HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Što mladi očekuju od Europske unije?

NHS – U okviru Konferencije o budućnosti Europe, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Nezavisnim hrvatskim sindikatima organizirao je 21. veljače 2022. godine okrugli stol „Što mladi očekuju od Europske unije“, na kojem su razmijenjena razmišljanja i raspravljeni rezultati ankete provedene među mladima tijekom protekla tri mjeseca. Na okruglom stolu koji je organiziran na daljinu sudjelovali su predstavnici različitih organizacija: Valentina Cesar iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja, Leo Staković, iz Mreže mladih Hrvatske, Antonio Matković iz Institut za razvoj tržišta rada, Sunčica Brnardić, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Tanja Herceg, iz Udruge Impress te Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i članica EGSO-a. Okruglim stolom je moderirala Violeta Jelić iz Hrvatske obrtničke komore i članica EGSO-a.
Sudionici su naglasili nužnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka, unaprjeđivanje njihovog položaja u sustavu rada u EU, a posebice u Hrvatskoj, ravnomjerno uključivanje predstavnika mladih iz različitih organizacija i na svim razinama, a posebice iz ruralnih sredina.

Hanževački je prisutne upoznala s aktivnostima EGSO-a, a posebno vezano za Mišljenje EGSO o proglašenju 2022. godine Godinom mladih izrazivši kritiku na brzinu kojom je Europska komisija donijela tu odluku bez stvarne uključenosti organizacija mladih i drugih zainteresiranih dionika u predlaganje aktivnosti kojima će se obilježiti Godina mladih, što je potvrdila i većina drugih sudionika okruglog stola.

Staković iz Mreže mladih je predložio da se obilježavanje Godine mladih produlji kako bi se to vrijeme iskoristilo za inicijative mladih koje će imati konkretne rezultate.

Kovačić je također naznačio kako nema pozitivan stav vezan za ovakav način obilježavanja Godine mladih, no isto tako je istaknuo kako mladi očekuju rješenja naglašavajući da problem klimatskih promjena ne bio bi ovako prisutan u javnoj raspravi da nije bilo aktivnosti mladih.

O problemima s kojima se mladi suočavaju u sustavu rada detaljno je govorio Matković, dok je Brnardić naznačila važnost kvalitete radnih mjesta i pravedne tranzicije kojoj je u središtu čovjek, radnik. Herceg je u svojem izlaganju prisutne upoznala s problemima i prilikama (odnosno neprilikama) s kojima se suočavaju mladi iz ruralnih sredina naglašavajući kako je kod svih politika koje se odnose na mlade nužna uključivost svih skupina na svim razinama. Na žalost, predstavnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iz opravdanih razloga nije bio u mogućnosti sudjelovati na okruglom stolu, no o aktivnostima vezanim uz mlade u Hrvatskoj govorila je Cesar.

Detaljan izvještaj s okruglog stola bit će javno dostupan na višejezičnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Što je Konferencija o budućnosti Europe

Na Dan Europe, 9. svibnja 2021., pokrenuta je Konferencija o budućnosti Europe – projekt koji podrazumijeva niz rasprava koje vode građani, a omogućuje im da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti EU-a. Prvotno je trebala početi u svibnju 2020. godine, ali je bila odgođena zbog pandemije bolesti Covid-19.

Ovo je prva takva konferencija u EU. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu koji će omogućiti otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

Predsjednici Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU-a potpisali su 10. ožujka 2021. zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe u kojoj je naveden otvoreni popis mogućih tema Konferencije. U njemu se spominju zdravlje, klimatske promjene i izazovi u području okoliša, socijalna pravednost, jednakost i međugeneracijska solidarnost, digitalna transformacija, europska prava i vrijednosti, uključujući vladavinu prava, izazovi migracija, sigurnost, uloga EU-a u svijetu te kako ojačati demokratske procese na kojima se temelji Europska unija. Predsjedništvo Konferencije čine predsjednici Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije, a osnovan je i Izvršni odbor u čijem su članstvu predstavnici te tri institucije, a sve odluke vezane za rad Konferencije donositi će konsenzusom. U svojstvu promatrača sudjeluju Odbor regija, Europski gospodarski i socijalni odbor, socijalni partneri i civilno društvo.

Izvršni odbor podržao je izradu višejezične digitalne platforme koja građanima iz cijelog EU-a omogućuje doprinos Konferenciji. Zahvaljujući toj višejezičnoj digitalnoj platformi građani iz cijele Europe mogu od 19. travnja iznijeti svoja stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost EU-a. Time će se građanima omogućiti da prvi put na razini EU-a iznesu svoje ideje, komentiraju ideje drugih ljudi, stvaraju događaje i sudjeluju u njima.

Posebnim mehanizmom povratnih informacija objedinit će se i analizirati ključna pitanja kako bi ih se moglo uzeti u obzir i tijekom panel-rasprava europskih građana i plenarnih zasjedanja Konferencije. Platforma također pruža informacije o strukturi i radu Konferencije, kao i resurse za organizatore događanja, uključujući popis ključnih događanja. Građani na jednostavan način mogu tražiti događanja na kojima žele sudjelovati uz pomoć posebnog zemljovida.

Europska konfederacija sindikata (ETUC), čiji je NHS član, na svojoj je sjednici Izvršnog odbora u ožujku 2021. godine raspravljala o Konferenciji o budućnosti Europe te je usvojila i Rezoluciju o sudjelovanju ETUC-a u radu Konferencije, a u međuvremenu je osnovala i radnu skupinu zaduženu za Konferenciju u kojoj sudjeluje i glavna tajnica NHS-a.

Temeljem informacija objavljenih na mrežnoj stranici Vlade RH vidljivo je kako je Vlada RH donijela odluku o upoznavanju sa Zajedničkom izjavom o Konferenciji o budućnosti Europe te o osnivanju Radne skupine za koordinaciju nacionalnih aktivnosti u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Na žalost, u radnu skupinu nisu uključeni predstavnici socijalnih partnera, o čemu je NHS uputio upit Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i nastavno Vladi RH, tražeći uključivanje socijalnih partnera u rad ove radne skupine. Na žalost, socijalni partneri nisu uključeni u kreiranje događanja u Hrvatskoj vezano za Konferenciju o budućnosti Europe. (MH)