HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu: EGSO traži zakonodavstvo EU-a o sprječavanju psihosocijalnih rizika povezanih s radom

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu: EGSO traži zakonodavstvo EU-a o sprječavanju psihosocijalnih rizika povezanih s radom

Na Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu 2023., Europski gospodarski i socijalni odbor poziva Europsku komisiju na usvajanje obvezujućeg zakona za sprječavanje psihosocijalnih rizika na radnom mjestu. Sve je više dokaza koji ukazuju na činjenicu da prekarni rad značajno utječe na mentalno zdravlje radnika. Poziv je upućen tijekom jučerašnje plenarne sjednice EGSO-a, kojom je prvi put predsjedao novoizabrani predsjednik Oliver Röpke, predstavnik radnika.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) predstavio je 27. travnja svoje mišljenje Prekarni rad i mentalno zdravlje tijekom rasprave sa španjolskim državnim tajnikom za rad i socijalnu ekonomiju Joaquínom Pérezom Reyom.

Izvjestitelj mišljenja, José Antonio Moreno Díaz, ponovio je kako postoje jasni dokazi da nesigurni poslovi povećavaju šanse za pogoršanje mentalnog zdravlja radnika, što ga čini problemom javnog zdravlja. Prekarni rad – koji obuhvaća aspekte kao što su nesigurnost posla, izrabljivački privremeni ugovori, dugo radno vrijeme i nemogućnost planiranja radnog vremena – krši temeljna prava radnika i mora se iskorijeniti i boriti se protiv njega u svim njegovim oblicima. Zbog toga je EGSO pozvao na donošenje obvezujućeg zakonodavstva na razini EU-a, kao i na razvoj i modernizaciju Direktive o sigurnosti i zdravlju na radu (89/391/EEZ). „Moramo imati kvalitetno radno okruženje koje ne dovodi do fizičke niti psihičke patnje. Trebamo posebnu direktivu EU-a o psihosocijalnim rizicima“, rekao je  Moreno Díaz.

Državni tajnik Pérez Rey iskoristio je priliku da predstavi prioritete budućeg španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a koji se usredotočuju na smanjenje socijalne nejednakosti u EU-u i demokratiziranje tržišta rada. EGSO je predan suradnji s budućim španjolskim predsjedavajućim o onim pitanjima koja su ključna za izgradnju društvenije Europe. Predsjednik EGSO-a Oliver Röpke izjavio je: Ovaj je Odbor predan doprinosu napretku socijalne agende EU-a i izgradnji održive i konkurentne Europe prikladne za 21. stoljeće. To, između ostalog, znači pristojne uvjete na tržištu rada, potporu uključivanju radnika i borbu protiv nesigurnog rada. Pozdravljam priliku za raspravu o tako aktualnim temama koje će biti na vrhu dnevnog reda EGSO-a u ovom novom mandatu. Vrlo sam optimističan da će se naša mišljenja koristiti tijekom španjolskog predsjedanja.