Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

DZS

(VEČERNJI LIST) – Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je pala s prethodnih 15,4 posto na 15,3 posto, što je njezin prvi pad nakon četiri mjeseca rasta, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na veljaču prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je, pak, za 2,5 postotnih bodova, s obzirom da je tada iznosila 17,8 posto. Pad stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini bio je očekivan jer su, prema ranije objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem veljače bile registrirane 238.934 nezaposlene osobe, što je 2,1 posto ili 5.200 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec. U ožujku se može očekivati daljnji pad stope nezaposlenosti jer današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla oko 228.879 osoba, što je oko deset tisuća nezaposlenih manje nego krajem veljače.