HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sve raste, samo plaće padaju

HRT Najnovija analiza Državnog zavoda za statistiku ne ulijeva previše optimizma. Plaće su sve manje, cijene energenatanezaustavljivo rastu, sindikalne košarice sve su skuplje, nezaposlenost je rekordna. Optimizma je među građanima sve manje, opada i potpora novoj vladi koja pozitivne učinke na standard najavljujetek za godinu-dvije.
Prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama zasiječanj je iznosila 5.463 kune, što je 30 kuna manje nego u prosincu prošle godine. Za ministra rada Miranda Mrsića pune ruke posla. Najavljuje vladine mjere za poticanje zapošljavanja. Ono što mi sada radimo je promicanje aktivnih mjera politike zapošljavanja. Građani koji završe na burzi taj bi period trebali iskoristiti ili za promjenu zanimanja ili za samozapošljavanje, predlaže ministar.
Premijer Zoran Milanović je optimističan. Unatoč tomu što je njegova vlada naslijedila teško gospodarsko stanje, u intervjuu za TV postaju France 24 rekao je da može učiniti zaokret u vođenju politike i gospodarstva. Računa na 3 i pol milijarde eura iz strukturnih fondova EU-a, nakon ulaska u Uniju.
Za regionalni, ruralni razvoj, razvoj željeznica i prije svega infrastukture. Želimo povezati našu najveću i najbolje pozicioniranu luku Rijeku saZoran Milanović srednjom Europom, istaknuo je premijer. Hrvatska je mala zemlja, ali je mobilna, fleksibilna, ima dobru tradiciju u proizvodnji, snažnu turističku industriju, ali i političare koji žele mijenjati zemlju, ne naglo, ne nasilno, ali da, itekako smo odlučni to učiniti.
Svešto je spomenuo građani priželjkuju možda više no ikad. Stopa nezaposlenosti je čak 20 posto. Prosvjedi radnika svakodnevni. Benzin je od početka godine poskupio 10 posto. Od početka ovog mjeseca veći je PDV.
Svi potezi koje je Vlada do sada vukla išli su preko leđa građana. To je situacija na koju smo navikliod ranije i nijepomak nabolje, već živimo još i teže, ističe predsjednik Nezavisnihhrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Sindikalna košarica za više od tisuću kuna premašujeprosječnu plaću. Građanivažu svaku kunu.