Skupo otezanje pregovora sa sindikatima: Država mora isplatiti 175 milijuna kuna regresa

NEMA NOVCA
Autor: Gabrijela Galić

Vlada je trebala postići dogovor sa sindikatima ako nemanovca za isplatu regresa, no ni pokušaja dogovora još nema, kao ni u slučaju milijarde kuna »teškog« povećanja osnovice plaća zaposlenima u javnim službama

(Novilist.hr) – Vladi uskoro na naplatu stižu regresi za oko 140 tisuća zaposlenih u javnim službama – osnovnom i srednjem obrazovanju, znanosti, kulturi, socijalnoj skrbi, zdravstvu. Iako u ovogodišnjem proračunu nisu predviđena sredstva za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika, regres od 1.250 kuna Vlada zaposlenima u javnim službama treba isplatiti temeljem važećeg kolektivnog ugovora, što bi ukupno bilo oko 175 milijuna kuna. Bivša Vlada to pravo je uskraćivala posebnim zakonom o uskrati, no odlukom Ustavnog suda takvo što više nije moguće i aktualna je vlast trebala postići dogovor sa sindikatima ako nema novca za isplatu regresa.

No, pregovarački odbor Vlade koji se sporadično susreće i sa sindikatima javnih, ali i državnih službi po pitanju realizacije Sporazuma o osnovici plaća (što nije vezano uz prava iz kolektivnih ugovora) u tim razgovorima nije stigao dalje od početka. A cijena tog Sporazuma daleko je viša od regresa u javnim službama, ali i dodataka na staž od 4, 8 i 10 koji se, iako Vlada tvrdi da za to nisu osigurana sredstva u proračunu za ovu godinu, isplaćuju u državnim službama.

Preslika odnosa

Situacija sa sindikatima javnih i državnih službi samo je zorna preslika odnosa, odnosno suradnje Domoljubne koalicije i Mosta u Vladi. Sa sindikatima potpisnicima Sporazuma do sada su održana četiri sastanka, zadnji prije skoro tri tjedna, a iako je riječ o dokumentu koji bi proračun koštao najmanje 1,8 milijardi kuna godišnje, odnosno u punoj realizaciji vjerojatno gotovo dvostruko više, u Vladi se ponašaju kao da to nije problem o kojem trebaju nastojati postići dogovor sa sindikatima. Kada će doista sindikati potpisnici Sporazuma i Vlada početi pregovarati – nitko ne zna. Ovaj tjedan vjerojatno se neće susresti jer do jučer nije bilo nikakvih signala da će do sastanka doći. Dio sindikata idući tjedan ima obaveze pa vjerojatno ni tada pregovora neće biti. A onda će se ući u lipanj, kada bi Vlada trebala otvoriti još jedan pregovarački front, odnosno početi razgovarati o kolektivnom ugovoru za državne službe koji istječe u kolovozu. No, ni tu nikakvih vidljivih priprema nema.

Sindikatima djelomično sadašnja situacija odgovara. Uvjeti za utuživanje Sporazuma, odnosno ponajprije povrat osnovice za izračun plaća na 5.415,37 kuna, koliko je iznosila prije no što im je na proljeće 2009. godine umanjena za šest posto, definitivno su ispunjeni. Sindikati, međutim, neće brzati s tužbama. Navode kako će Vladi dati još malo vremena, ali istodobno izražavaju bojazan da aktualna Vlada obaveze prema zaposlenima u javnim službama, ali i državnim pokušava zaboraviti, odnosno odugovlačiti razgovore i realizaciju Sporazuma ostaviti nekoj drugoj Vladi. Kako je vođa pregovaračkog odbora Božo Petrov, potredsjednik Vlade, dio sindikalaca razmišlja da je HDZ s figom u džepu Petrovu prepustio sindikate očekujući da će on u tim razgovorima »izgorjeti«.

Test pilot-tužbama

Sasvim je sigurno da sindikati, onog trenutka kada se odluče na tužbe, neće ići na masovno utuživanje prava iz Sporazuma, već će situaciju najprije testirati pilot-tužbama. Naime, sindikati sumnjaju u neovisnost sudstva od politike, pa podsjećaju na situaciju s jubilarnim nagradama i presudama u korist radnika koje su više instance korigirale, ili su se događale situacije da je isti sudac različito presuđivao.

»Naše su pozicije jasne, ali nisu nam jasne njihove pozicije«, veli nam jedan od sugovornika iz sindikalnih krugova, podsjećajući kako u Vladi zapravo niti nemaju stav o Sporazumu, a i »očito imaju pametnijeg posla od sindikata«. Koliko god imali pametnijeg posla, neuvažavanje potpisanih dokumenata skupo će stajati državu. Dakle, samo za povrat šest posto na osnovicu za izračun plaća valja priskrbiti oko 1,8 milijardi kuna. A drugi dio sporazuma, onaj o povratku pariteta plaća prema gospodarstvu, mogao bi koštati i preko dvije milijarde kuna.Tog novcanema u proračunu. Kao što nema ni 175 milijuna kuna za isplatu regresa u javnim službama koji samo što nije dospio na naplatu.

Potpuni kaos u odnosima s potisnicima Sporazuma na strani javnih službi, kao i državnih službi, pokazuje i kako će se voditi kolektivni pregovori kako s državnima, sada za koji tjedan, tako i javnim službama pred kraj godine. Moglo bi se dogoditi da javnim službama na naplatu stigne i božićnica, za koju također treba izdvojiti 175 milijuna kuna. No, u tom slučaju teško je vjerovati da i državne službe neće tražiti jednaka prava.