HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Stopa rizika od siromaštva 20,5 posto

DZS: Lider/Hina – Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2012. godini iznosi 20,5 posto, što je isto kao i 2011. godine, a za 0,8 postotnih bodova niže nego u 2012. godini kada je stopa rizika od siromaštva iznosila 21,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS). Prema prethodnim podacima DZS-a, prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo u prošloj je godini u Hrvatskoj iznosio 24.122 kune, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 50.656 kuna. Podaci za protekle tri godine pokazuju da se taj iznos iz godine u godinu smanjuje. Tako je za četveročlano kućanstvo prag rizika od siromaštva u prošloj godini iznosio 4.221 kunu mjesečno, dok je 2012. iznosio 4.280 kuna, a 2011. je to bilo 4.445 kuna. Samačko je pak kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva u 2011. mjesečno trebalo najmanje 2.117 kuna , u 2011. je taj iznos pao na 2.038 kuna, a u prošloj godini na 2.010 kuna. U prošloj je godini stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti bila najveća za nezaposlene osobe i iznosila je 42,9 posto, a slijede ostali neaktivni sa stopom od 31,9 posto te umirovljenici sa stopom od 21,8 posto.

Najniža je stopa rizika od siromaštva za zaposlene osobe i iznosi 4,9 posto, a za samozaposlene iznosi 17 posto.

Pokazatelji siromaštva izračunati su iz Ankete o dohotku stanovništva, a prag rizika od siromaštva utvrđuje se tako da se za sva kućanstva izračuna ekvivalentni dohodak po članu kućanstva. Zatim se utvrđuje srednja vrijednost (medijan) distribucije dohotka i 60 posto od izračunane srednje vrijednosti čini prag rizika od siromaštva. Osobe čiji je dohodak ispod praga u većem su riziku od siromaštva od ostalih, ali ne žive nužno u oskudici, objašnjavaju iz DZS.

Stopa rizika od siromaštva je postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Po prethodnim podacima DZS-a, postotak osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u prošloj godini iznosi 32,3 posto, što je isti postotak kao i godinu ranije. Taj se pokazatelj odnosi na one osobe koje su u riziku od siromaštva ili u teškoj materijalnoj deprivaciji ili žive u kućanstvima s vrlo niskim intenzitetom rada.

Pokazatelj osobe u teškoj materijalnoj deprivaciji prikazuje postotak osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti najmanje četiri od devet stavaka materijalne deprivacije i u 2012. iznosi 15,4 posto.

Po prethodnim podacima DZS-a, usporedba osnovne stope i stope rizika od siromaštva prije socijalnih transfera pokazuje da izuzimanje socijalnih transfera iz dohotka utječe na povećanje postotka osoba koje su u riziku od siromaštva s osnovnih 20,5 posto na stopu od 30,4 posto.

Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada stopa rizika od siromaštva iznosi 45,7 posto. Prema procjenama Eurostata dostupnima za većinu članica EU-a, u prošloj je godini najnižu stopu rizika od siromaštva imala Češka 9,6 posto, dok, uz Hrvatsku, još četiri zemlje imaju stopu rizika veću od 20 posto – Bugarska 21,2 posto, Španjolska 22,2 posto, Rumunjska 22,6 posto, Grčka 23,1 posto.