HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Stopa anketne nezaposlenosti u trećem kvartalu 2014. 15,7 posto

U odnosu na treće tromjesečje 2013., broj zaposlenih je za pet posto veći, dok je broj nezaposlenih niži za 2,5 posto, pa se posljedično i stopa nezaposlenosti u promatranom razdoblju spustila za jedan postotni bod

banka.hr/RBA analitičari

U odnosu na drugo tromjesečje, kada je stopa anketne nezaposlenosti iznosila 16,6 posto, u trećem su tromjesečju prošle godine uobičajeno došli do izražaja učinci sezonskog zapošljavanja, posebice u turističkom sektoru te je stoga pad broja i stope nezaposlenosti u skladu s očekivanjima, navode analitičari Raiffeisena (RBA). Međutim, ističu, zanimljivo je da je u tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih osoba prema Anketi o radnoj snazi po prvi puta bio veći, i to za 12 tisuća od broja nezaposlenih prema službenoj evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). To, kažu iz RBA, ukazuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koji se prijavljuju na HZZ, jer podaci DZS-a pokazuju da čak 12,7 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, prema ILO metodologiji, 9,2 posto ukupnog broja registriranih u HZZ-u ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.
Podaci DZS-a pokazuju i da je u trećem lanjskom kvartalu broj nezaposlenih smanjen za 6.650 osoba u odnosu na prethodni kvartal te je iznosio 304.210, dok je istovremeno broj zaposlenih porastao za 68 tisuća, na 1,63 milijuna.

Očekivano, u trećem je tromjesečju došlo i do rasta stope aktivnosti, odnosno udjela aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, s 51,9 posto u drugom tromjesečju na 53,7 posto. Rasla je i stopa zaposlenosti, odnosno udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu, i to sa 43,3 na 45,2 posto.

Takva kretanja tijekom trećeg tromjesečja, kažu iz RBA, odražavaju sezonalni karakter u zapošljavanju tijekom glavne turističke sezone. Ipak, ističu, konačni podaci na temelju rezultata Ankete o radnoj snazi potvrđuju izrazito negativne trendove u kretanju radno sposobnog stanovništva, koje bilježi kontinuirano opadanje na godišnjoj razini još od 2009. godine.

Tako je prosječan broj radno sposobnog stanovništva u trećem tromjesečju od 3,61 milijuna nastavio s dugogodišnjom kontrakcijom, 23. tromjesečje zaredom. U odnosu na prethodno tromjesečje taj je broj, naime, smanjen za 1.478 osoba, a na godišnjoj razini za 7.354 ili 0,2 posto.

Pritom je aktivno stanovništvo u trećem tromjesečju (1,93 milijuna) zabilježilo rast od 3,3 posto prema prethodnom tromjesečje, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih rastao 3,7 posto.

Istovremeno je broj neaktivnog stanovništva, od 1,67 milijuna, bio za 3,6 posto manji u odnosu na drugo tromjesečje dok je na godišnjoj razini broj neaktivnih manji za 4,4 posto.