupu morati ustupiti državi svoju ušteđevinu u zamjenu za dodatak od 27 posto na prvi stup. Sporni drugi mirovinski stup za HRT-ovu Temu dana komentirao je zamjenik glavnog direktora HUP-aBernard Jakelić, rekavši kako “bi trebalo imati kristalnu kuglu” da bi se znalo što će biti s drugim mirovinskim stupom. Neke su države od njega odustale, vratile se na sustav međugeneracijske solidarnosti. Neke razvijaju privatnu štednju, pa i Hrvatska ima treći stup u koji se dobrovoljno može uplaćivati. Misli da treba puno više analiza i projekcija kako bi seustanovilo kako će to sve u budućnosti izgledati.
“S obzirom na to da već duže vrijeme živimo u jednoj tržišnoj ekonomiji i demokraciji slobodnog izbora, mislimo da bi ljudi sa svojim drugim stupom i sa svojim privatnim računima trebali samostalno raspolagati”, rekao je. Napominje ipak da se to doživljava samo kao jedan prijedlog , nacrt za ozbiljniju, sveobuhvatniju raspravu o najboljem mogućem rješenju. “Minikako to ne želimo prihvatiti kao gotovu stvar, zdravo za gotovo, jer će tu naravno puno riječi imati i naši kolege iz mirovinskih fondova i svi ostali koji upravljaju našom mirovinom”, rekao je.

Pojasnio je i kako najava mirovinske reforme datira već unazad pola godine. Prijedlog nacrta zakona koji je predstavio ministar rada i mirovinskog sustavaMarko Pavićje, kaže,početak mirovinske reforme. Taj nacrt treba postati predmet rasprave Gospodarsko-socijalnog vijeća i socijalnih partnera, do konačne verzije zakona.

Upitan trebamo li se brinuti za svoje mirovine i hoće li ovakav mirovinski sustav puknuti, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikataKrešimir Severodgovara da se takva poruka šalje. “Želi se poslati poruka da sve ide prema propasti i da je ovo jedino rješenje. Tu se daje i mogućnost jednog lažnog izbora koji kaže – ako želite ostati u oba stupa, u tom slučaju nećete dobiti ovaj dodatak od 27 posto. Ali ako želite dodatak, tada povucite i svoja sredstva natrag prema prvom stupu jer je sve skupa katastrofično”, kaže Sever idodaje kako je jedino pravo rješenje za mirovinski sustav , kao i zdravstveni, povećano zapošljavanje te povećanje plaća iz kojih se izdvaja za mirovine i zdravstvo.