HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

(SLOBODNA DALMACIJA) – Ako Vlada i odustane od spin-offa kao modela za izdvajanje pratećih službi u javnom sektoru, kako je to najavljeno u medijima, sindikati ostaju kod zahtjeva za provedbom referenduma za koji su prikupili više od 600.000 potpisa. U Ministarstvu socijalne politike i mladih nisu danas htjeli komentirati napise da je zbog neslaganja između SDP-a i HNS-a Vlada odustala od spin-offa, odnosno izdvajanja pratećih službi u jednu državnu mega tvrtku. U Ministarstvu su Hini neslužbeno potvrdili da je model spin-offa razrađen do kraja, a stvar je političke odluke hoće li se ići u to ili ne, dok iz Vlade, također neslužbeno, poručuju da su konzultacije još u tijeku, a konačna odluka nije donesena. Moguće odustajanja od spin-offa za predsjednika Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željka Stipića je razuman potez, ali takva odluka ne može ništa promijeniti u pogledu zahtjeva sindikata iz javnog sektora za referendumom.Ne postoje nikakvi ozbiljni pokazatelji da bi se outsourcingom ili spin-offom ostvarile bilo kakve uštede u državnom proračunu, već sve upućuje da bi se troškovi i povećali, tvrdi Stipić.

Vlada s odlukom da odustane od izdvajanja pratećih službi kasni četiri mjeseca, jer su potpisi prikupljeni, a na Vladi je da ih pregleda, provjeri i zbroji, te raspiše referendum kako je zatražilo 612.000 građana, poručio je Stipić.

Sindikati neće odustati jer su ih građani obvezali da ustraju na provedbi referenduma o donošenju zakona kojim će se trajno zabraniti bilo kakvo izdvajanje zaposlenih na čišćenju, pranju, prehrani, čuvanju i sl. iz javnih i državnih službi, ističe Stipić.

Koordinacija 17 sindikata predala je potpise za referendum za zabranu outsourcinga i spin-offa u Hrvatski sabor, a jučer je saborski Odbor za Ustav predložio provjeru valjanosti tih potpisa.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ocijenio je sukob vladajućih oko spin-offa kao “nastavak lutanja unutar vladajuće koalicije”, čime se pokazuje da je to “čisto političko pitanje koje služi za međusobna prepucavanja koalicijskih partnera”.

Sindikati su cijelo vrijeme zagovarali zadržavanje postojećeg modela organizacije posla tehničkih službi unutar javnog sektora, kaže Pleša koji tvrdi kako tome u prilog govore iskustva zemalja zapadne Europe u kojima se provodi “insourcing”, odnosno svi izdvojeni poslovi vraćaju se u javni sektor.

Predsjednica Koordinacije uslužnih djelatnosti Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ines Vodanović već je ranije izrazila nezadovoljstvo Vladinim odustajanjem od outsourcinga, tj. izdvajanja pratećih djelatnosti u privatne tvrtke, upozorivši kako bi formiranje državne mega tvrtke s 24.000 zaposlenih i tri milijarde kuna prihoda imalo katastrofalne posljedice za tržište.

Stoga je odluku o izboru spin-off modela ocijenila nepromišljenom i štetnom, pogotovo jer bi mogla izravno ugroziti oko 6.000 radnih mjesta u privatnim tvrtkama koje se bave tim djelatnostima.