HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Stručnjaci, sindikalisti i aktivisti složni – vlast se potpuno odnarodila

(Narod.hr) – Podršku upućivanju Zakona o referendumu u drugo čitanje podržala je vladajuća većina i manjinski saborski zastupnici, unatoč protivljenju svih ustavnopravnih stručnjaka koji kažu kako će ovo biti korak unatrag za ionako krhku hrvatsku demokraciju. Ustrajanje vlasti na ovom problematičnom zakonu komentirali su za naš portal pravni savjetnik GI ‘U ime obitelji’ Krešimir Planinić, građanski aktivisti Tomislav Poljak i Ana Musa, te sindikalisti Krešimir Sever i Mijat Stanić

Krešimir Planinić: Vladajuća većina više ni ne glumi demokraciju

Saborsko glasanje komentirao je Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima građanske inicijative “U ime obitelji”: “Današnjim glasanjem pokazuje se ono što cijelo vrijeme kao inicijativa spominjemo: vladajući su jedan paralelni svijet koji svake četiri godine dopuštaju građanima da budu punoljetni, a u ostalo vrijeme između izborima smatraju da narod ne smije suodlučivati i korigirati vlast, što nam dopuštaju polazišne osnove Ustava RH. Vladajuća većina više ni ne glumi demokraciju jer argumenti koje spominju jednostavno su u funkciji njihovog samoodržanja. To je njihova politika neslušanja – niti jedan ustavnopravni stručnjak nije podržao ovaj prijedlog, a oni svejedno provode taj čin nasilja.

Tomislav Poljak: Čude me zastupnici koji se nisu ni pojavili

Tomislav Poljak, koordinator inicijative “U ime obitelji” za Splitsko-dalmatinsku županiju iznio je svoje viđenje stvari: Ne čude me oni koji su glasali za, to se od njih i očekivalo. Mene čude oni nezavisni zastupnici koji nisu ni došli na glasanje – poput Jadranke Kosor, Ivana Grubišića, Milorada Pupovca. Očito se čuvaju jer idu izbori. Pred kamerama glume demokraciju, a ustvari ne žele da se otkriju njihovi pravi stavovi. da im je stalo, došli bi u sabornicu danas. Međutim, komentira Poljak, nisam previše oduševljen ni onima koji su glasali protiv jer je pitanje kako bi se postavili kad bi oni bili na vlasti. Što reći o ekipi kojoj je Linić danas svojim glasom očitao lekciju iz demokracije?, pita se Poljak.

Ana Musa: Boje se svoga naroda, a narod još uvijek ne shvaća koliko je moćan

Ana Musa, gradska vijećnica grada Ploča i aktivistica koja se najviše angažirala oko referenduma protiv termoelektrane na ugljen u Pločama, za naš je portal rekla: U Hrvatskoj vladajući očito smatraju kako je referendum postao sredstvo manipulacije, a ne sredstvo demokracije. Vladajuća klika boji se svoga naroda i mislim da izazivaju gnjev naroda koji bi uskoro mogao kulminirati. Postali su dezorijentirani i ne znaju što rade. I inače su neorganizirani, nevjerodostojni, nekompetentni i izvrsno rade u korist svoje štete.

Na naše pitanje što misli o tome da narod još uvijek šuti, Musa je odgovorila da to ne može razumjeti. Na primjeru referenduma protiv termoelektrane u Pločama smo vidjeli da se narod može pokrenuti, ali na državnoj razini mislim da narod nema vođu. Mi smo na edukaciji stanovništva radili godinu dana i narod je shvatio o čemu se radi. Poslušali su nas i unatoč strahu izašli na referendum u tolikom broju. Narod u biti ne zna koliko je jak i snažan jer nema nikoga tko mu to govori, a vladajući to sprječavaju.

Krešimir Sever: Vlast se kompletno odnarodila i građanima okreće leđa

Sindikalne središnjice sklopile su sporazum s bivšom premijerkom Kosor da će se ići u izmjene Zakona o referendumu koji bi olakšao kompletnu referendumsku proceduru. Ona svoj potpis nije ispoštovala, iako je obećala da će se “referendum o referendumu” održati prije onog o ulasku u EU. No, mi nismo sklopili sporazum s predsjednicom HDZ-a, nego s predsjednicom hrvatske Vlade. Sadašnji premijer Milanović, koji nas je tada podržavao, i kompletna sadašnja vlast ne želi ispoštivati obvezu. Kompletno su se odnarodili i sada im je važno da narod ne bi slučajno propitivao i preispitivao njihove odluke. Očito je da oni narod trebaju samo kad idu na izbore, a kad izbori prođu, oni mu okreću leđa. U ovom trenutku, oni su napravili sve da bi narod isključili iz svega, osim iz izbora svake 4 godine i to pokazuju Zakonom o referendumu koji bi isključio narod, koji je nositelj vlasti.

Mijat Stanić: Od svih loših stvari u Zakonu, prikupljanje u uredima je najveći problem

Vlast je otvorila nekoliko polja s kojima se moramo baviti, rekao nam je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, ali moramo reći kako će se sindikati i s ovim pozabaviti. Osobno mislim da je ovo ispitivanje stava javnosti pred izbore i da Zakon o referendumu neće proći ovakav kakav jest, alisama ideja prikupljanja potpisa u uredima državne uprave je apsolutno neprihvatljiva.