HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Svi su digli ruke: Broj nezaposlenih neće padati ni ako dođe do rasta BDP-a

NAGLASAK

Sve to pokazuje kako se kod nas problemi uvijek nekako krenu rješavati od ‘kraja’.

Autor: Ilijana Grgić (politika +) – U trenutku pisanja ovog teksta na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je točno 355.197, dok je brojka slobodnih radnih mjesta bila 4.587. Samo od ovog podatka dođe vam muka i zaboli vas glava. No, glava boli samo one koji će se morati boriti za jedno od tih slobodnih radnih mjesta. Koliki je pritisak na jedno radno mjesto možda najbolje pokazuje ‘pad’ internetske stranice IKEA-e, nakon objave natječaja za 29 radnih mjesta. Razlog je bio preopterećenje uslijed velike zainteresiranosti za radna mjesta. Odgovor na pitanje može li Hrvatska očekivati neki veći skok kada su u pitanju zapošljavanje i nova radna mjesta jasan je svima i više nitko ne govori kako će se iduće godine pokrenuti procesi, i doći do promjene trenda. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, pri svakom susretu sa novinarimaponavlja kako ćemo značajnije smanjivanje broja nezaposlenih vidjeti tek kada nam BDP počne rasti iznad 2 posto, ali sam porast BDP-a bez otvaranja novih radnih mjesta i novih investicija neće dovesti do pada broja nezaposlenih. Eto i ministar nam je ‘otkrio toplu vodu’, dobro je to, nakon dvije godine mandata, što će tek znati na njegovu kraju.

Sve to pokazuje kako se kod nas problemi uvijek nekako krenu rješavati od ‘kraja’ a zaboravlja se početak problema. Sve te mjere koje se pokreću zapnu u samom startu, jer u Hrvatskoj jednostavno nema novih radnih mjesta.

Zato sve te mjere koje ministarstvo pokreće daju samo polovične rezultate, jer osobe budu zaposlene dok se ‘dotira ‘ novac za njih, a nakon isteka roka, nezaposleni se najčešće vraćaju ponovo u HZZO, u onu grupu od 350 tisuća nezaposlenih.