HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Stopa nezaposlenosti skočila na 21,1 posto – najvišu razinu od ožujka 2003.

Državni zavod za statistiku – (Novilist.hr) ZAGREB – U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine, prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti skočila s 20,4 na 21,1 posto, najvišu razinu od ožujka 2003. godine. To je u skladu s očekivanjima pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 21 do 21,2 posto. Stopa nezaposlenosti od 21 posto zadnji puta je zabilježena u ožujku 2003. godine.
„Prosječna stopa nezaposlenosti na razini cijele prošle godine dosegnula je 19,1 posto, što je najviša razina registrirane stope nezaposlenosti od 2003. godine, kada je iznosila 19,5 posto“, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije ekonomskih istraživanja Raiffeisenbank Austria.
Ističe da je Hrvatska, koja ima tipičnu sezonalnost tržišta rada, pa u turističkoj predsezoni i sezoni bilježi porast zaposlenosti, a nakon sezone pad, dodatno opterećena produljenom recesijom.
„Recesija traje već četiri godine, gospodarskog oporavka nema, privatni se sektor prilagodio davno nastalim okolnostima, a ovako visoka nezaposlenost uglavnom dolazi iz privatnog sektora“, navodi Živković-Matijević.
Napominje da, osim recesije, domaće tržište rada muče i strukturni problemi.
„Usporede li se stope nezaposlenosti Hrvatske i ostalih perifernih država u Europi, manje-više sve imaju slične karakteristike. Sve te zemlje pate od strukturnih problema, odnosno neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, što seže sve do obrazovnog sustava koji ne odgovara potrebama tog tržišta“, ističe Zrinka Živković-Matijević, koja ne očekuje oporavak tržišta rada tako skoro.
„Prosječna stopa nezaposlenosti ove bi se godine mogla zadržati na lanjskoj razini pod uvjetom da se uspiju zaustaviti negativni trendovi u gospodarstvu“, zaključuje Živković-Matijević.
Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno je izvijestio da je krajem prosinca bilo registrirano oko 358.200 nezaposlenih osoba, što je za 3,2 posto, ili 11.160 osoba više nego u studenome, a za 13,6 posto, ili 42.700 osoba više nego u prosincu prethodne godine.