HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Stopa registrirane zaposlenosti 20,4 posto

(HRT) – Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za studeni ove godine iznosila je 20,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je 0,8 posto više u odnosu na listopad. Na godišnjoj razini stopa je veća 2,5 posto.
Zadnji je put stopa registrirane nezaposlenosti od 20,4 posto zabilježena za travanj 2003., kada je bilo evidentirano 345,3 tisuće nezaposlenih.
Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, prema ukupnom aktivnom stanovništvu, prešla je 20 posto i na početku ove godine, za veljaču je iznosila 20,1 posto. Najnižu je pak stopu registrirane nezaposlenosti u zadnjih desetak godina Hrvatska imala za kolovoz 2008., kada je iznosila 12,3 posto.
Nove mjere politike zapošljavanja
U Hrvatskoj je ove godine zaposleno oko 170.000 radnika, no stanje na tržištu rada i dalje je nepovoljno, tvrdi resorni ministar Mirando Mrsić. Od 170.000 zaposlenihprevladavaju ljudi sa srednjom stručnom spremom dok samo 11 posto nezaposlenih ima fakultet.
Ministar je predstavio jednostavnije mjere aktivne politike zapošljavanja. Najavio je i nove mjere kako bi se od veljače iduće godine počeo smanjivati zabrinjavajuće velik broj nezaposlenih. Ministar Mrsić je rekao da se tržište rada e restrukturira. Naglasio je damijenjaju zakon o radu i do kraja siječnja sindikati i poslodavci moraju se dogovoriti oko spornih pitanja. Vlada je, kako kaže, pojednostavnila papirologiju te povećala sufinanciranje zapošljavanja, obrazovanja, plaća i doprinosa.